Zlé časy pre mafiánov. „Prášiť“ je v móde

Organizovaný zločin prežíva od pádu Mečiara druhé najhoršie obdobie. Členovia podsvetia na seba navzájom „prášia“ a zatknutých pribúda

Sýkorovci, pápayovci, salmanovci, či piťovci. Silné mafiánske gangy v súčasnosti strácajú desiatky členov a vplyv. Trpia kvôli čoraz širšej ochote členov podsvetia svedčiť proti ich kolegom a šéfom.

Zatiaľ čo v roku 2013 pristúpilo v procesoch na Špecializovanom trestnom súde k dohode o vine a treste 52 obžalovaných, vlani sa tak rozhodlo učiniť 83 obžalovaných. Ide o najvyššie číslo za posledných 5 rokov.

Dohoda o vine a treste spočíva najčastejšie v priznaní ku skutku obvinenia a spolupráci s políciou. Ľudovo povedané, obžalovaný, zvyčajne menšia ryba, podá policajtom svedectvo o vážnejších skutkoch vyššie postavených osôb štruktúr podsvetia.

Národná kriminálna agentúra zadržala pri akcii s názvom Gondola 23 podozrivých z bratislavskej zločineckej skupiny piťovcov

Či bude pozitívny rekord vo výške spoluprác zavŕšený taktiež rastom množstva odsudzujúcich rozsudkov, nie je jasné. Už teraz je však evidentné, že nárast spolupracujúcich zločincov privádza za mreže, aspoň dočasne, vyššie počty trestne stíhaných členov podsvetia.

Pripomeňme len udalosti z posledných dvoch mesiacov. V máji v Dunajskej Strede policajti zadržali viacero ľudí. Akciu s názvom Mlynček viedla Národná kriminálna agentúra a za cieľ mala hľadať niekoľkých podozrivých zo známych mafiánskych vrážd.

Len pred pár dňami zadržala Národná kriminálna agentúra pri akcii s názvom Gondola 23 podozrivých z bratislavskej zločineckej skupiny piťovcov. Celkovo sú obvinení až 28 ľudia, jeden z nich je obvinený z vraždy a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Čítajte aj:

Ladislav Rehák: Bývalý agent, hviezda bulváru a mocný muž minulosti

Do konkurzu Slovakia Steel Mills vraj vstupujú ľudia z mafiánskych zoznamov

--

Jeden člen gangu je na úteku a vo výkone trestu boli počas akcie štyria členovia skupiny. Medzi zadržanými bol aj Martin Rehák, syn kontroverzného podnikateľaLadislava Reháka a miláčika šoubiznisu Márie Rehákovej. Otec so synom už v base za podozrenie z podvodu sedeli, syn Martin je zároveň na takzvaných mafiánskych zoznamoch.

Prelom v prípade ochoty mafiánov dohodnúť sa s policajtmi nastal hlavne v prípade bývalého bossa slovenského podstvetia Mikuláša Černáka. Po tom, čo ho udali spolupracovníci z najtvrdších skupín podsvetia sa Černák rozhodol hovoriť aj sám. Tým padla mantra, že svedectvo proti mafiánom musí byť zákonite potrestané smrťou. "Som uväznený 18 rokov, 16 a pol roka som nevypovedal proti nikomu. Každé štyri roky ma nosia na súdy, kde musím odvracať klamstvá treťotriednych mafiánov. Som psychicky unavený zo všetkého. Povedal som si, že už toho mám dosť a prehovorím. Hanbím sa za svoju temnú minulosť a budem vypovedať," povedal Černák.

 

 

red