Polícia obvinila Kellnerovu O2 z manipulovania tendrov

Českí kriminalisti obvinili osem firiem z porušovania zákona o verejnom obstarávaní. Je medzi nimi aj O2 najbohatšieho Čecha Petra Kellnera

Českí kriminalisti obvinili osem firiem z porušovania zákona o verejnom obstarávaní. Je medzi nimi aj O2 najbohatšieho Čecha Petra Kellnera.

Ostravský policajný útvar pre boj s organizovaným zločinom pod dohľadom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci obvinil desať manažérov z odboru informačných technológií a osem firiem. Polícia ich podozrieva z porušovania zákona o verejnom obstarávaní v niekoľkých mestách.

Polícia má podľa ECHO24 stíhať okrem iného majiteľa spoločnosti Tesco SW, AutoCont, Gordic, Mois, Merit Group, A-Scan, Eunice Consulting a telekomunikačnú spoločnosť O2.

Podozriví sú z účasti na organizovanej zločineckej skupine, dojednávania výhod pri verejných súťažiach, poškodenia záujmov Európskej únie a porušenia predpisov o pravidlách hospodárskej súťaže.

Zákon o verejnom obstarávaní obvinení podľa polície porušili v rokoch 2009 až 2013 v Olomouci, Přerove, Zlíne, Pardubiciach a Hradci Králové pri tendroch Integrovaného operačného programu ministerstva vnútra. Program, ktorý rozdeľuje peniaze z únijných fondov, dotuje okrem iného zavádzanie a rozvoj informačných technológií vo verejnej správe. Do veci majú byť údajne zapletení aj komunálni politici. Polícia prípad vyšetruje od roku 2012.

--

Čítajte tiež:

Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

Vláda je s financovaním politických strán spokojná. Limity na dary nerieši

Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

Politici taja, koľko míňajú na kampane

--

Spoločnosť Tesco SW s ďalšou firmou, získala zákazku na monitoring európskych dotácií za viac ako miliardu korún. Kvôli zákazke zasahovala tento rok v marci na ministerstve pre miestny rozvoj protikorupčná polícia.

Ostravská firma AutoCont bola jedným z dodávateľov projektu Internet do škôl, za ktorý štát zaplatil zhruba dve miliardy korún. Obvinená spoločnosť Telefónica O2 bola podľa v jednom prípade subdodávateľom v zákazke pre přerovský magistrát. Trestný čin sa mal však stať ešte pred prevzatím operátora skupinou PPF.