Prakovskú zlievareň má oživiť košický špekulant

V areáli bývalej Beljajevovej firmy má oživiť výrobu muž, ktorý profitoval z nevýhodných obchodov VSŽ.

Ide konkrétne o Jozefa Sziváka, ktorý s partnerom Milošom Sobekom ovláda firmu BFI design. Ako Biztweetu prezradil starosta Prakoviec Pavol Lukáš, táto firma v polovici minulého roka odkúpila v konkurze areál Railway Casted Components.

Firma, za ktorou stál Alexej Beljajev, označovaný za sponzora Smer-SD, dostala od Ficovej vlády daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.

Tieto peniaze spustili výrobu železničných vozňov hlavne pre ruský trh. Firma už po desiatich mesiacoch prevádzky skrachovala. Najprv prestala vyplácať mzdy zamestnancov, potom ich aj prepustila.

Nový majiteľ jej areálu podľa starostu východoslovenských Prakoviec chystá obnovu výroby. Jej špecifikáciu ani parametre však doposiaľ nepoznáme. Skutočnú motiváciu a plán nového majiteľa naviac zatieňuje jeho minulosť.

Čítajte aj:

Fico zase pomohol ruskému kamarátovi. Beljajev ale ľudí poslal na dlažbu

Ficove dotácie. Miesto pracovných miest stratené milióny

Partia z ŠtB. Trojica exšpiónov si rozdeľuje verejné miliardy

Jozef Szivák je totiž známou postavou neblahej minulosti Východoslovenských železiarní, spájanej s tunelovaním firmy. Polícia ho pred desiatimi rokmi obvinila z podvodu spočívajúceho v tom, že sa ako konateľ spoločnosti Borland so sídlom vo Švajčiarsku dopustil sprenevery, keď od VSŽ v roku 2000 nakupoval ploché valcové výrobky, ale odpredával ich aj iným firmám, ako sa zmluvne zaviazal železiarňam. Tie mu dávali tovar pod cenou, v rámci obchodnej dohody s konkrétnym odberateľom. Za tovar navyše Szivák prestal časom platiť úplne a nahromadil sekeru vo výške 102 miliónov vtedajších slovenských korún.

K trestu to však neviedlo. Podla špeciálnej prokuratúry sa totiž skutok síce stal, ale nie je trestným činom. Išlo podľa nej o dobrovoľný obchodný vzťah. Ani VSŽ nenapadla postup Sziváka, za čo boli vyšetrovaní aj jej manažéri. Podvodný zámer im však nepreukázali a za vyvedenie viac ako sto miliónov korún z dotovanej krachujúcej oceliarne nebol nik potrestaný.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb