Zoroslav Kollár: Milovník histórie a rýchlych áut je označovaný za konkurzného mafiána

Jeden z najbohatších Slovákov začínal právnickými kľučkami ako z filmu. Dajte si pozor, čo o ňom hovoríte

Keď hľadáte informácie o jednom z najbohatších Slovákov Zoroslavovi Kollárovi, nenájdete toho veľa. Šikovný právnik totiž popálil takmer každé médium, ktoré sa chcelo na jeho kariéru pozrieť kriticky.

Prihliadať na osobu muža s majetkom zhruba 250 miliónov eur nekriticky je pritom naozaj ťažké. Ak totiž niekto niekedy počul aspoň stručnú definíciu slovenského výrazu konkurzná mafia, Zoroslav Kollár podľa viacerých údajne vykazuje s jej obsahom takmer stopercentnú zhodu.

Kollár začínal bez politického pozadia. Do „známostí“ ho mohla namočiť jedine veľmi vrelá spolupráca s Istrokapitalom Mária Hoffmanna. Zoroslav Kollár bol v 90tych rokoch známy hlavne ako šikovný právnik, ktorý pozná konkurznú legislatívu ako vlastnú dlaň.

 

 

Jeho právnicka firma bola známa ako spoločnosť zastupujúca nielen Istrokapital, ale aj neprehliadnu sieť firiem, v ktorej mal často sám vlastnícku účasť. Náplň činnosti bola jednoduchá. Zamerať sa na privatizačné fondy, podávať návrhy na ich konkurzy a šikovne sa k ich majetku počas bankrotu dostať.

Skupina firiem často ovládla zle fungujúce firmy, po krátkom čase ich osekala o stratové oblasti a predala so značným profitom. Znie to dobre, no Zoroslav Kollár údajne často chodil po morálnej hranici.

 

Prečítajte si aj: Ján Sabol: Muž, ktorého Schusterov projekt posadil na liehovarnícky trón

 

Ako príklad postupov právnickej firmy označovanej za konkurznú mafiu možno označiť jeden z mála príkladov, ktoré ostali dostupné, či už na internete, alebo v tlači. Článok vtedy napísal šéfreportér týždenníka Trend: "Do sídla spoločnosti Pro Populo v Poprade prišla 27. marca 1997 poštárka. Doniesla list s doručenkou od bratislavského advokáta Zoroslava Kollára. Na obálke nebola presne uvedená adresa, a tak pracovník fondu zadržal poštárku, aby sa spoločne pozreli, či pošta naozaj patrí fondu. „Naše prekvapenie bolo, že sme z obálky vytiahli prázdny papier. Zavolal som kolegov, no nevedeli sme vtedy, čo to znamená," hovorí prokurista Pro Populo Peter Slimák. Poštárka a zamestnanci fondu pred notárom poskytli vyhlásenie, akú zásielku dostali.

Ako sa neskôr ukázalo, Z. Kollár konal za akcionára BMI Securities. Tí chceli zvolať valné zhromaždenie a prebrať fond. Keďže na prázdny hárok papiera predstavenstvo nereagovalo, BMI sa obrátilo na Krajský súd do Prešova. Ten na slovenské pomery zareagoval veľmi rýchlo. Podnet zo strany BMI dostal 5. mája a už o dva dni rozhodol. Zvolal mimoriadne valné zhromaždenie na 23. mája predpoludním. Predseda senátu Anton Oriňák vymenoval za predsedu valného zhromaždenia komerčného právnika Emila Čerevku zo Strážskeho, ktorý zastupoval BMI vo veci zvolania valného zhromaždenia, a splnomocnil ho všetkými úkonmi súvisiacimi s valným zhromaždením. Predseda senátu však nepovažoval za potrebné zvolať pojednávanie a vypočuť si niekoho zo strany predstavenstva Investičného fondu Pro Populo."

Trend označil za členov siete Zoroslava Kollára firmy Kubík&Kollár. ako je anglický Labastrex, Magma Slov, Thorin, Merkuria, Maxim 2001, či Esperia. Tieto spoločnosti sa postupne dostali k majetkom významných firiem ako napríklad Hydrostav, Adria Škrob a Preglejka Žarnovica. Skupina sa pokúšala aj o konkurz bratislavského Istrochemu.

Kollár pracoval aj v silnom kupónovom fonde VUB Kupón, ktorý skončil bankrotom. Jeho najhodnotnejší majetok v súčasnosti predstavuje hlavne HTC Holding ovládajúci napríklad známeho výrobcu traktorov Zetor.

Pri pohľade na minulosť vyznieva pomerne úsmevne hobby a zrejme aj vášeň veľkopodnikateľa. Okrem okázalých športových áut venuje veľa času hlavne archeológii a štúdiu histórie. Niekoľkokrát sa aj manuálne zúčastnil archeologických expedícií na území historickej Mezopotámie.

 

 

Fotozdroj: Pravda.sk, Minutky.sk, Topky.sk

 

Čítajte viac: 

Ján Sabol: Muž, ktorého Schusterov projekt posadil na liehovarnícky trón

Najbohatšia Slovenska sa k majetku dostala po slovensky. Mária Blašková dedila

Peter Vajda: Muž, ktorý predbehol aj prvých

Vladimír Soták: Ľudomil, ktorý je rád smotánkou

Jozef Brhel: Muž, ktorý nechce, aby ste o ňom vedeli

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Zdeněk Bakala: Nenávidený uhľobarón v Ostrave a milovaný donor umenia v Prahe

Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič: Základný kameň finančných žralokov

Milan Fiľo: Papierenský magnát, ktorý si rozumie s každým politikom