Do konkurzu Slovakia Steel Mills vraj vstupujú ľudia z mafiánskych zoznamov

O zastuovanie najsilnejšieho veriteľa Slovakia Steel Mills sa vraj hlási osoba z mafiánskych zoznamov

Konkurz východoslovenskej spoločnosti ovládanej Máriom Hoffmanom a Branislavom Prieložným vchádza do ďalšieho dejstva.

Podľa informácií biztweet.eu sa do konkurzného konania Slovakia Steel Mills vložila skupina okolo známeho podnikateľa Ladislava Reháka.  

Podľa anonymného zdroja zvnútra banky, chce Česká exportná banka poveriť zastupovaním jej veriteľských záujmov advokátsku kancelária Ikrényi & Rehák. Právnicka firma, ktorej partnerom je syn Ladislava Reháka Martin, má s českou štátnou bankou nadviazať spoluprácu aj napriek tomu, že nedostala bezpečnostné povolenie, ktoré je k spolupráci so štátnymi inštitúciami nutné.

Bez povolenia má byť práve pre napojenie na Ladislava Reháka. Tento podnikateľ je bývalým príslušníkom ŠTB, majiteľom konšpiračného bytu a trestne stíhanou osobou. Okrem ekonomickej trestnej činnosti bol podozrievaný aj z násilnej kriminalnej činnosti, napríklad vydierania svojej bývalej úćtovníčky. Tú mal spolu so synmi donútiť podpísať zápisnicu, v ktorej priznala, že spreneverila peniaze patriace spoločnosti.

Syn Ladislava Reháka Martin, ktorý je priamo partnerom Ikrényi & Rehák, je naviac na takzvaných mafiánskych zoznamoch. Dokument, ktorý údajne vypracovala polícia mal skompletizovať zoznam ľudí aktívnych v organizovanom zločine. V roku 2011 ho vyniesla elitná policajtka Jana K., ktorá za to bola trestne stíhaná. Pravosť dokumentov je však často spochybňovaná a na verejnosti sa ich pravidelne objavuje niekoľko verzií.

Podľa zdroja biztweet.eu majú niektorí členovia vedenia Českej exportnej banky eminentný záujem advokátsku kanceláriu Ikrényi & Rehák dostať do prípadu konkurzu Slovakia Steel Mills. „Zoznam spolupracujúcich kancelárií je vnútorný dokument, ktorý banka zo strategických dôvodov nezverejňuje, rovnako tak ako nezverejňuje plánované kroky pri vymáhaní pohľadávok,“ odpovedal na otázku, či so slovenskou advokátnou kanceláriou banka spolupracuje, horovca ČEB Petr Križan.

--

Čítajte tiež: 

Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

Vláda je s financovaním politických strán spokojná. Limity na dary nerieši

Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

Polícia obvinila Kellnerovu O2 z manipulovania tendrov

--

Hovorca českej štátnej banky nechcel specifikovať ani to, či je pre spoluprácu s ČEB nutné bezpečnostné povolenie. „Požiadavky na kvalifikáciu externých dodávateľov právnych služieb sú vnútornou záležitosťou banky,“ odpovedal Petr Križan.

Na otázku, či s českou štátnou bankou Ikrényi & Rehák spolupracuje, sme sa spýtali aj samotnej advokátnej kancelárie. Tá však neodpovedala.

„Neoficiálne je v banke verejným tajomstvom, že nová advokátna kancelária má zodpovedať za supervising inslovenčného konania SSM, teda odborne hodnotiť kroky banky a tie dávať na schválenie vedenia banky,“ uviedol anonymný zdroj.

V súčasnosti má túto činnosť pre Českú exportnú banku vykonávať nadnárodná kancelária Taylor Wessing. Ikrényi & Rehák majú byť najprv zaradení na zoznam poskytovateľov právnych služieb banky. Konkrétna forma spolupráce má byť prejednávaná v súčasnosti.

Podľa zdroja, ktorý na podozrenia biztweet upozornil má mať advokátna kancelária s konkurzom Slovakia Steel Mills aj iné plány. Dcérska firma I & R Konkurzy a Reštrukturalizáce má vraj záujem stať sa konkurzným správcom skrachovanej firmy. Veriteľský výbor vraj na jenom z najbližších zasadaní navrhne nového správcu. 

ČEB v roku 2007 slovenským oceliarňam Slovakia Steel Mills požičala 4,6 miliardy korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať až v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún a skrachovali.

Česká exportné banka potom opakovane vypísala tender na predaj pohľadávky, ktorá vznikla nesplácaním úveru. Pohľadávku sa však ani na štvrtýkrát nepodarilo predať. Aktuálne sa chystá ďalší pokus o dražbu gigantickej pohľadávky.

Prípad sprevádzajú aj ďalšie podozrenia. Biztweet.eu ako prvý informoval o podozreniach, že firmu do krachu zámerne priviedli jej majitelia. Kauzou sa zaoberala aj česká polícia, no obvinenia odmietla ako neopodstatnené.