Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič: Základný kameň finančných žralokov

Finanční žraloci J & T sú dnes spájaní s najlukratívnejšími podnikmi v energetike a biznise. Zakladajúci partneri mali široké lakte a požehnanie moci.

J & T je dnes jednou z najvýznamnejších európskych investičných skupín. Jej začiatky však niekedy pripomínajú zvláštnu zmes amerického sna a rodinkárstva na základoch anarchystického štátneho zriadenia Slovenska.

Za zakladateľov širokej finančnej skupiny sa pokladajú Patrik Tkáč s Ivanom Jakabovičom. Okrem hromady historiek o tom ako dvaja mladí podnikavci začínali predajom limonád na bratislavskom letisku sa dvojica rada chváli tvrdým prístupom k práci a tým, že ako mladíci dokázali preniknúť do rybníka o dekády starších mocných ľudí.

Faktom však ostáva, že za zrodom skupiny nestáli sami. Len ťažko by si poradili bez pomoci svojich rodičov. Potrebné dvere otváral hlavne Tkáčov otec Jozef, ktorý bol šéfom štátnej Investičnej a rozvojovej banky. Mladíci od neho mali nielen tipy na výhodné investičné projekty, ale vďaka prístupu k bezodnému úverovému rámcu banky mohli kúpiť prakticky čokoľvek a kedykoľvek. Legislatíva nebola problémom, Jozef Tkáč sa vedel prihovoriť aj na najvyšších štátnych miestach.

Prvým projektom, ktorý možno dvojici Patrik Tkáč – Ivan Jakabovič pripočítať je ovládnutie investičného fondu Creditanstalt. V  roku 1996 kúpili od Bank Austria kontrolný podiel fondu. Rakúska banka pritom odmietla s maklérmi- vtedy ešte študentmi rokovať priamo, celý obchod prebehol cez mandátnu zmluvu s Investičnou rozvojou bankou Jozefa Tkáča. Banka Jozefa Tkáča projekt zaštítila aj úverovo. 

 

 

Z fondu Creditanstalt potom vznikla Stredoeurópska akciová spoločnosť. Tú možno považovať za základ, z ktorého sa vytvorila skupina J & T.

Ďalším významným krokom bola expanzia do Českej republiky. Tá sa týkala vzniku J & T Banky. Banka vyrástla z Podnikateľskej banky, takisto za zložitých okolností a lobbistickej aktivity. V roku 1996 bola v nútenej správe Českej národnej banky. J & T v nej získala majoritný podiel o dva roky. Obchod zaštítil zase otec Patrika Tkáča Jozef.

Významným bankovým rozrastom na Slovensku bolo zase pohltenie spoločnosti Istrokapitál a Poštovej banky. K partnerom skupiny od vtedy patrí aj šéf Istrokapitálu Mário Hoffmann.

Nie všetky snahy Tkáčovcov a Jakaboviča, ale dopadli dobre. Známa je napríklad neustála snaha ovládnuť Investičnú a rozvojovú banku. Skupina sa nikdy nedostala k viac ako osempercentnému balíku jej akcií.

Agresívny štýl obchodovania vyvolal aj príchuť podozrenia z trestného činu. Konkrétne pri zvláštnych obchodoch s akciami rafinérie Slovnaft a VSŽ Košice. Na nákup akcií mali neoprávnene použiť výnosy z dlhopisov podniku Drôtovňa Hlohovec. Známe je aj fiasko skupiny pri ovládnutí Východoslovenských strojární. Po nešikovných odhadoch financií podniku musela firma skrachovať a postupne prepustiť až tisíc ľudí.

Medzi úspešné projekty novodobej histórie finančnej skupiny naopak patrí prienik v energetike prostredníctvo EPH, keď finančníci prakticky ovládli pološtátny Slovenský plynárenský priemysel a niekoľko ďalších významných podnikov. V médiách zase obsadili televíziu Joj a  vydavateľstvo Ringier Axel Springer. V turistike zase ovládli niekoľko českých a slovenských vychytených rezortov prostredníctvom Tatry Mountain Resors a v realitách postavili prostredníctvom J & T Real Estate niekoľko zaujímavých projektov ako bratislavský hotel Kempinski River park. Ostatné projekty mali na svedomí hlavne noví partneri J & T.

Samostatnou kapitolou sú vzťahy Jakaboviča a Tkáča s politikmi. Minister Smeru Ján Počiatek ich navštevoval pravidelne, hovorí sa, že finančníci dlhodobo sponzorujú aj samotný Smer. Následkom je ochota Ficových vlád púšťať J & T k významným podielom štátnych podnikov.

V Česku mali Jakabovič s Tkáčom nadštandardné vzťahy s premiérom Mirkom Topolánkom. Obaja finančníci obľubujú luxus. Okrem okázalých vil, športových áut, či jácht radi organizujú večierky. Na smotánkovom turnaji v póle na Štrbskom plese im robili spoločnosť českí lobbisti Marek Dalík, Roman Janoušek a Jan Kočka. 

 

Čítajte tiež:

Milan Fiľo: Papierenský magnát, ktorý si rozumie s každým politikom

Juraj Široký – akcionár SMERU a stavebnícky „kmotor“

Vladimír Poór je na scéne vďaka Mečiarovi. Štýl podnikania nemení

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím

Nerozlučná "dvojka" z východu: Krajňák a Kamarás

Muž bez tváre František Hodorovský: Nikto ho nevidel, ale pozná ho každý

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko