Po vzore hegemónov a v Orbánových šľapajách

Keď maďarskému premiérovi hrozilo, že nezostaví novú vládu, spojil sa s pravicovými extrémistami. Na podobnú cestu sa vydal aj čerstvý expremiér Fico.

Toho možno nazvať hegemónom nielen slovenskej, ale európskej politiky. Dĺžka jeho mocenského vplyvu, ale aj skutky, ktorých sa behom funkčných období dopustil, už pripomínajú niektoré zo zahraničných legiend.

Podobne ako „Božský“ Giulio Andreotti, ktorý viedol sedem talianských vlád, aj kariéra Roberta Fica ostane navždy poškvrnená vedomým spojením jeho okolia s mafiou a zneužívaním extrémistov pre porážanie politickej konkurencie.

Podobne ako poľská legenda Jaroslaw Kaczynski aj on behom svojej funkcie priniesol silný boj proti liberalizmu, zneužívanie kresťanského vierovyznania populácie a bodovanie konzervatívnym apelom na tradičné hodnoty.

Podobne ako maďarský autoritatívny líder Viktor Orbán, aj Fico skĺzol ku konšpiráciám, hľadaniu vonkajšieho nepriateľa a skloňovaniu štátnych prevratov.

Práve tretí vzor bohužiaľ doprevádza a zrejme ukončí politickú kariéru urazeného mnohonásobného premiéra. Aj po takzvanej rekonštrukcii vlády a historických protestoch más v uliciach Robert Fico tesne po svojom odstúpení pokračuje v taktike, ktorá mu po škandalóznych odhaleniach súvisiacich s vraždou novinára Jána Kuciaka, ostáva ako posledná možnosť.

Expremiér, ktorý je odtrhnutý od reality naďalej samoľúbo rozpráva o svojej popularite, vystupuje ako líder koalície a plánuje vyhrať ďalšie parlamentné voľby. V tých sa však snaží loviť tam, kde sa doposiaľ obracal len veľmi neochotne. Zatiaľ čo behom migračnej krízy len letmo namáčal chodidlo do mláky pravicového extrémizmu, teraz sa v ňom zlomený kúpe namočený po krkv.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Zvykli sme si na to

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Rekonštrukcia deštrukcie

Napriek masívnemu odporu a medzinárodnej diskreditácii Fico naďalej opakuje konšpirácie o tom, že za vraždou Kuciaka a následnými mohutnými protestami stojí záhadné zahraničné spiknutie. Smutným faktom je, že naďalej skloňuje meno typické pre infovojnu – George Soros.

K ľuďom, ktorí nemajú čas, alebo chuť a hľadajú jednoduché a rýchle vysvetlenia sa šéf sociálnych demokratov hlási aj kritikou Európskej únie. Podobne ako streľba na Brusel, aj príklon k Rusku bude zrejme novou súčasťou jeho verejných vystúpení. Ukázal to na posledných tlačových konferenciách a zrejme si na to musíme zvyknúť.

Vláda Smeru, SNS a Mostu mala byť hrádzou proti extrémizmu. Súčasná situácia však ukázala, že tieto strany nemajú problém pre politické body zobchodovať čokoľvek. Aj dlhodobé úspechy, smerovanie, povesť a stabilitu Slovenska. Tie sú v hnednúcom svetle v ohrození.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope