Výročie obsadenia Markízy: mafia, korupcia a klientelizmus

Uplynulo takmer presne 18 rokov od kedy došlo k prvému medializovanému prerastu obchodného sporu v politickú kauzu. Násilné obsadenie Markízy dodnes kompetentní nevysvetlili. Kauza verejnosti prvýkrát odhalila vzťahy politikov s podnikateľmi a mafiou

Uplynulo takmer presne 18 rokov od kedy došlo k prvému medializovanému prerastu obchodného sporu v politickú kauzu. Násilné obsadenie Markízy dodnes kompetentní nevysvetlili. Kauza verejnosti prvýkrát odhalila vzťahy politikov s podnikateľmi a mafiou.

Bol utorok 18. augusta 1998. V budove televízie Markíza došlo k dráme, ktorá skoro skončila ozbrojeným konfliktom. Do budovy vtrhli neznámi po zuby ozbrojení muži silných postáv a zamestnancom začali diktovať, čo majú robiť.

"Medzi deviatou a desiatou hodinou dopoludnia vystriedali vykravatovaných fešákov z Ruskovej strážnej služby Noble Day drsnejšie typy v rifliach, maskáčoch a slnečných okuliaroch," popísal pre médiá situáciu Róbert Čulen, exšéf spravodajstva Markízy.

Do budovy v Záhorskej Bystrici dorazili s ozbrojencami zástupcovia spoločnosti Gamatex. Viedol ich Marián Kočner, bývalý spolužiak majiteľa a šéfa Markízy Pavla Ruska. V ruke držal neznáme súdne rozhodnutie, podľa ktorého je Gamatex už štyri dni 51-percentným podielnikom v Markíze.

Bývalí spolužiaci Pavol Rusko a Marián Kočner si na seba najali ľudí z podsvetia

 

Hoci Pavol Rusko okamžite, aj vo vysielaní televízie oznámil, že došlo k nepovolenému a neoprávněnému prepadu, po čase sa ukázalo, že za situáciou stojí osobne. Rusko totiž v snahe získať licenciu na vysielanie Markízy uzavrel zmluvu s firmou vplyvného podnikateľa Siloša Pohanku.

Podľa dokumentu mal Pohanka Ruskovi vylobovať licenciu, výmenou za čo mal dostať spomínaný podiel. Podnikateľ a potom aj politik Rusko televíziu založil kontroverzne, bez jasných majiteľských štruktúr. Rada pre vysielanie preto odmietala vydať televízii licenciu. Stalo sa tak až po intervencii známych lobistov a vtedajšieho predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Sponzorskými darmi, ktoré poskytol z úveru známych lobistov spájaných s podsvetím mal Rusko kúpiť licenciu a začať vysielať tak, aby nepoškodzoval vtedajšiu mečiarovskú vládnu garnitúru. „Išlo o organizovanú spravodajskú akciu s cieľom ovplyvniť výsledok volieb. Aj sa to podarilo,“ potvrdil v autobiografii Vladimír Mečiar.

Po zisku licencie však Rusko podľa zmluvy s lobbistami nepostupoval a Pohanka predal zmluvnú pohľadávku Mariánovi Kočnerovi. Kočner ako spoluvlastník firmy Gamatex, prinútil spoločníčku v Markíze  Sylviu Volzovú, aby ako druhá konateľka Markízy notársky uznala dlžobu voči lobistom, ktorí Ruskovi údajne požičali peniaze na vybavenie vysielacej licencie. Šlo o 80 miliónov korún, čo v tých rokoch nepredstavovalo malú sumu.

Čítajte aj:

Zlé časy pre mafiánov. „Prášiť“ je v móde

Milión eur pre Borbélyho. Úrady dávajú verejné peniaze SBS spájanej s mafiou

Košické železo: VSŽ a vražda košického bossa

--

18. augusta 1998 došlo k vyššie spomínanej výmene ochranky Markízy. Po čase sa v televízii objavil Marián Kočner s papierom, ktorým zbavoval Ruska kontateľskej funkcie vo firme. Po konflikte a utíšení sporu však po necelom mesiaci - 15. septembra – došlo k násilnému obsadeniu Markízy Kočnerovými ľuďmi. Že v tých časoch Kočner neváhal použiť silu svedčil okrem polovojenskej anonymnej skupiny ostrahy, ktorá vtrhla do budovy televízie aj fakt, že Rusko zo strachu o svoj život zmizol na niekoľko dní a nikto nevedel, kde sa nachádza. Keď sa na Slovensko vrátil, najal si ochranku z prostredia ukrajinskej mafie.

Kauza sa stala aj politickou kartou. Body vtedy na protestoch verejnosti pred budovou Markízy získavali bok po boku vtedy opoziční poslanci Mikuláš Dzurinda a Robert Fico. Obraz mučenníka využil aj samotný Pavol Rusko. Po utajenom urovnaní sporu s Kočnerom začala Markíza propagovať opozičných politikov.

Hovorí sa, že prakticky vytvorila Stranu občianskeho porozumenia. Cez ňu sa po voľbách do parlamentu dostali niekoľkí manažéri z Markízy aj Ruskova manželka Viera. Z viacerých redaktorov Markízy sa stali hovorcovia známých oligarchov a nemalý počet z nich skončil na poslaneckých stoličkách. Priamo do vlády katapultovala Markíza aj Ruska a jeho hnutie ANO. Kontroverzná strana však pre podozrenia z korupcie a manipulovania tendrov diskvalifikovala Ruska a jeho ľudí zo slovenského veřejného diania.

 

 

Redakcia