Libor Široký: Bývalý komunistický rozviedčík a strážca Babišovho tajomstva

Dvadsaťročná známosť, spolupráca, zakladanie a riadenie podnikov. Andreja Babiša a Libora Širokého spája nejeden úspech a kontroverzia.

Podľa publikácie Z Bureše Babišem má súčasný predseda dozornej rady spoločnosti Agrofert kontroverznú minulosť. S najbohatším Slovákom Andrejom Babíšom ho spája niečo, na čo nespomínajú radi.

Babiš je podozrivý zo spolupráce s ŠtB, Libor Široký bol v tajnej službe priamo ako vedúci agent.

Člen manažmentu podnikania Babiša bol vždy schopný postaviť sa na správnu stranu, ktorá bola pri moci a sľubovala výhody. Dokonca aj počas vysokej školy vstúpil do Leninovej mládežníckej únie v roku 1969, ktorá nebola klasickou socialistickou organizáciou, ale skôr prípravkou pre budúcich komunistických vodcov.

Po ukončení štúdia absolvoval Právnickú fakultu v Prahe. Po štúdiu pracoval pre ČKD, ale čoskoro začal pozerať po lepších príležitostiach. Napokon vstúpil do Národného bezpečnostného zboru (SNB).

Kontrarozviedka sa zameriavala na hľadanie vnútorných nepriateľov. Jeho pracovná činnosť bola v podstate rozmanité rozpúšťanie politickej opozície. Pracoval v oddelení, ktoré sa zaoberalo ideologickými divergenciami a emigráciou. Študoval a sledoval napríklad kroky Rádia slobodná Európa.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Jeho činnosť v komunistickej tajnej službe bola dnes medializovaná, a to hlavne kvôli kontroverznej úlohe z roku 1983.

Libor Široký založil spis na herca Petra Štěpánka. Štěpánkov brat Martin, ktorý bol tiež herec a neskôr minister kultúry, emigroval do Rakúska v roku 1981 a pracoval v nemeckej pobočke Radio Free Europe. Petr Štěpánek bol preto dlho vypočúvaný a obťažovaný.

Široký chcel získať herca pre tajnú spoluprácu. Po nesúhlase Štěpánka sa šikanovanie zintenzívnilo a došlo aj k odposluchom.

Čítajte aj:

O Babišove pekárne sa zaujíma Brusel

Babiša dohnalo Čapí hnízdo. Polícia žiada zbavenie imunity

Ivo Svoboda: Odsúdený český minister a čierne svedomie ČSSD

Od septembra 1986 pracuje Libor Široký v tajnej službe, ktorej úlohou bolo sledovať ukrajinských nacionalistov. Podľa archívu bezpečnostných služieb útvar úzko spolupracoval s ruskou KGB. Utajovaná kariéra pokračovala v analytickom oddelení, kde hodnotil informácie iných oddelení až do roku 1990.

Keď po páde režimu prácu pre tajnú políciu zanechal, vrátil sa do právnej praxe a začal pracovať u bývalého zamestnávateľa ČKD. Tam sa spoznal s niekoľkými ďalšími budúcimi kolegami Andreja Babiša, ktorí ho priviedli k práci pre rozvíjajúci sa Agrofert.

Podpis Širokého nájdete pri nejednom kľúčovom bode histórie Agrofertu. Bol to napríklad práve on, kto prišiel so záujmom tajomného investora - švajčiarskej spoločnosti O.F.I.

Na konci roka 1996 vystupoval na valnom zhromaždení spoločnosti Agrofert ako zástupca švajčiarskeho investora - spoločnosti Ost Finanz und Investment (O.FI).

Pripomeňme, že táto spoločnosť zvýšila základné imanie spoločnosti Agrofert tak, aby sa Petrimex stal menšinovým akcionárom.

Firma je považovaná za kontroverznú, pretože dodnes nikto nevie presne, kto za ňou stojí. Andrej Babiš opakuje verziu, že ide o jeho bývalých spolužiakov z Lycea v Ženeve. Babiš sa však na tejto škole objavil len na niekoľko mesiacov a verzia, podľa ktorej Babišoví krátkodobí spolužiaci dôverovali natoľko, aby mu po desiatkach rokov zverili veľký balík peňazí, vyvoláva legitímne otázky.

Ani sám Široký o majiteľoch O.F.I. nehovorí. Postupom času zostal v štruktúrach Agrofert Holdingu, kde dnes riadi hlavný dozorný orgán skupiny.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope