Z Bureša Babišom: Kto je Andrej Babiš?

Všetci určite poznáme meno tohto politika, ktorý o sebe tvrdí, že politik nie je. Prečítajte si jednu z prvých recenzií knihy Z Bureša Babišom.

Všetci určite poznáme meno tohto politika, ktorý o sebe tvrdí, že politik nie je. Človeka, ktorého minulosť je pestrá, budúcnosť neistá, ktorého konto preteká peniazmi a ktorý vládne nielen médiám, ale predovšetkým trhu, poľnohospodárskeho a chemického priemyslu. Kto je Andrej Babiš a čo stálo za jeho úspechom?

Kniha novinára Tomáša Lemešaniho sa snaží podať čo najpresnejší obraz o tom, kto to vlastne Andrej Babiš je, odkiaľ pochádza a čo za sebou stihol zanechať. Rozpráva o jeho začínajúcej kariére ešte za čias totality, opisuje, ako sa jeho koncern Agrofert stal číslom jedna nielen v Česku, ale aj v ďalších okolitých štátoch, ako expandoval do Nemecka, Maďarska a Írska. Stretneme sa s ďalšími ľuďmi, bez ktorých by dnes Andrej Babiš nestál tam, kde stojí. A nielen to.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Autor je už od počiatku knihy k Andrejovi Babišovi kritický. Napriek tomu sa dá kniha považovať za objektívny súbor článkov o mocenskom vzostupe človeka, ktorý začínal ako agent ŠtB pod menom Bureš a dotiahol to až na lídra hnutia ANO, ktoré v tohtoročných voľbách do poslaneckej Snemovne získalo takmer tridsať percent hlasov.

Aké sú plusy knihy? Po prvé: Veľká presnosť, veľké percento informácií. Autor neplytvá zbytočnými slovami, neopisuje široko a poeticky, ako kedysi dávno toto a tamto. Sústredí sa na fakty, tých sa drží a tam stavia jedno na druhé. Fakty o každom kroku Andreja Babiša, o tom, ako postupoval pri budovaní svojej firmy, ako sa pod jeho vplyvom zmenil český priemysel a slovenský trh.

Čítajte aj:

Libor Široký: Bývalý komunistický rozviedčík a strážca Babišovho tajomstva

Babiša dohnalo Čapí hnízdo. Polícia žiada zbavenie imunity

Biztweet pri zrode novej publikácie o Babišovi

Teraz musím v tomto článku vložiť subjektívnu vsuvku. O české dianie a politiku sa zaujímam, hoci nie nijako vášnivo a intenzívne. Že je Andrej Babiš hrozbou pre chod štátu a demokracie si samozrejme uvedomujem a v živote by som o ňom nedokázala zmýšľať pozitívne.

Keď mi však autor publikácie Z Bureša Babišom predložil toľko dôkazov, poskytol toľko námetov k úvahám a upozornil na to, kde všade Andrej Babiš zasahuje, ježili sa mi vlasy na hlave hrôzou. Oligarcha Babišovej váhy, ktorý ovplyvňuje nielen trh, ale aj ministerstvo financií (do mája 2017) a popredné české médiá, je veľmi, veľmi nebezpečný. Zvlášť pre tých, ktorí s ním už od začiatku nesympatizujú a verejne proti nemu vystupujú.

Mínusom knihy je nedostatočná korektúra, ktorú však nemožno pri vydaní vlastným nákladom zrejme očakávať. Možno, že si zle umiestnenú interpunkciu nikto okrem mňa nevšíma, a tak môžem s kľudom prehlásiť, že takto kniha má svetu čo povedať, upozorňuje na veľmi dôležité udalosti v pozadí hlavného diania v našej republike a zanecháva v človeku myšlienku, kam až to všetko môže dospieť.

Ja dúfam, že to nakoniec tak zle nedopadne. A ďakujem autorovi za prácu, ktorú už len spísaním takto informačne obsiahlej publikácie vykonal.

 

Vlasta Řenčová, databazeknih.cz