Bielorusko: vyhlásenie vysokého predstaviteľa v mene Európskej únie

Deviateho augusta tohto roku si pripomíname tretie výročie zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku. V tento deň pred tromi rokmi vyšli státisíce Bielorusov do ulíc, aby pokojne obhajovali svoje právo zvoliť si vlastnú budúcnosť.

Lukašenkov režim tieto spontánne demonštrácie potlačil extrémnou brutalitou. Dnes, o tri roky neskôr, je situácia pre tých, ktorí sa odvážia systém akokoľvek kritizovať, horšia než kedykoľvek predtým. Sme hlboko znepokojení situáciou v oblasti ľudských práv v Bielorusku. V súčasnosti je takmer 1 500 politických väzňov uväznených v hrozných podmienkach, vystavených zlému zaobchádzaniu a mučeniu a bez prístupu k základným zdravotníckym službám. Mnohým z týchto väzňov je celé mesiace odopieraný kontakt s ich právnymi zástupcami a príbuznými, ktorí nevedia, kde sa v súčasnosti nachádzajú ani v akom sú zdravotnom stave. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva vo svojej poslednej správe uviedla, že niektoré rozsiahle, systematické a hrubé porušovanie ľudských práv v Bielorusku môže predstavovať zločiny proti ľudskosti. EÚ naďalej kladie túto situáciu na popredné miesto globálnej agendy na medzinárodných fórach a podporuje úsilie zamerané na vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom porušovania ľudských práv.

Lukašenkov režim sa v dôsledku takých krokov, ako bolo vynútené pristátie civilného lietadla v máji 2021 či stále prebiehajúca inštrumentalizácia neregulárnej migrácie na východných hraniciach EÚ, stal hrozbou aj pre regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť. Od 24. februára 2022 je režim spolupáchateľom útočnej vojny Ruska proti Ukrajine, pričom Bielorusko v záujme podpory zločinov Ruska na Ukrajine ohrozuje vlastnú zvrchovanosť a nezávislosť. Touto spoluúčasťou umožnilo, aby Rusko protiprávne deportovalo ukrajinské deti na bieloruské územie. Rusko a Bielorusko 26. mája 2023 situáciu ďalej vyeskalovali podpísaním dohody, ktorá umožňuje rozmiestnenie ruských jadrových hlavíc na bieloruskom území. EÚ je znepokojená nedávnym nasadením žoldnierov Wagnerovej skupiny v Bielorusku, destabilizačnými účinkami v regióne a rizikom, ktoré predstavujú pre zvrchovanosť Bieloruska.

V reakcii na represie voči všetkým nezávislým hlasom a osobám patriacim k národnostným menšinám, porušovanie medzinárodného práva a podporu útočnej vojny Ruska proti Ukrajine zo strany Lukašenkovho režimu sme prijali sankcie. Najnovší balík sankcií je namierený proti porušovaniu ľudských práv a neustále sa zhoršujúcim vnútorným represiam a vysiela sa ním signál, že EÚ sa naďalej plne angažuje v podpore ľudských práv a demokracie. Rieši sa v ňom aj riziko obchádzania sankcií. EÚ bude naďalej vyvíjať tlak na bieloruský režim, a to tak dlho, ako to bude potrebné.

EÚ oceňuje a podporuje úsilie bieloruského demokratického hnutia. Odhodlanie bieloruského ľudu, ktorý sa napriek veľkému osobnému riziku naďalej zasadzuje za demokraciu, je veľkou nádejou. EÚ poskytuje podporu obetiam represií, obhajcom ľudských práv, organizáciám občianskej spoločnosti, nezávislým médiám a novinárom, študentom a podnikom v exile, ako aj iniciatívam zameraným na ochranu bieloruskej identity, kultúry a jazyka.

Vyzývame bieloruské orgány, aby sa zapojili do skutočného a inkluzívneho dialógu so všetkými zložkami spoločnosti, ktorý povedie k slobodným a spravodlivým voľbám. EÚ je odhodlaná pomôcť Bielorusku pri stabilizácii jeho hospodárstva a reformovaní jeho inštitúcií, keď krajina začne proces prechodu k demokracii. Naším cieľom je pomôcť budovať odolnosť a realizovať demokratickejšie reformy, vytvárať nové pracovné miesta a zlepšiť životnú úroveň ľudí, a to aj prostredníctvom komplexného plánu hospodárskej podpory demokratického Bieloruska do výšky 3 miliárd EUR.

EÚ bude stáť pri Bielorusoch na ich ceste k nezávislej, demokratickej a prosperujúcej krajine ako súčasti mierovej Európy tak dlho, ako to bude potrebné.