Wiki na biztweet: Fico zámerne odďaľuje trestnú zodpovednosť firiem

Svoj sľub OECD, prijať zákon o trestnej zodpovednosti firiem Slovensko zámerne odkladá. Tvrdí to tajná správa amerických úradov

Svoj sľub OECD, prijať zákon o trestnej zodpovednosti firiem Slovensko zámerne odkladá. Tvrdí to tajná správa amerických úradov.

Ako správa uvádzala už v roku 2011, Slovensko meškalo s naplnením sľubu, že prijme zákon o trestnej zodpovednosti firiem desať rokov. Vážne to podľa správy amerického spravodaja ovplyvňuje dôveryhodnosť podnikateľského legislatívneho prostredia.

„To, že sa kancelária Predsedu vlády ani neobťažovala odpovedať na dôrazne napísaný dopis predsedu pracovnej skupiny OECD pre korupciu – ktorý bol poslaný pred mesiacmi – je jasný prejav pohŕdania, s ktorým táto vláda pristupuje ku kritike. Zachovanie korupčného prostredia má podľa všetkého väčšiu prioritu ako naplnenie dlhodobých medzinárodných záväzkov,“ uvádza v dokumente Charge d’Affaires USA Keith A. Eddins.

Za zmienku stojí určite aj to, že spomínaný zákon neprijala Ficova vláda ani behom dvoch volebných období.   

Celý utajovaný dokument čítajte tu:

Slovensko spúšťa legislatívu o trestnoprávnej zodpovednosti firiem pomaly

Napísane 20. Novembra 2011

Utajil: Keith A. Eddins, Charge d’Affaires, a.i., State. Dôvod: 1.4 (b), (d)

Predmet: Slovensko spúšťa legislatívu o trestnoprávnej zodpovednosti firiem pomaly

1. (U) 4. novembra Slovenská vláda schválila návrh zákona o financovaní teroristov. Sprievodná správa sa nám dostala do pozornosti, pretože v nej stálo: “ak by sa navrhované legislatívne zmeny, ktoré oddeľujú trestné činy financovania terorizmu a trestnoprávnej zodpovednosti firiem neschválili”, Slováci by dostali negatívne hodnotenie počas plenárnej schôdze FATF (Financial Action Task Force) vo februári. Pretože návrh nedefinuje trestnoprávnu zodpovednosť firiem (TZF), pokúšali sme sa získať dodatočné vysvetlenie od oddelenia medzinárodných vzťahov ministerstva spravodlivosti.

2. (U) Jana Vnuková, právnička ministerstva spravodlivosti, 19. novembra vysvetlila, že Ministerstvo podalo návrh TZF ako súčasť zákona o financovaní terorizmu, ale vláda tento návrh vyňala pred tým, ako bol zákon schválený. Podľa Vnukovej, ktorá na ministerstve pracuje už viac ako desať rokov, neexistuje šanca, že by Slovenský parlament schválil legislatívu TZF pred voľbami v Júni 2010.

3. (C) Vnuková (chránená)sa vyjadrila jednoznačne, že HZDS Vladimíra Mečiara vehementne namietalo proti prijatiu TZF a že žiadna relevantná legislatíva nebude schválená, pokiaľ bude HZDS členom vládnucej koalície. Keď sme Vnukovej pripomenuli dlhodobý záväzok Slovenska voči OECD o prijatí právneho systému korporátnej trestnoprávnej zodpovednosti za korupciu zahraničných činiteľov, Vnuková vyjadrila poľutovanie nad tým, že Slovensko v očiach OECD vyzerá veľmi zle a mešká s prijatím tejto legislatívy v porovnaní s ostatnými regiónmi.

--

Čítajte tiež:

Wiki na biztweet: Palko z KDH svoju pozíciu nezvládal

Wiki na biztweet: Americká snaha o cenzúru Iraku

Wiki na biztweet: Politická cenzúra, utečenci aj obchod so zbraňami

Wiki na biztweet: Vláda má v SPP súkromné záujmy a hraje ďalšie pózy

--

4. (U) Tiež sme sa dozvedeli, že premiér Fico zatiaľ neodpovedal na júlový list predsedu pracovnej skupiny OECD pre korupciu ohľadne tohoto nedostatku. V odpovedi pre OECD a FATF zdôvodňujúcej prieťahy v prijatí legislatívy TZF a financovania terorizmu, slovenskí zástupcovia pokračujú v tvrdení, že meškanie je spôsobené prieťahmi na Ústavnom súde, ktorý sa zaoberá ústavnosťou Špecializovaného trestného súdu. Nikdy však neexistovala žiadna spojitosť medzi osudom Špeciálneho súdu a legislatívou TZF. Ak by aj takáto spojitosť existovala, tento proces sa skončil v máji. Ústavný súd rozhodol že Špecializovaný súd je v rozpore s Ústavou.

Komentár

5. (C) Postoj Slovenskej vlády k naplneniu tohoto záväzku je sklamaním, avšak nie je prekvapivý. Vláda poskytla OECD zavádzajúce informácie a jej zámerom je jednoznačne nenaplnenie tohoto záväzku v blízkej budúcnosti. To, že sa kancelária Predsedu vlády ani neobťažovala odpovedať na dôrazne napísaný dopis predsedu pracovnej skupiny OECD pre korupciu – ktorý bol poslaný pred mesiacmi – je jasný prejav pohŕdania, s ktorým táto vláda pristupuje ku kritike. Zachovanie korupčného prostredia má podľa všetkého väčšiu prioritu ako naplnenie dlhodobých medzinárodných záväzkov.

 

 

 Zdroj: wikileaks

Fotozdroj: youtube.com