Vianoce za mrežami? Súd rozhodne o osude exministrov

Najvyšší súd ide rozhodnúť o tom, či Igor Štefanov a Marian Janušek poputujú za mreže.

Obaja boli odsúdení v kauze nástenkový tender. Odvolali sa však a veria, že ich do basy nedostanú. „Verejné zasadnutie v trestnej veci Mariana J. a spol. je vytýčené na 15.11.2018. V predmetnej veci bude rozhodovať senát najvyššieho súdu 5 T,“ uvádza pre Biztweet referát komunikácie s verejnosťou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

O odvolaní exministrov budú rozhodovať sudcovia Juraj Kliment, Peter Hatala a Peter Szabo.

Exminister Igor Štefanov a traja bývalí zamestnanci ministerstva boli obžalovaní z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Predchádzajúceho šéfa ministerstva Mariana Janušeka prokurátor navyše žaloval aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Čítajte aj:

Kočner stále predáva pozemky v Korytnici

Polícia vyšetruje agrodotácie ako celok. Problém nemá len Agro Porúbka

Súd konštatoval vinu oboch exministrov. Janušek dostal dvanásťročný trest a Štefanov deväťročný. Zvyšných troch obžalovaných úradníkov súd oslobodil. Obaja exministri tiež majú zaplatiť finančné tresty vo výške 30 tisíc eur a nemôžu päť rokov pôsobiť vo verejných funkciách.

Ide o desať rokov starú kauzu, z obdobia vládnutia Smeru, HZDS a SNS. Tender na informačné služby a poradenstvo pri využívaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún, teda 120 miliónov eur, bol zverejnený len na nástenke rezortu výstavby a regionálneho rozvoja. Jediným záujemcom, a teda aj víťazom tendra bolo konzorcium firiem Avocat a Zamedia, blízkych Jánovi Slotovi, šéfovi SNS, z ktorej obaja exministri pochádzali.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope