Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

U.S.Steel Košice, čerpajúce daňové úľavy vyplácajú celý zisk firme, ktorá skrýva majiteľskú štruktúru

U.S.Steel Košice, čerpajúce daňové úľavy vyplácajú celý zisk firme, ktorá skrýva majiteľskú štruktúru. 

Desiatky miliónov eur odpustených daní, štátne investície do technológií v továrni a finančná pomoc pre udržanie zamestnanosti na strane jednej. Na strane druhej profit z nadštandardných výhod a zisk, ktorý tečie nevedno kam.

Oceliarenská firma U.S.Steel Košice už roky čerpá výnimočné výhody, ktoré jej schválilo niekoľko po sebe idúcich vlád. Firma, ktorá už sedem rokov nezaplatila žiadnu daň z príjmu pritom nadštandardné výhody poberá aj napriek tomu, že odmieta prezradiť kam vlastne peniaze zarobené na Slovensku tečú. Zisk totiž prerozdeľuje nejasnou schémou.

Podľa účtovných uzávierok spoločnosti posiela U.S.Steel Košice čistý zisk holandskej materskej firme U. S. Global Holdings I B.V.

Napríklad v roku 2014 predstavoval čistý zisk U.S.Steel Košice 17 miliónov eur. Na prídel do zákonného rezervného fondu putoval milión eur. Na krytie straty minulých rokov sa použili štyri milióny eur a podiel na zisku pre U. S. Global Holdings I B.V. v Holandsku predstavoval 12 miliónov eur.

Samotné platby materskej spoločnosti v Holandsku problém nepredstavujú. Tým je skôr štruktúra spomínanej materskej spoločnosti. Podľa neverejného holandského obchodného registra, ktorý biztweet.eu preskúmal je U. S. Global Holdings I B.V. spravovaný jediným štatutárom -  firmou Intertrust (Netherlands) B.V.

Ako už názov štatutára nasvedčuje ide o takzvanú „trastovú“ spoločnosť. Ide o firmu, ktorá spravuje majetok súkromných spoločností.

Zaujímavé sú okolnosti za akých to robí. Vlastník súkromnej spoločnosti stráca spísaním trastovej zmluvy a vyčlenením majetku svoje vlastnícke práva. Vlastnícke práva naďalej vykonáva správca (trustee), podľa vôle zakladateľa trastu. Majetkom trastu sa môže stať akýkoľvek majetok zakladateľa od hotovosti cez nehnuteľnosti, akcie, až po celé spoločnosti a majetok nadobudnutý v budúcnosti. Správca zaisťuje hospodárenie a plnenie zakladateľovej vôle. Súčasťou trastu býva zvyčajne určenie beneficientov, teda osôb, ktoré majú zo spravovaného majetku prospech.

Trastová firma teda spravuje majetok podľa prianí toho, kto s ňou trastovú dohodu uzavrel. Čo sa v dohode skrýva však nie je možné zistiť.

Podľa definície trastu je jeho významnou výhodou zabezpečenie súkromia. Zakladateľ a beneficienti nebývajú odhaľovaní verejnosti, ani samotní beneficienti nemusia mať právo na informáciu o zakladateľovi. Vystavená bariéra garantuje diskrétne predanie majetku a jeho následné užívanie. Vo všetkých verejne dostupných registroch je ako formálny vlastník majetku (nehnuteľné a hnuteľné statky, bankové účty, akcie a pod.) uvedený trustee.

Zakladateľ sa v žiadnych záznamoch okrem trustovej zmluvy nevyskytuje. Beneficienti sú známi iba trusteemu, ostatným inštitúciám nie sú informácie poskytované.

--

Čítajte tiež:

Bratislavské letisko obmedzuje spoluprácu s firmou kontroverzného podnikateľa

Do konkurzu Slovakia Steel Mills sa vraj vložili ľudia z mafiánskych zoznamov

Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

Vláda je s financovaním politických strán spokojná. Limity na dary nerieši

Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

--

Keď štát dotuje košické oceliarne U.S.Steel, tie následne celý zisk posielajú holandskej U. S. Global Holdings I B.V a tá je spravovaná trastovou Intertrust (Netherlands) B.V, štát nemá ako vedieť, koho vlastne dotuje. Zisk z holandskej firmy totiž smie z trastu putovať kamkoľvek a ostane to anonymné. „Celá vlastnícka schéma je dosť neprehľadná a v takom prípade nie je jasné, komu putujú výhody zo štátnej pomoci,“ potvrdzuje pre biztweet Martin Turček z Transparency International.

Na vlastnícku štruktúru a smer vyplácania košických ziskov sme sa pýtali aj tlačového oddelenia U.S.Steel Košice. Hovorca firmy Ján Bača však na otázky týkajúce sa materskej spoločnosti dlhodobo neodpovedá.  

„Keď už štát miesto celého podnikateľského prostredia pomáha len vybraným podnikom, mal by si dať o to väčší pozor na transparentnosť celého procesu, ako aj transparentnosť celej vlastníckej štruktúry subjektu, ktorý pomoc dostáva. Rovnako by mal vyvinúť zvýšenú snahu o ubezpečenie verejnosti, že v rámci štruktúry firmy sa nevyskytuje nikto, kto by mohol mať vplyv na získanie dotácií pre podnik, z ktorého by následne sám čerpal výhody. V kontexte slovenskej histórie korupčných a neefektívnych praktík dcér nadnárodných spoločností ide samozrejme o problém,“ hovorí Martin Turček.

Trasty sa taktiež používajú ako nástroj kreatívneho účtovníctva. Často sú totiž podmienky ich zdaňovania jemnejšie než u bežných súkromných firiem. V mnohých krajinách nie je prevod majetku do trastu, ani výplata beneficientovi zaťažená žiadnou daňou. Rovnako tak zisky trastov nebývajú zaťažené daňou z príjmu.

V rámci posledne podpísaného memoranda o porozumení medzi vládou Slovenskej republiky a korporáciou U.S.Steel z roku 2013 sa vláda zaviazala novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby mohla byť výroba elektriny z hutníckych plynov oprávnená na podporu doplatkom, ktorého úroveň bude minimálne 80 eur po dobu 15 rokov. Firma tak chce získať štátne peniaze za energiu, ktorú vyrába ako vedľajší produkt pri oceliarskej činnosti.

Štát ďalej spolufinancuje nákup nových kotlov košických oceliarní, tak, aby spĺňali parametre, ktoré od nich požaduje Európska únia.

Vláda Slovenskej republiky prisľúbila aj ďalšie zlacnenie elektriny pre priemyselné podniky, úpravu poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií v U.S.Steel Košice.

V roku 2014 začalo aj šesťročné obdobie, kedy košické železiarne dostanú každý rok milión eur ako kompenzáciu za nízke ceny emisných povoleniek ETS.

Ficova vláda však nie je jediná, ktorá má na košické železiarne špeciálny meter. Fabrika dostáva dotácie vo forme odpustkov daní a daňových zliav prakticky od čias jej privatizácie za mečiarizmu. Dotácie pritom čerpá hlavne s argumentáciou udržania pracovných miest. Pravdou je, že zamestnanosť v oceliarňach má prevažne klesajúcu tendenciu. Nezvyčajná je aj zamestnanecká štruktúra. Pracovníkov nad 60 rokov je v U.S.Steel Košice podľa posledných dostupných údajov viac ako zamestnancov do 30 rokov.  

To, kedy a za akých okolností úľavy dostala si pripomenieme v ďalších článkoch seriálu Slovenské železo.