Ladislav Rehák: Bývalý agent, hviezda bulváru a mocný muž minulosti

Jeden z najbohatších Slovákov Ladislav Rehák navonok vystupuje málokedy. Do smotánky sa však rada priradzuje on aj jeho rodina

O Ladislavovi Rehákovi nemožno nájsť veľa zmienok. Napriek tomu, že sa majetkom radí medzi elitu slovenských oligarchov o sebe nerád vidí zmienky v médiách. Príčiny sú jednoduché. Odsedel si pár dní v base, hovorí sa o jeho násilníckých podnikateľských praktikách a podozrievajú ho z podvododných nákupov pozemkov.

V médiách, hlavne bulvárnych však vidieť príbehy jeho rodiny. O synovi – právnikovi Martinovi Rehákovi, ktorý sa okrem účasti na takzvaných mafiánských zoznamoch preslávil hlavne špeciálnym štátnym bezpečnostným povolením. Žena Mária Reháková je zas v bulvárnych médiách považovaná za akúsi gurru módy, ktorá sa rada kochá svojimi prepychovými módnymi doplnkami. Oficiálne riadi Star Production, ktorá organizuje akcie pre skupinu ľudí bežnou populáciou chápaných ako smotánka.

Ako bohatstvo Rehákovcov vzniklo? Ladislav Rehák sa akokeby z ničoho nič objavil v roku 1996 v telekomunikačnej spoločnosti Globtel. Najväčším akcionárom Globtelu bola dcéra francúzskeho telekomunikačného operátora France Telecom Mobiles International s 35 percentami akcií.Rehák mal v Globteli 29 percent, cez spoločnosť Hanco. Orange potom Rehákov podiel odkúpil. Za koľko nikdy neprezradil.

Rovnako ako Ladislav Rehák neprezradil ani to, ako sa ku Globtelu a po komunistoch zdedenej telekomunikačnej sieti dostal. Jeho meno pritom figuruje v záznamoch Ústavu pamäti národa. Bol podľa nich agentom a tajným spolupracovníkom ŠtB. Ani to nepopiera.

"Z každej služobnej cesty sme písali takzvanú B-časť správy," povedal v rozhovore pre denník SME. Do správy pre pracovníkov ŠtB uvádzal, s kým sa v zahraničí stretol a či sa nestalo čosi "mimoriadne". 

Rehákovo vnútorné prepojenie s médiami je však na rozdiel od vonkajšieho silné. V roku 2004 Rehák vytvoril spoločne s Martinom Lengyelom mediálnu skupinu, ktorá sa dodnes venuje reklamnej, inzertnej a vydavateľskej činnosti.

Čítajte aj:

Odsúdený lobista Dalík: Blízky priateľ expremiéra a ministrov

Oszkár Világi: Ťažká váha biznisu a vplyvný muž politiky

Mýtus, alebo americký sen? Kto je Jan Telensky

--

Rehák taktiež údajne spoluzakladal časopis .týždeň, ale aj bulvárne ladené časopisy Star, Slovenka a Dorka. Ovládol aj Radio B 1 a menšie lokálne rozhlasové stanice, ktoré teraz vysielajú pod názvom Jemné melódie. Ovládal vraj aj Rádio Expres.

Ladislav Rehák je už roky spájaný aj s podsvetím. Okrem ekonomickej trestnej činnosti bol podozrievaný aj z násilnej kriminalnej činnosti, napríklad vydierania svojej bývalej úćtovníčky. Tú mal spolu so synmi donútiť podpísať zápisnicu, v ktorej priznala, že spreneverila peniaze patriace spoločnosti.

Syn Ladislava Reháka Martin, ktorý je partnerom právnej kancelárie Ikrényi & Rehák, je naviac na takzvaných mafiánskych zoznamoch. Dokument, ktorý údajne vypracovala polícia mal skompletizovať zoznam ľudí aktívnych v organizovanom zločine. V roku 2011 ho vyniesla elitná policajtka Jana K., ktorá za to bola trestne stíhaná. Pravosť dokumentov je však často spochybňovaná a na verejnosti sa ich pravidelne objavuje niekoľko verzií. Ladislav Rehák bol obvinený aj z podvodov pri nákupoch pozemkov. 

Podnikateľ sa v minulosti vyjadril, že by rád vstúpil do politiky, no pre jeho spravodajskú minulosť by to nemalo cenu. Preto finančne podporoval hnutie KDH.

 

 

Fotozdroj: slovakiapromotion.sk, cas.sk

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb