Ako na súhrnný výkaz DPH

Pokiaľ Vaša s.r.o. obchoduje aj so zahraničnými subjektami z Európskej únie, musíte podávať súhrnné výkazy DPH.

Súhrnný výkaz k dani z pridanej hodnoty podáva podľa zákona o dani z pridanej hodnoty platiteľ dane registrovaný podľa § 4, § 4b alebo § 5 ,zdaniteľná osoba registrovaná pre daň podľa § 7 alebo § 7a a daňový zástupca podľa § 69a alebo § 69aa zákona o DPH.

Výkaz ste povinný podať elektronickými prostriedkami, teda cez portál finančnej správy, najneskôr do 25 dní od skončenia obdobia, v ktorom ste dodali do iného členského štátu Európskej únie tovar oslobodený od dane, dodali do iného členského štátu službu príjemcovi, ktorý je povinný platiť daň, alebo sa zúčastnili na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ.

Elektronickými prostriedkami podaný súhrnný výkaz musí byť podpísaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

V prvom kroku musíte na svojom profile elektronického portálu Finančnej správy požiadať o autorizáciu za fiktívny subjekt.

Po zmene stavu overenia z predbežne platného na platné bude Žiadosť o autorizáciu_DS pridelená na spracovanie registrátorovi daňového úradu. Po zisku autorizácie vám správca zašle informáciu a smiete za daný subjekt podávať všetky dostupné formuláre vrátane súhrnného výkazu.

Čítajte aj:

Ako na ročné vyúčtovanie

Ako žiadať refundáciu zahraničného ošetrenia

Formulár E106: plné poistenie v zahraničí

Podľa zákona o správe daní je možnosť predĺženia lehoty v rámci správy daní, a to len vo výnimočných prípadoch, pri ktorých si to vyžadujú dôležité okolnosti. O predĺženie musí požiadať daňový subjekt správcu dane.

Ak ide o lehotu, ktorá je stanovená zo zákona, tá nemôže byť za žiadnych okolností predĺžená. Daňový poriadok to nepripúšťa. Je to však možné, ak to tento osobitný právny predpis pripúšťa, a to len do dĺžky stanovenej v zákone. Keďže zákon o DPH nepripúšťa predĺženie lehoty na podanie súhrnného výkazu, tak súhrnný výkaz je potrebné podať v lehote.

Ak sa súhrnný výkaz nepodá v lehote, správca dane uloží pokutu za správny delikt od 60 eur. Je bohužiaľ nekompromisný a pokutu udeľuje aj po vlastnom pochybení a nečinnosti. Preto je dobré podávať výkaz v prvých dňoch švrtého mesiaca.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb