Wiki na biztweet: Spolumajiteľ Tatravagónky je mafián a priateľ vlády

Ako už biztweet v minulosti upozornil, Michal Lazar, spolumajiteľ Tatravagonky je podozrievaný z úlohy hlavy mafie a spájaný s vládou Roberta Fica

Ako už biztweet v minulosti upozornil, Michal Lazar, spolumajiteľ Tatravagonky je podozrievaný z úlohy hlavy mafie a spájaný s vládou Roberta Fica. 

Svedčí o tom dokument, ktorý posielala americká ambasáda v Bratislave do Washingtonu. Popisuje v ňom to, ako Michal Lazar prišiel k majetku počas jeho funkcie v štátnych železniciach i to, ako pri počutí jeho mena znervóznia policajti z oddelenia boja proti organizovanému zločinu.

Spolumajiteľ firiem ako Tatravagónka, Železničné opravovne a strojárne Zvolen, Optifin Invest, či nedávno skrachovanej RCC Strážske je pre Američanov podľa dokumentu takým vážnym bezpečnostným rizikom, že potrebujú zvažovať jeho voľný pohyb na území USA.

Celý dokument čítajte tu:

Slovenská osoba podozrivá z kriminálnych aktivít odmietnutá na základe 3A2

Dátum: 31.10.2008

Predmet: Slovenská osoba podozrivá z kriminálnych aktivít odmietnutá na základe 3A2

Utajil: Keith Eddins, dôvody – 1.4(b) a (d)

1. Toto je položka na vykonanie, viď odstavec 6.

2. Ambasáda občas dostane žiadosti o víza od žiadateľov, ktorí môžu byť členmi organizovaného podsvetia. Momentálne je v tu jeden taký prípad a prajeme si, aby boli uplatnené ustanovenia 9 FAM 40.31 N5.3 – Uplatnenie INA 212 (a) (3) (A) (ii) pre cudzincov aktívnych v organizovanom zločine. Avšak ambasáda obdržala utajené a iné informácie o žiadateľovi a teda žiada odpoveď prostredníctvom tajného telegrafického systému.

3. Michal Lazar (narodený 9. 2. 1957) je Slovák s dobrými konexiami, ktorý vlastní okolo dvoch tuctov firiem na Slovensku, v Maďarsku a Rakúsku. Mnohé z nich sú v oblasti železničnej dopravy. Po páde komunistickej vlády v 1989 sa Lazar stal výkonným riaditeľom ŽSR. Verí sa, že v tej dobe prelieval štátne peniaze do zmlúv, ktoré zvýhodňovali podniky, v ktorých mal on sám podiel. Počas rokov, kedy bol Lazar štátnym zamestnancom sa jeho osobný majetok výrazne zveľadil. Vyšetrovanie štátnych železníc neprinieslo voči nemu žiadne obvinenia. Lazar nemá ani žiadny oficiálny záznam v registri trestov na Slovensku. Avšak citlivé správy, ktoré má ambasáda k dispozícii, odhalili, že Lazar pripustil, že prostredníctvom úplatkov svoj policajný záznam “vyčistil”.

--

Čítajte aj: 

Wiki na biztweet: Američania nechceli, aby Slováci odišli z Iraku tak skoro

Wiki na biztweet: USA núti GMO potraviny? Chceme ich sami

Wiki na biztweet: Fico zámerne odďaľuje trestnú zodpovednosť firiem

Wiki na biztweet: Palko z KDH svoju pozíciu nezvládal

--

4. Počas nedávneho stretnutia so Slovenskou jednotkou pre boj s organizovaným zločinom zo Slovenského policajného veliteľstva, konzulárny úrad nadobudol silný dojem, že Lazar je v spojení so slovenským podsvetím. Priame otázky o Lazarovi boli policajným predstaviteľom zjavne nepríjemné, vyhýbali sa očnému kontaktu a uviedli, že v súčasnej dobe ho nevyšetrujú ani nesledujú. Následne poznamenali, že Lazar má silné osobné prepojenie s Ficovou vládou.

5. Momentálne je pán Lazar označený ambasádou len výstražne, kvôli potenciálnemu skutku morálnej podlosti. Na základe tajných dokumentov obdržaných ambasádou spolu s indikáciou, že polícia verí v jeho kriminálne aktivity (aj keď tieto z politických dôvodov momentálne nemôžu riešiť), ambasáda verí, že Lazarova žiadosť môže byť na základe 9 FAM 40.31 N5.3 podľa INA 212(a)(3)(ii.) odmietnutá. Ambasáda očakáva, že v budúcnosti sa objaví viac prípadov osôb s podozrením z organizovaného zločinu.

6. Slovensko sa má stať súčasťou programu na zrušenie vízovej povinnosti od 17. novembra 2008. Preto by ambasáda ešte predtým rada urobila konečné rozhodnutie v prípade Lazara a urýchlene žiada Oddelenie o názor na interpretáciu 9 FAM 40.31 N5.3 podľa INA 212(a)(3)(ii.).

 

OBSITNIK