Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

Kameňolom Devín plánuje hľadať súkromného nájomníka. Zamestnanci sa búria

Súhlasíte s tým, aby Kameňolom Devín prenajali súkromníkom?

Kameňolom Devín, patriaci pod štátny podnik Dunaj plánuje hľadať nového nájomníka. Lepšie povedané, nie on sám. Rozhoduje o tom štátny podnik Dunaj, ktorý je ovládaný Slovenským vodohospodárskym podnikom. Ten argumentuje stratovým hospodárením kameňolomu.  

„Na činnosť v Kameňolome Devín je priamo naviazaná činnosť aj iných organizačných jednotiek závodu Dunaj, ako stredisko autodopravy, lodnej dopravy, stavebno montážnej činnosti a dielenskej výroby. Takže považovať kameňolom Devín za samostatnú organizačnú jednotku a poukazovať na stratu, ktorú vykazuje, nie je správne,“ hovoria vedúci zamestnanci kameňolomu v liste, ktorý biztweet.eu poskytli exkluzívne.

Argumentovanie mínusovým hospodárením nie je z ich pohľadu fér aj preto, že plánovanú stratu schválil samotný Slovenský vodohospodársky podnik. Kameňolom podľa zamestnancov vlani znížil stratu nad očakávania, medziročne o 1,3 milióna eur. Strata je vraj v ťažobnom obore v niektorých obdobiach prirodzená.

Zamestnanci Kameňolomu Devín vidia za motiváciou štátneho vodohospodárskeho podniku súkromný lobbing súkromníkov. „Chystá sa výstavba R4 a D7. Pri ich výstavbe bude zabudovaných cca 3 milióny ton frakcií kameniva 0-63 a 32-63. Tieto frakcie Kameňolom Devín vyrába. Lokalita Kameňolomu Devín je aj z hľadiska dopravných vzdialenosti jediná, ktorá vyhovuje minimálnym nákladom na dopravu. Prečo teraz, keď bude zaistený odbyt, a to je jediná podmienka dosahovania kladného hospodárskeho výsledku, nemôže z toho profitovať štát, ale štátny podnik vypíše súťaž na ekonomický prenájom?,“ uvádza vedenie Kameňolomu Devín v liste.  

--

Čítajte tiež:

Vláda je s financovaním politických strán spokojná. Limity na dary nerieši

Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

Politici taja, koľko míňajú na kampane

Daňový systém ako vtip. Korporácie si robia zo štátov EU žarty

--

Podľa zamestnancov, ktorí chcú zastaviť súťaž hľadajúcu nájomcu,  sú evidentne „našité“ aj podmienky štátnej zakázky. Štátny podnik vraj hľadá nájomníka, ktorý má splniť niekoľko nepodstatných a príliš konkrétnych kritérií. „Je zarážajúce, že v súťažných podkladoch sú podmienky, ktoré nájomca môže riešiť svojím spôsobom, lebo podmienkou víťaza súťaže je stopercentná cena za tonu vyexpedovaného materiálu a nie personálne veci, ktoré prenajímateľvyžaduje. Chýba tu aj riešenie ako nájomca, a či vôbec uhradí prenajímateľovi skládky hotových výrobkov evidovaných v účtovníctve štátneho podniku ku dňu prevodu práv a povinností na nového nájomcu. Celá súťaž sa javí ako niečo účelové a určené pre už vopred vybraného záujemcu,“ uvádza vedenie Kameňolomu Devín.

Ministerstvo životného prostredia sa k veci vyjadriť nechcelo. Vodohospodársky podnik nám však poslal rozsiahlu argumentáciu vysvetľujúcu vypísanie verejnej súťaže. Nakoľko ide o veľký materiál, rozhodli sme sa ho zverejniť v plnom znení: 

 

Odôvodnenie vyhlásenia verejnej obchodnej súťaže na prenájom kameňolomu Devín

Slovenský vodohospodársky podnik, štátny podnik, dôrazne odmieta rôzne nezmyselné špekulácie o účelovom ekonomickom prenájme. Predovšetkým nejde o predaj, ale prenájom. Priamo na oficiálnej internetovej stránke SVP, š.p. (www.svp.sk ), na prvej strane v spodnej časti je zverejnený verejný oznam o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže v nasledovnom znení:

 

Obchodná verejná súťaž OVS-OZBA-ZD-K-1/2015

  1.  

 

SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik, so sídlom Radničné námestie 8, 969 55 Banská Štiavnica, Slovenská republika, IČO: 36022047, vyhlasuje obchodnú verejnú súťaž podľa § 281 zákona č. 513/1991 Zb. v znení neskorších predpisov (Obchodného zákonníka) na najvhodnejší návrh na uzatvorenie zmluvy o racionálnom využívaní výhradného ložiska a o nájme kameňolomu, zmluvy o prevode dobývacieho priestoru a zmluvy o budúcej zmluve.

SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik vedie vyhlásenú obchodnú verejnú súťaž pod spisovým číslom OVS-OZBA-ZD-K-1/2015. Týmto vyhlasovateľ, SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik, vyzýva na podávanie najvhodnejšieho návrhu na uzatvorenie zmluvy o racionálnom využívaní výhradného ložiska a o nájme kameňolomu, zmluvy o prevode dobývacieho priestoru a zmluvy o budúcej zmluve. Výzva a podmienky obchodnej verejnej súťaže sú nasledovné (vrátane všetkých súborov a súborov na podstránkach na ktoré odkazujú hypertextové odkazy uvedené nižšie):

Ide teda o transparentnú verejnú obchodnú súťaž. Predchádzalo jej zriadenie pracovnej skupiny, vrátane zástupcov ministerstva životného prostredia i dozornej rady SVP, š. p. Prípadní záujemcovia o prenájom kameňolomu musia spĺňať náročné podmienky, vrátane renomovanosti a skúseností. Oznam o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže bol riadne zverejnený 31. júla tohto roku v Hospodárskych novinách.

Dôvodom pre toto rozhodnutie je predovšetkým opakovaná a dlhodobá vysoká strata prevádzky kameňolomu. Tvrdenia anonymných zamestnancov vo vašom článku nie sú pravdivé. Len za prvých päť mesiacov tohto roka ide o stratu viac ako 200 tisíc eur, vlani za celý rok dokonca viac ako 430 tisíc eur.

Na ilustráciu Vám pripájam celkové hospodárske výsledky kameňolomu od roku 2011:

ROK:

2011

2012

2013

2014

2015 (jan.-máj)

Celkový hospodár. výsledok

-376 865,88

-716 805,56

-335 192,80

-430 829,46

-202 405,90

 

Ekonomická strata je dôsledkom nízkeho záujmu o kameň a zastaranej neefektívnej technológie s vysokými nákladmi.

Kameňolom nikdy nebol a ani nie je hlavnou činnosťou SVP, š.p., pretože našou hlavnou činnosťou je protipovodňová ochrana a údržba vodohospodárskeho majetku štátu.  V kameňolome je zastaraná technológia spracovania kameňa, na ktorej výmenu nemá náš podnik finančné zdroje. Preto sa rozhodlo, že kameňolom sa verejnou obchodnou súťažou prenajme záujemcovi, ktorý dokáže efektivitu výroby a odbytu zvýšiť.

Súťažné podmienky vychádzajú predovšetkým z predpokladu, že nájomca bude musieť preukázať svoju schopnosť vykonávať banskú činnosť a trhacie práce v dobývacom priestore v zmysle banského zákona.

Veď prevádzkovať kameňolom - to nie je prevádzkovať cukráreň! Je to banský dobývací priestor, na ktorý sa vzťahuje banský zákon s osobitnou legislatívou, pričom logicky požadujeme takého nájomcu, ktorý preukáže nielen oprávnenie na banskú činnosť, ale aj odbornú spôsobilosť a prax svojich zamestnancov.

Podmienkou prenájmu je aj záväzok, že výherca verejnej obchodnej súťaže a budúci nájomca bude mať povinnosť prevziať aj zamestnancov SVP, š.p., ktorí pracujú v kameňolome, tak aby neprišli o prácu!

Situácia v kameňolome bola veľmi podrobne analyzovaná. Generálny riaditeľ SVP, š.p. vymenoval pracovnú komisiu, ktorá po dôkladnom posúdení odporučila danú nepriaznivú ekonomickú situáciu riešiť práve prenájmom kameňolomu a všetkého súvisiaceho technologického zariadenia  inej banskej organizácii, ktorá bude uskutočňovať všetky potrebné investície a znášať náklady na dobývací priestor. Banskú činnosť bude musieť vykonávať na vlastnú zodpovednosť a taktiež si bude musieť plniť všetky povinnosti súvisiace s dobývacím priestorom.

Za prenájom užívania kameňolomu bude však musieť banská organizácia, ktorá uspeje vo verejnej obchodnej súťaži, Slovenskému vodohospodárskemu podniku platiť v závislosti od množstva vydobytého nerastu nájomné  (minimálne však  8 833 eur bez DPH mesačne, čo je ročne minimálne 106 tisíc eur!)  a dodávať granodiorit (kameň, ťažený v kameňolome) v takom množstve, aké potrebuje Slovenský vodohospodársky  podnik, š. p. na plnenie svojich verejnoprospešných funkcií, no najmenej 12 500 ton ročne. Ochrana verejného záujmu bude zabezpečená zmluvným oprávnením Slovenského vodohospodárskeho podniku na neobmedzený odber požadovaného kameňa z dobývacieho priestoru v prípade povodní, alebo iných mimoriadnych udalostí.

Tvrdenie, že údajným dôvodom ekonomického prenájmu  má byť plánovaná výstavba rýchlostných ciest je len obyčajná účelová špekulácia. SVP, š.p. nepozná žiadne konkrétne a preukázateľné zámery, ktoré by nasvedčovali tomuto tvrdeniu. Ako vieme, o zhotoviteľovi obchvatu Bratislavy ešte nie je rozhodnuté a informácie majú byť známe až koncom tohto roka, pričom vôbec nie je isté, či by dodávateľ stavby odoberal kameň z kameňolomu Devín. To všetko sú len špekulácie ľudí, ktorí sa možno obávajú o svoju prácu, ale ako som už zdôraznil, úspešný nájomca bude musieť v zmysle zmluvy prevziať do radov svojich zamestnancov aj súčasných pracovníkov kameňolomu.