Vláda: Úľavy a príspevky pre U.S.Steel Košice nie sú štátnou podporou

Štát neeviduje žiaden dokument, ktorý by potvrdzoval podporu zo strany slovenskej vlády podnikaniu košických železiarní. Firma pritom preukázateľne čerpala cez 400 miliónov eur v priamych a nepriamych príspevkoch

Štát neeviduje žiaden dokument, ktorý by potvrdzoval podporu zo strany slovenskej vlády podnikaniu košických železiarní. Firma pritom preukázateľne čerpala cez 400 miliónov eur v priamych a nepriamych príspevkoch.

Dzurindova vláda v roku 2000, kedy do železiarní vstupovali Američania dohodla, že pri zachovaní zamestnanosti s výnimkou dobrovoľných odchodov a investíciách do fabriky vo výške 700 miliónov dolárov, budú mať košickí oceliari v prvých piatich rokoch nárok na neplatenie dane zo zisku a v ďalších piatich odvedú do štátnej pokladnice iba polovicu z vymeranej dane.

Daňovú úľavu vo výške 430 miliónov dolárov firma vyčerpala už v roku 2008. "U. S. Steel bola jednou z prvých spoločností na východe, ktoré túto možnosť využili a splnila všetky z toho vyplývajúce záväzky, niektoré aj nad dohodnutý rámec. Boli sme napríklad povinní preinvestovať v priebehu desiatich rokov 700 miliónov a doteraz sme preinvestovali 1,31 miliardy USD," uviedol pre Korzár hovorca U.S.Steel Košice Ján Bača. Na naše otázky hovorca neodpovedal.

Keď sa biztweet na túto podporu vlády, ministerstva hospodárstva a ministerstva financií spýtal, dozvedel sa, že štát žiadnu podporu oceliarňam neposkytol. Cez 400 miliónov eur z peňaženiek daňových poplatníkov vraj na účtoch U.S.Steelu skončilo akosi záhadne. Vláda ho vlastne nepodporila.

Podľa zistení biztweetu boli dokumenty údajne skartované. Ako sa nám postupne potvrdzovalo, neide o nič zvláštne. „Úrad vlády SR dodržiava pri archivovaní dokumentov zákon o archívoch a registratúrach. V prípade uznesení vlády ide dokument so znakom hodnoty A a lehota uloženia je 10 rokov. Lehota uloženia začína plynúť 1. januára nasledujúceho roku po vybavení spisu. Uznesenia vlády sú v súlade so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám od 1.1.2001 zverejnené na stránke úradu vlády,“ vysvetľuje biztweetu Úrad vlády Slovenskej republiky.

V prípade, že niekto čerpal štátnu dotáciu v súčasnosti pred rokom 2006, mu jednoducho čerpanie nedokážete. Účtovnictvo vám totiž súkromná firma sprístupniť nemusí.

Tu si musíme dovoliť komentatívny vstup. Desať rokov je desať rokov. Dokumentácia o podpore vo výške stoviek miliónov dolárov, na ktorú sa poskladali občania štátu by však k dispozícii minimálne štátnej archivácii sprístunená mala byť.

Ešte zvláštnejšie vyzerajú argumenty vlády, ktorými hovorí, že U.S.Steel nedostal žiadnu podporu ani v roku 2013. Teda v čase, kedy premiér Fico lietal do USA, aby Američanov v kočickej oceliarni udržal, na čom si ku všetkému staval kampaň.

Pripomeňme, že sa vláda v rámci memoranda z roku 2013 zaviazala novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby mohla byť výroba elektriny z hutníckych plynov oprávnená na podporu doplatkom, ktorého úroveň bude minimálne 80 eur po dobu 15 rokov. U.S.Steel tak získa štátne peniaze za energiu, ktorú vyrába ako vedľajší produkt pri oceliarskej činnosti.

Štát ďalej spolufinancoval nákup nových kotlov košických oceliarní, tak, aby spĺňali parametre, ktoré od nich požaduje Európska únia.

Vláda Roberta Fica prisľúbila aj ďalšie zlacnenie elektriny pre priemyselné podniky, úpravu poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií v U.S.Steel Košice.

V roku 2014 začalo aj šesťročné obdobie, kedy košické železiarne dostanú každý rok milión eur ako kompenzáciu za nízke ceny emisných povoleniek ETS. Peniaze dostáva aj napriek výraznému nárastu cien.

Čítajte aj:

Petrimex: Ako to bolo s Burešom?

Česká firma odhalila mizernú kontrolu pravidiel na slovenských letiskách

Milión eur pre Borbélyho. Úrady dávajú verejné peniaze SBS spájanej s mafiou

--

Ani to nie je podľa výkladu slovenskej vlády podpora pre súkromný podnik. „V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že tak problematika úpravy poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií, ako aj kompenzácie za ceny emisných povoleniek ETS spadajú do pôsobnosti MŽP SR.

Ústredným orgánom štátnej správy, ktorý celoštátne koordinuje a monitoruje poskytovanie štátnej pomoci je podľa zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy od 1. 1. 2016 Protimonopolný úrad SR,“ uvádza Maroš Stano, hovorca ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Po krvopotnej snahe previesť schválenie podpory do kompetencií iných ministerstiev, napríklad toho, kde bol hovorcom v predošlom volebnom období, však Maroš Stano vysvetľuje ďalej.

„Z pohľadu pôsobnosti MH SR konštatujeme,  že spoločnosť U.S. Steel Košice nežiadala a nečerpala investičnú pomoc podľa zákona o investičnej pomoci.  Záväzok novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby MH SR nepovažuje za štátnu pomoc. Legislatívna úprava  podpornej schémy pre elektrinu z obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby vytvorila možnosť pre podporu elektriny aj z hutníckych plynov. To znamená, že podpora pre spoločnosť U.S. Steel Košice nebude uplatňovaná automaticky, ale až po splnení stanovených legislatívnych podmienok na podporu výroby elektriny,“ hovorí Stano.

Podľa rezortu hospodárstva nie je podporná ani schéma na základe ktorej dostáva fabrika prakticky za spotrebovanú energiu peniaze späť. „Nastavená podporná schéma pre elektrinu z obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby sa nepovažuje za štátnu pomoc, preto aj keď spoločnosť U.S. Steel Košice bude oprávnená na čerpanie podpory podľa podpornej schémy pre elektrinu z obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby v zmysle memoranda, nejde o štátnu pomoc,“ široko obhajuje Maroš Stano.

 

 

 

Tomáš Lemešani