Bratislavské letisko obmedzuje spoluprácu s firmou kontroverzného podnikateľa

Skyport spájaný so známym českým podnikateľom Františkom Savovom je tŕňom v oku Letiska Bratislava. Príčinou je chýbajúce bezpečnostné povolenie

Skyport spájaný so známym českým podnikateľom Františkom Savovom je tŕňom v oku Letiska Bratislava. Príčinou je chýbajúce bezpečnostné povolenie.

Spoločnosť Skyport sa zameriava na predaj leteniek a služby pre firemnú klientelu na českom a slovenskom trhu. Skyport teda na Slovensku aj v Česku ponúka lety medzinárodných aj tuzemských dopravcov do celého sveta, nízkonákladových leteckých spoločností, či charterov. Na letiskách však robí prakticky celý servis. Je zároveň partnerom pri odbavení nákladu na letiskách v Prahe, Bratislave aj Košiciach a poskytuje aj službu predaja leteniek na letiskových pobočkách v Bratislave, Poprade a Košiciach. Českým aerolíniám a ďalším spoločnostiam zaisťuje aj catering – dodáva jedlo pre cestujúcich.

Ako v minulosti upozornila reportáž Českej televízie, firma nedisponuje dostatočnými bezpečnostnými povoleniami. Tie potrebuje preto, aby ostali dodržané medzinárodné pravidlá letových prevádzok.

Napriek chýbajúcim povoleniam však letiská pred problémami Skyportu zatvárali oči. K zmene došlo až v posledných dňoch, kedy voči firme zakročilo Letisko Bratislava.

„Zmluva medzi spoločnosťou Skyport a Letiskom Bratislava bola podpísaná za bývalého vedenia riaditeľom Letiska BTS Marošom Jančulom a členom predstavenstva Jurajom Mitkom dňa 31. 1. 2013. Keďže zmluva vypršala v roku 2014, súčasné vedenie letiska zmluvu so spoločnosťou Skyport neobnovilo,“ uvádza v stanovisku pre biztweet Letisko Bratislava.

V rámci zmluvy o podmienkach prístupu a užívania letištných priestorov je firma Skyport povinná predložiť letisku niekoľko príloh ku zmluve, medzi nimi platný certifikát od Dopravného úradu SR, bezpečnostný program, formulár rozsahu poskytovaných služieb, či menný zoznam osôb, ktoré budú vstupovať na plochu a podobne.

„Spoločnosť Skyport letisku nepredložila potrebnú dokumentáciu vrátane bezpečnostného programu a keďže letisko nie je zo zákona povinné umožňovať podnikanie v oblasti handlingu externej firme, zmluva so spoločnosťou Skyport nebola predĺžená,“ konštatuje Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava.

Licenciu od Dopravného úradu Slovenskej republiky však na svoje podnikanie Skyport aj jeho zamestnanci majú. Vďaka tomu smú vstupovať do vyhradených bezpečnostných priestorov letiska, avšak za podmienok určených letiskom. „Podmienkou je relevantný dôvod vstupu, schválenie vstupu vstupným režimom a sprievod zamestnancov Skyportu oprávnenými zamestnancami letiska,“ uvádza letisko.

Bezpečnostné povolenia chýbajú spoločnosti Skyport pre jej neprehľadnú vlastnícku štruktúru. Skyport na naše otázky opakovane neodpovedala. Podľa obchodného registra je majiteľom českého a slovenského Skyportu firma, ktorá sa volá Skyport Group (UK) a sídli v Londýne. Ani tá ale ešte nie je konečným majiteľom. Tým je až firma Laemco z Cypru, ktorá sa údajne zaoberá reklamou. Je však spravovaná iba jednou osobou – právnikom. Pozoruhodný je fakt, že jej dlhy výrazne prevyšujú jej majetok.

--

Čítajte tiež: 

Do konkurzu Slovakia Steel Mills sa vraj vložili ľudia z mafiánskych zoznamov

Kameňolom Devín chce štát prenajať. Zamestnanci sú proti

Vláda je s financovaním politických strán spokojná. Limity na dary nerieši

Slovensko a Česko rajom pre varičov drog. Lekárne predaj nekontrolujú

Chronológia kauzy: Rath ako precedens. Na Slovensku nemysliteľné

S odpadom ako v Taliansku? Zamestnanci hovoria o praktikách OLO

--

Dlhodobo sa špekuluje aj o prepojení spoločnosti Skyport s Františkom Savovom. Ten sa dlhodobo odmieta priznať k vlastníctvu leteckej firmy. V jednom z mála rozhovorov však priznal, že v minulosti poskytol kapitál na založenie Skyportu. Jednou z ďalších indícií, ktoré firmu priraďujú Savovovi je spoločnosť Gastro – Hroch. Ide práve o cateringovú firmu poskytujúcu stravovanie na letiskách aj v lietadlách. Firma vlastnená Skyport Gastro LTD. poskytuje jedálenské služby aj v ďalších spoločnostiach patriacich Savovovi.

František Savov je v Česku obvinený z dvoch trestných činov. Prípad rozsiahlych podvodov začala protikorupčná polície vyšetrovať pred viac ako tromi rokmi na základe trestného oznámenia Finančného analytického útvaru Ministerstva financií Českej republiky. Štátu vďaka týmto údajným podvodom mala vzniknúť škoda 3 až 4 miliardy korún, za ktoré hrozí podnikateľovi trest od 5 do 10 rokov väzenia.

K tomu sa Františkovi Savovovi pridal ďalší vážny čin. Obvinený vraj ponúkol štvormiliónový úplatok počítačovému znalcovi súdu, ktorý skúmal počítačové súbory, ktoré majú podľa kriminalistov obsahovať kľúčové dôkazy proti podnikateľovi. Od znalcu údajne chcel, aby nerozkľúčoval dôležité dáta. Znalec však ponuku ohlásil polícii. Savovovi za tento čin hrozí šesť rokov.

 

 

Fotozdroj: CC/Wikipedia