MSM Martin pomohla dodať zbrane do vojenského konfliktu

Slováci českému miliardárovi Jaroslavovi Strnadovi pomohli vyviezť delá do embargovaného Azerbajdžanu. Skupina firiem to odmieta.

České húfnice Dana strieľajú na ciele v Náhorno-karabašskej republike. Delostrelecká zbraň posilnila azerbajdžanskú armádu navzdory tomu, že Európska únia vrátane Česka, či Slovenska uvalila embargo na dovoz zbraní do tejto krajiny, živiacej zamrznutý vojenský konflikt s Arménskom.

Húfnice vyrába skupina firiem v impériu Excalibur Army a Czechoslovak Group, českého miliardára Jaroslava Strnada. Tá odmieta, že by húfnice do embargovaného štátu dodala. Usvedčila ju však tlačová správa a propagačné video azerbajdžanskej armády, ktoré dokazujú, že tamojší vojaci dostali k dispozícii húfnice Dana 1 a raketomety RM 70.

Celá štruktúra obchodu naviac vyvoláva dojem zámerného obchádzania embarga, u ktorého výraznú úlohu zohrala slovenská dcérska firma Strnadovho impéria – MSM Martin.

Húfnice Dana M1 sa skladajú z podvozku spoločnosti Tatra a streleckého systému, ktorý vyrábajú a opravujú ďalšie Strnadove firmy. Embargo podľa skupiny a českého ministerstva obrany, ktoré v prípade funguje ako regulátor nebolo prerušené, pretože došlo k oddelenému predaju častí delostreleckých systémov.

Podvozkový systém predala Tatra MSM Martin. MSM Martin následne predala podvozkový systém spoločne s palebnou časťou technológie izraelskému obchodníkovi so zbraňami Elbit Systems. Ten následne poskladal kompletnú vojenskú techniku a Azerbajdžan vyzbrojil.

Čítajte aj:

Lazar, Strnad a Beljajev dodali brzdy do Bangkoku

Beljajev s Lazarom krúžia okolo českej vagónky

Strnad oživuje mošnovskú opravovňu. Bývalý majiteľ je vo väzení

Skupina Jaroslava Strnada odmieta, že by šlo o zámerné obchádzanie embarga. Slovensko, ktoré dalo obchodu zelenú zas hovorí o porušení podmienok z izraelskej strany. „Zo Slovenska sa vyviezli do Izraela za podmienky, že nebudú ďalej reexportované bez súhlasu tamojšej vlády. Pravosť tohto dokumentu bola overená diplomatickou cestou,“ prehadzuje vinu na Izraelcov hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Izraelská strana podobne ako ďalšie zapojené úrady obchod nekomentujú.

Arménsko a Azerbajdžan sú od deväťdesiatych rokov v zamrznutom vojenskom konflikte. Okrem Ruska, ktoré je v konflikte zapojené nielen zbrojením, takmer všetky iné krajiny majú na dovoz zbraní do oboch krajín uvalené embargo.

Jaroslav Strnad mal s porušovaním vývozu do embargovaných krajín opakované problémy. Jeho zbrojárske impérium v minulosti staval práve na repasovaní starej vojenskej techniky z Československa a následnom oddelenom predaji do ďalších krajín. Skupina to dlhodobo odmieta. Odkazuje sa na prísne regulačné pravidlá, ktoré by ich porušovanie okamžite potrestali.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope