Podozrenia z podvodu v Slovakia Steel Mills vyšetruje medzinárodný tím

Podozrivé daňové vratky v skrachovanej oceliarni Slovakia Steel Mills vyšetruje medzinárodný kriminálny tím. Podozrenia smerujú na Ukrajinu aj do Česka.

Podozrivé daňové vratky v skrachovanej oceliarni Slovakia Steel Mills vyšetruje medzinárodný kriminálny tím. Podozrenia smerujú na Ukrajinu aj do Česka.

Údajné manipulovanie účtovníctva a zámerne nevýhodné obchody továrne zo Stražskeho na východe Slovenska vyvolali záujem kriminalistov už minulý rok.

Ako Biztweet informoval, koncom roka 2014 spustilo vyšetrovanie Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe. To sa zameriavalo na podozrenia, že slovenskí finančníci stojaci za Slovakia Steel Mills spoločne s finančníkmi z konkurzu zámerne manipulovali finančnými výkazmi firmy a konkurzom samotným. Čechom pritom mala vznikúť škoda na uniknutej nesplatenej pohľadávke Českej exportnej banky vo výške 4,6 miliardy českých korún.

Nesplatený úver 168 miliónov eur banka plánovala vydražiť. V tendri však opakovane odmietala najvyššie ponuky a vypisovala nové súťaže. To podľa jedného zo záujemcov o pohľadávku – ukrajinskej KVV Group ovplyvňovalo korupčné chovanie predstaviteľov Českej exportnej banky.

Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe však verziu Ukrajincov nedokázalo rozvinúť a nemohlo akceptovať materiál, ktorý od sťažovateľa dostalo – SMS správy medzi majiteľmi továrne, predstaviteľmi Českej exportnej banky a ďalšími záujemcami o odkúpenie pohľadávky exportnej banky.

Slovakia Steel Mills

Podozrivé daňové vratky v skrachovanej oceliarni Slovakia Steel Mills vyšetruje medzinárodný kriminálny tím. Podozrenia smerujú na Ukrajinu aj do Česka.

 

Ľudia z pozadia Slovakia Steel Mills si však po zastavenom vyšetrovaní v Prahe ešte nevydýchnu. Ich aktivity sú totiž stále predmetom skúmania Národnej kriminálnej agentúry. Tá sa do študovania podozrivých obchodov kontroverznej továrne spoluvlastnenej Máriom Hoffmannom a Branislavom Prieložným pustila v druhej polovici roku 2015.

Podozrenie ukazuje na neodvedenie a krátenie dane podniku. V takzvanom karuseli, teda podovede s vratkami DPH mali byť zapletení aj zahraniční dodávatelia továrne.

„Prípad je v štádiu vyšetrovania a je riešený v medzinárodnom vyšetrovacom tíme. K veci sa ale z dôvodu vykonávaných procesných úkonov bližšie vyjadrovať nebudeme,“ konštatuje pre Biztweet hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Čítajte aj: 

KVV zrejme vycúvala zo Strážskeho. Spolumajiteľ sedí v ukrajinskej base

Veritelia čakajú na košický súd. Predaj strážskej oceliarne je pripravený

J&T v konkurze roka. Skupina kúpila od Krúpu pohľadávky voči oceliarňam

--

Do podozrivých obchodov s oceliarňou sa mali zapájať podľa indícií Ukrajinci a Česi. Slovakia Steel Mills podľa podozrení schválne nakupovala nadhodnotený kovový šrot a falšovala svoje hospodárske výsledky rozdielmi medzi vstupnými nákladmi, predajnej ceny vyrobených tovarov a podielom fixných nákladov na ich produkciu.

Dodávateľmi tovaru hradeného z veľkej miery dotačnými zdrojmi boli firmy prepojené s majiteľmi Slovakia Steel Mills. 

Okrem ukrajinských dodávateľov materiálu sú podozrivými tiež českí partneri. Od roku 2009 pomáhali pri stavbe české firmy, ktoré zaručili úverovanie projektu Českou exportnou bankou. Hlavným stavebníkom bola ČKD Petra Speychala. Práve impérium českého miliardára sa v súčasnosti v Česku rozpadá. Príčinou sú práve podozrenia z daňových podvodov.

 

 

 

Biztweet

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb