Podľa záverov Rady treba rýchlejšie uplatňovať výsledky konferencie COP 26 v Glasgowe

Rada schválila závery o diplomacii EÚ v oblasti klímy zamerané na zrýchlenie uplatňovania výsledkov z Glasgowa, v ktorých sa zdôrazňuje kľúčový význam diplomacie v oblasti klímy a pôsobenia EÚ vo vzťahu k tretím krajinám pre urýchlenie uplatňovania výsledkov konferencie COP 26 v roku 2022.

V záveroch sa uvádza, že EÚ a jej členské štáty budú v rámci spoločného prístupu Tímu Európa spolupracovať s partnermi na celom svete s cieľom riešiť výzvy spojené s týmto uplatňovaním, a že budú aktívne pracovať na rôznych odvetvových iniciatívach a výzvach vyplývajúcich z konferencie v Glasgowe.

Rada vo svojich záveroch uznáva, že priame a nepriame účinky zmeny klímy, strata biodiverzity a zhoršovanie životného prostredia predstavujú riziká pre uplatňovanie ľudských práv a bezpečnosť ľudí a štátov, pričom ohrozujú celosvetový mier a stabilitu a často urýchľujú vznik zraniteľných miest a nestability alebo ich prehlbujú. Rada v tejto súvislosti víta zvýšený dôraz OSN na prepojenie klímy, mieru a bezpečnosti, znova však zdôrazňuje, že je potrebné, aby sa ľudské práva systematicky začleňovali do opatrení v oblasti klímy a diplomacie v oblasti energetiky.

Rada tiež zdôrazňuje, že nedostatok primeraných finančných prostriedkov na odolnú a spravodlivú energetickú transformáciu v krajinách so strednými a nízkymi príjmami zostáva prekážkou ekologického a udržateľného rozvoja. EÚ bude preto partnerom naďalej ponúkať udržateľné, zelené a pozitívne možnosti rozvoja spoľahlivej energetickej, dopravnej a digitálnej infraštruktúry odolnej proti zmene klímy.

EÚ zároveň vyzýva ďalšie rozvinuté krajiny, aby v roku 2022 naplnili kolektívny cieľ mobilizovať 100 miliárd USD ročne a tiež multilaterálne rozvojové banky a iné medzinárodné finančné inštitúcie, aby posilnili mobilizáciu finančných prostriedkov v súkromnom sektore a presmerovali globálne finančné toky do udržateľných a ekologických investícií.