Štát spustí sanáciu Babišovho odpadu vo Vrakuni. Bude to stáť 30 miliónov

Slovensko pripravuje sanáciu toxického znečistenia skládky vo Vrakuni. Likvidácia odpadu, ktorého sa šikovne zbavil neskorší majiteľ znečisťovateľa Andrej Babiš bude stáť približne 30 miliónov eur.

Ministerstvo životného prostredia po dlhej príprave dotiahlo projekt sanácie oblasti skládky toxického odpadu v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Rozsiahle pozemky a podzemnú vodu pod nimi zamoril podnik Chemické závody Juraja Dimitrova.

Podnik ešte za komunizmu zvážal na skládku pesticídy a široké spektrum toxínov. Vytvoril takmer desaťkilometrový okruh zamorenia zeminy a znečistenie podzemnej vody v mestských častiach Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov.

Po dekádach kritiky prichádzajú opatrenia, ktoré ekologickú katastrofu zmiernia. „Dnes už je na stole hotový projekt sanácie (tzv. enkapsulácia), ktorý prešiel nezávislou oponentúrou. Na stole je plán prác, vyhodnocuje sa verejné obstarávanie na sanáciu a už prebiehajú rokovania s vlastníkmi pozemkov, ktorých sanačné práce obmedzia. S prvými sanačnými prácami by sa malo začať v roku 2018,“ prezrádza pre Biztweet hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Odhadované náklady pohltia zhruba 30 miliónov eur. Konkrétnu sumu však ukáže až verejné obstarávanie, ktoré sa v súčasnosti vyhodnocuje. Z veľkej časti ide podľa rezortu životného prostredia o financie z eurofondov.

Čítajte aj:

Envirorezort pripravuje prísnejšie pravidlá pre Fortischem

AMERIČANIA POŽIADALI O POVOLENIE TROCH VÝSKUMNÝCH VRTOV NA SEVEROVÝCHODE SLOVENSKA

Projekt J&T v centre Prahy poburuje. Chcú zlikvidovať park pri Pařížskej

Hoci kritika ochranárov a obyvateľov oblastí pretrváva už mnoho rokov, kompetentní pred problémom dlho zatvárali oči. Podľa aktuálneho vedenia ministerstva životného prostredia však úrady čakali na to dokiaľ súdy určia, kto sa má o sanáciu postarať. Problém si prehadzovali mesto, kraj, štát aj nový investor, ktorý bývalé Chemické závody Juraja Dimitrova ovládol v roku 2002.

Podnik, už pod menom Istrochem sprivatizoval Agrofert oligarchu a politika Andreja Babiša. Ako uvádza kniha Z Bureše Babišem, obchod štátu vyvoláva dodnes polemiky.

Podľa konkurentov Agrofertu bol štát s Babišovým holdingom vopred dohodnutý. Fond národného majetku napríklad odignoroval vyššiu privatizačnú sumu, ktorú za podnik ako celok aj so stratovými súčasťami ponúkla zamestnanecká spoločnosť Istronova.

Nakrátko podnik ovládla spoločnosť Chemické závody Bratislava. Jej manažment po pár mesiacoch s prekvapením zistil, že Fond národného majetku privatizačnú dohodu zrušil. Bez udania jasných príčin, v roku 2002 podpísal novú dohodu s Istrodezou – súčasťou Agrofertu.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Ten sa medzitým v tichosti a kontroverzne oddelil od štátneho Petrimexu, ktorý okolo Istrochemu neustále krúžil a držal ho v šachu ako sprostredkovateľ kľúčových zákaziek.

Dôvody prečo nikdy do hry nepripustili samotných zamestnancov Istrochemu, štát neoznámil. Ďalšia kontroverzia je pre štát nevýhodná podmienka predaja. Babiš kúpil len lukratívne pozemky. Veľká časť tých, ktoré sú infikované dlhoročnou chemickou výrobou však zostali vo vlastníctve štátu, ktorý sa má postarať o ich sanáciu.

Skládka Vrakuňa

Agrofert od roku 2002 odsťahoval z Istrochemu takmer celú výrobu do podniku Duslo Šaľa. Areál bývalej Dynamitky chce premeniť na developerský projekt. Bytovej výstavbe však stále nepraje susedná nedoriešená skládka. Kvôli tomu, že od nej Babiš dáva ruky preč, chýbajú plánom patričné povolenia. Byty vedľa chemickej skládky navyše nijako špeciálne nelákajú ani záujemcov o bývanie v Bratislave.

"Sme súkromná spoločnosť. Správame sa legálne podľa zákonov. Naša činnosť je pod dohľadom a kontrolou rôznych úradov. Naše obchodné vzťahy zo zásady nekomentujeme. Okrem iného nás k tomu zaväzujú zmluvy," odpovedala pre Z Bureše Babišem na otázky k plánom v areáli Istrochemu spoločnosť Istrochem reality.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope