Smerácka partia plánuje bioplynovú stanicu

Firma ovládaná poslancom Smeru plánuje vybudovať bioplynovú stanice. V čase plánovaných dotácií.

Bioplynka má vyrásť v obci Dubník, neďaleko Nových Zámkov. V prípade zisku povolení tam na jeseň budúceho roka začne stavba poľnohospodárskej bioplynovej stanice v už existujúcom areáli farmy na chov hovädzieho dobytka umiestnenej na okraji obce.

„Navrhovaná bioplynová stanica bude spracovávať druhotné produkty poľnohospodárskej výroby. Stavba bude slúžiť pre vysoko ekologické a účinné spracovanie druhotných produktov živočíšnej výroby,“ uvádza investor projektu Agrocontract Mikuláš.

Výstupom prevádzky bude produkcia elektrickej energie pre prevádzku poľnohospodárskeho areálu a teplo, ktoré bude čiastočne spätne využité pre technológiu poľnohospodárskej bioplynovej stanice a zbytok možno využiť pre vykurovanie okolitých budov, či sušenie poľnohospodárskych produktov.

Za spoločnosťou Agrocontract stoja známe mená. Jedným z dvoch konečných užívateľov výhod je Marian Záhumenský.

Čítajte aj:

Vláda rozhodla o podpore pre bionaftu. Prínosy sú otázne

Biopalivá: Český či Babišov výklad?

Najvyšší súd nestíha. O ĽSNS stále nerozhodol

Ide o dlhoročného poslanca Smeru-SD, ktorý sa v minulosti „preslávil“ niekoľkými dotačnými škandálmi. V roku 2006 napríklad musel odstúpiť z postu námestníka ministerstva pôdohospodárstva. Problémom bolo netransparetne dotované družstvo Záhumenského, ktoré získalo dotácie napriek nesplneniu podmienok a antedatovanými dokumentmi. Problémom bolo aj to, že Záhumenského súkromné oslavy, či poľovačky sponzorovali štátne lesy. Viedlo to až k intervencii eurokomisárky pre poľnohospodárstvo Mariann Fischerovej-Boelovej. Robert Fico vtedy námestníka odvolal, ale odmietol priznať vinu, či akokoľvek situáciu komentovať.

Záhumenský podniká spoločne s Júliom Kurčíkom. Ten je konateľom napríklad v ďalšej štedro dotovanej spoločnosti Gemerplus. Partia chystá bioplynovú stanicu v Dubníku v čase, kedy vláda pripravuje nový program pre podporu obnoviteľných zdrojov v poľnohospodárstve.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope