Košičania chcú stopnúť plány ťažiarov

Firma Eurovia-Kameňolomy plánuje v Košiciach rozšíriť ťažbu kameniva. Mestská časť je proti

Eurovia- Kameňolomy s francúzskymi majiteľmi plánuje v košickom Čermeli rozšíriť ťažbu granodioritu.

Proti plánu projektu, ktorý firma predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA sa však stavajú miestni obyvatelia a dotknuté mestké časti. Ako prvá protestuje voči rozšíreniu Lomu Hradová mestská časť Košice – Sever.

„Miestny úrad zaslal stanovisko Ministerstvu životného prostredia, v ktorom vyjadril svoje záporné stanovisko k zámeru rozšírenia ťažby,“ uvádza mestská časť.

Problémom je pre ňu aj súčasný rozsah ťažby. Obyvatelia rodinných domov v okolí sa vraj pravidelne sťažujú na nadmerný hluk, prašnosť a vibrácie vyvolané dopravnou záťažou prostredia.

Mestská časť sa v prípade rozšírenia ťažby obáva aj dopravných kolapsov v kľúčovej križovatke Národná trieda – Vodárenská – Cesta pod Hradovou. Ako namieta odbor životného prostredia, v dezolátnom stave je aj cesta tretej triedy Kostolianska cesta, po ktorej surovinu Eurovia-Kameňolomy prepravuje a prepravovať plánuje.

--

Čítajte tiež:

Združenia bojujú za zelenú energiu. Komunikujú len dve

Pre diaľnice chystajú pri Bytči rozšírenie ťažby štrkopieskov

Pri Zohore na Záhorí plánujú rozšíriť skládku odpadov

Pri Žiari nad Hronom chystajú rozšírenie ťažby bentonitu. Navzdory emóciám

--

Ministerstvo životného prostredia preto na základe namietok samospráv žiada spoločnosť, aby zámer rozšíriť ťažbu prepracovala a pripravala nové dopravné riešenie.

Granodiorit je hornina využívaná hlavne na výrobu dlažieb a obrubníkov. Spoločnosť Eurovia – Kameňolomy sa zaoberá ťažbou, spracovaním a predajom lomového kameňa, kameniva do stmelených a nestmelených zmesí, kameniva do betónu, kameniva do bitúmenových zmesí, kameniva do koľajového lôžka. Spoločnosť pokrýva svojimi dodávkami kameniva potrebu väčšiny územia Slovenska.

 

 

 

Fotozdroj: Eurovia-Kameňolomy