Kiskovo vlnobitie a zvláštne postupy vyšetrovateľov. Týždeň očami Biztweetu

Uplynulé dni nás zase nepríjemne prekvapili prehlbujúcimi sa podozreniami ohľadom postupov slovenských vyšetrovateľov.

Tí zhabali telefón novinárky Pavly Holcovej pod hrozbou pokuty. Bývalá spolupracovníčka zavraždeného Jána Kuciaka, vycestovala na Slovensko s dobrým úmyslom dobrovoľne poskytnúť informácie, ktoré s prácou zavraždeného novinára súviseli. Miesto spolupráce na dolapení eventuálnych páchateľov sa však dočkala osemhodinového výsluchu, behom ktorého bola podozrievaná napríklad z toho, že pracuje pre záhadné tajné služby.

Po mrazivom, ale aj grotesknom výsluchu jej nedobrovoľne odňali telefón. Sama má podozrenie, že policajtom šlo celý čas o zastrašenie novinárky aj jej kolegov a zisk kontaktov na zdroje, od ktorých citlivé informácie ona aj Ján Kuciak čerpali. Posilňuje to fakt, že príkaz odobrať telefón podpísal prokurátor nedozorujúci prípady súvisiace s vraždou Jána Kuciaka.

Namiesto vysvetlenia prokuratúra mlčí a vytvára ďalší medzinárodný škandál, ktorý vytvára atmosféru podobnú tej z doby mečiarizmu. 

Čítajte aj:

Ochota aj neochota prokuratúry. Týždeň očami Biztweetu

Sociálne balíčky a boj s médiami. Týždeň očami Biztweetu

Tú podporuje aj zistenie aktuality.sk, ku ktorému sa dostali podľa stopy prokurátora Vasiľa Špirka. Ministerstvo vnútra za éry Roberta Kaliňáka neskartovalo iba doklady k známemu tendru na dodávku sieťových prvkov a IT služieb za 15 miliónov eur. V ten istý deň sa rozhodlo o zlikvidovaní dokladov aj z tendra pre firmu spoločníka Ladislava Bašternáka a ďalších 276 tendrov ministerstva.

Podklady skartovali niekoľko dní po tom, ako boli prokurátorovi Špirkovi odobrané spisy v prípadoch súvisiacich s ministrom Kaliňákom.

Pre mnohých jedným z mála pozitív súčasného politického diania je rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku. Ten síce trochu nejasne oznámil, že už na prezidenta kandidovať nebude, hneď v ďalších hodinách však mediálnymi výstupmi jeho kancelárie dodal, že v politike určite plánuje pokračovať. 

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope