Oko za oko? Richter je na odstrel

Krušné dni pre ľudí s krušnými kauzami. Po páde neudržateľného postu Petra Plavčana hrozí padák aj Jánovi Richterovi.

„Napriek všetkým turbulenciám, ktorými prechádza táto vláda, musím zopakovať, že koalícia Smer, SNS a Most-Híd nemá žiadnu alternatívu. Slovensko potrebuje vládu, ktorá je proeurópsky orientovaná a ktorá zabezpečí dôstojné miesto v jadre EÚ. To, že nemáme žiadnu alternatívu, neznamená, že si môžeme robiť, čo chceme. Musíme byť dôveryhodní tak pri plnení záväzkov, fiškálnej disciplíne, predovšetkým pri zužovaní priestoru korupcie a netransparentného správania,“ argumentoval požiadavku na odvolanie Petra Plavčana premiér Robert Fico.

V krátkom brífingu dokonca prvýkrát priznal, že jeho vláda nepôsobí pri snahe boja proti korupcii vierohodne. A preto musel zoťať hlavu maskota ministerstva, ktoré malo našliapnuté k až niekoľkomiliardovým škodám v peňaženkách daňových poplatníkov.

Fico spravil, nesporne dobre. Hoci neskoro. Základnou otázkou však naďalej ostáva, či tento pravdivý pohľad na svet zachováva, i keď na seba hľadí v zrkadle.

Ministrov za Smer-SD, ktorí by si “padáka” zaslúžili vieme nájsť snáď v každom kvartále funkcie tejto vlády. Odmysliac si pochybenia z predošlých období, kedy by v normálnych krajinách končili Jahnátek, Počiatek, Žiga, Čaplovič, či Kaliňák, na politickú penziu mal už dávno odísť Ján Richter.

Bývalý skladník, ktorý takmer na hegemonickú dekádu ovládol ministerstvo práce, udržal celý sektor v pretrvávajucej kríze, nezaplatených ľudí nezaplatenými a ktorý prakticky v žiadnom roku svojej funkcie neprišiel s výraznou pozitívnou reformou, prechádza vládami ako symbol sociálnych demokratov.

Treba však uznať, že kauzy jeho osobu dlho obchádzali. Hneď pri prvej vážnejšej sa však zachoval tak ako kolegovia z kabinetu, ktorí sú na zatĺkanie zvyknutí na dennej báze. Zlyhal.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Americký sen trafikanta Ľubomíra Jahnátka

Vrece zemiakov ministrom. Plavčan je vrcholom farizejstva

Koaličná kríza ako hrozba. Netešte sa predčasne

Pri kauze Čistý deň došlo k zarážajúcim zisteniam o sexuálnom zneužívaní chovancov v špeciálnom sociálnom zariadení v Galante. Inštitút, ktorý má byť morálnou autoritou bol opakovane obvinený z toho, že prehliadal neštandardné vzťahy chovankýň s vychovávateľmi, nespĺňal kvalitatívne normy potrebné pre prevádzku zariadenia, či z toho, že slúžil ako peňazovod na dotačné príspevky z rezortu práce, pričom mal byť pre tesné prepojenia s politikmi priamo chránený špičkami ministerstva.

Aká bola reakcia ministerstva, ktoré za Čistý deň zodpovedá? Zatĺkanie. V slepej túžbe očistiť svoje meno od podozrení zlyhania minister dokonca nenaslúchal ani vyjadreniu akreditačnej komisie, ktorá sama doporučovala Čistému dňu akreditáciu odňat.

Vlastné ego postavil nad bezpečnosť ľudí, často neplnoletých a odmietol nielen vlastné zlyhanie, ale dokonca ani zlyhanie tých, ktorí o dianí v Galante vedeli a tolerovali ho.

Jeho snaha vyhnúť sa kritike je dokonca tak bezbrehá, že chybu nepriznal ani po tom, čo prokurátor napadol rozhodnutie ministerstva, ktoré napokon Čistý deň naozaj musí zrušiť.

Ak Robert Fico správne poukazuje na to, že kauzy, aké vyrobil Peter Plavčan poškodzujú vierohodnosť vlády, mal by si to uvedomiť aj pri vlastných nominantoch.

Meno Jána Richtera by malo z menoslovu vlády zmiznúť. Zaznelo to aj pri koaličných jednaniach, ktoré mali hasiť krízu vzniknutú vypovedaním koaličnej zmluvy. Richter leží v žalúdku SNS, ktorá sa naviac chystá mstiť za odvolaného ministra školstva. Výnimočne však s národniarmi možno súhlasiť.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope