Môj milý Putin, som očarená, túžim byť v tvojom náručí

Ruská speváčka spieva o Putinovi. Predstavy o ZSSR ju prinesú až k latentnej erotickej túžbe po Vladimirovi Putinovi

V Rusku sa opäť vracajú na výslnie pesničky ospevujúce prezidenta Vladimira Putina, z ktorého si ešte pred pár rokmi pesničkári aj hitmakeri robili srandu.

Lenže po minuloročnej anexii Krymu Putinova popularita medzi Rusmi vzlietla k nevídaným výšinám. “Som očarená, očarovanie, nemôžem na Teba zabudnúť," spieva speváčka z Novosibirska, vystupujúca pod umeleckým menom Masan. Svoj idol v refréne vzýva jednoducho "Môj Putin, milý Putin".

Hoci ruského poslucháča asi zarazí, že si dievča s hlavou štátu tyká, sám text podľa serveru newsru.com predstavuje "súbor rýmujúcich sa banalít". Kto však vydrží až do konca, zistí, že speváčke nejde len o zovretie v Putinovom náručí, ale aj o konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

 

 

Počas klipu sa ustavične prezlieka do ruských a ukrajinských farieb: ako Ruska si pospevuje v šírych poliach, ako Ukrajinka si zúfa, uväznená medzi múrmi, než nakoniec nájde dieru v stene, vedúcu zrejme za ospevovaným idolom. Koniec koncov, skladba okrem iného predpovedá, že sa Putin postará i o znovuzrodenie Sovietskeho zväzu.

"Spievať len o láske je nuda. V živote sú aj dôležitejšie témy," zverila sa sama speváčka v rozhlasovom rozhovore. Armádnej televízii potom vysvetlila, že "klip vyjadruje želanie, že Rusi a Ukrajinci by ako bratské národy mali ísť ruka v ruke zhodným smerom". A speváčka zdôraznila aj "vlastný občiansky postoj", ktorý znie: "Náš prezident je jediný človek, ktorý môže Ukrajine nejako pomôcť."

 

 

A Masan sľubuje svoj hit naspievať aj v angličtine, pod umeleckým menom Mashan, text vraj už má pripravený. Spevácku dráhu začala pred pár rokmi piesňou "Like Your Bike". Tá jej ale získala len pár stoviek poslucháčov. V prípade piesne o Putinovi ide už o desaťtisíce.

 

 

V dejinách moderného ruského popu ani zďaleka nejde o prvú pesničku o Putinovi. Pred rokmi, na vrchole očarenie novým prezidentom, kedy sa hovorilo o naozajstné "Putinománii" v Rusku, slávil úspech hit dievčenskej skupiny, túžiaci po mužovi, ktorý by bol "Taký ako Putin".

O niekoľko rokov neskôr, s úderom hospodárskej krízy, sa objavila paródia na Putina, predstavujúce ruskú verziu niekdajšieho hitu Ivana Mládka Jožin z bažin. A krátko pred poslednými parlamentnými voľbami a vypuknutím masových protivládnych demonštrácií ruské kapely ešte pritvrdili, o čom svedčila skladba "Náš blázinec hlasuje pre Putina".

 

 

Čítajte tiež:

India prepustila štátneho zamestnanca, ktorý nebol v práci 24 rokov

Čínske mesto zakázalo Vianoce. Sú vraj záležitosťou Západu

Ruský minister financií: Rubeľ posilňuje, obdobie nestability skončilo

Do indického politického súboja vstúpili Napoleon so Stalinom

Nikaragua zahájila stavbu storočia. Prieplav, ktorý spojí Atlantik a Tichý oceán

Lukašenko odmieta rubeľ: Bielorusko by malo s Ruskom obchodovať v západnej mene

Výsledok cenzúry Moskvy: Google zatvára svoje inžinierske oddelenie v Rusku