Rada PMÚ vecne potvrdila prvostupňové rozhodnutie PMÚ o karteli vo verejnej súťaži

Rada Protimonopolného úradu Slovenskej republiky (PMÚ) dňa 18. 9. 2024 uložila podnikateľom RM Gastro - JAZ s. r. o. (Nové Mesto nad Váhom), PekaStroj s.r.o. (Nitra) a Albertina Packaging, spol. s r.o., (Bratislava) vyše 261-tisícovú pokutu a dvom z nich aj zákaz účasti vo verejnom obstarávaní (VO) za uzatvorenie kartelovej dohody.

Rada PMÚ svojím rozhodnutím vecne potvrdila závery prvostupňového orgánu PMÚ o tom, že títo podnikatelia pri príprave ponúk do verejnej súťaže na dodanie technológií zvyšujúcich efektivitu výroby v pekárenskom priemysle nepostupovali samostatne, ale tak, aby súťaž vyhral vopred dohodnutý účastník.1 

Podnikateľovi RM Gastro – JAZ Rada PMÚ potvrdila pokutu uloženú prvostupňovým rozhodnutím vo výške 114 000 eur a zákaz účasti vo VO na tri roky.

Podnikateľovi PekaStroj Rada PMÚ znížila pokutu uloženú prvostupňovým rozhodnutím na 75 800 eur, pretože mu ako poľahčujúcu okolnosť priznala spoluprácu a úspešné urovnanie s PMÚ. Zároveň mu potvrdila zákaz účasti vo VO na jeden rok.

Podnikateľovi Albertina Packaging Rada PMÚ pokutu zvýšila vzhľadom na to, že PMÚ v prvostupňovom rozhodnutí nesprávne uplatnil ustanovenia o poľahčujúcich okolnostiach. Po zohľadnení účasti podnikateľa na programe zhovievavosti (leniency program) a tiež jeho urovnania s PMÚ mu bola stanovená pokuta vo výške 71 800 eur. Podnikateľ sa ako úspešný leniency žiadateľ vyhol uloženiu zákazu účasti vo VO.

Rada PMÚ poukazuje na to, že účelom verejných súťaží a takisto verejných obstarávaní je, aby ich vyhlasovateľ získal širokú ponuku tovarov či služieb v najlepšom možnom pomere ceny a kvality. Kartelové dohody medzi dodávateľmi však tento účel maria, keďže odstraňujú konkurenčný tlak a dodávateľom umožňujú predkladať ponuky, ktoré nezodpovedajú trhovým podmienkam. Preto sú takéto dohody zakázané.

Podľa Rady PMÚ je prvostupňové rozhodnutie PMÚ vecne správne, PMÚ dostatočne zistil a správne posúdil skutkový stav a tiež svoje rozhodnutie dostatočne odôvodnil. Rada PMÚ však zmenila časť prvostupňového rozhodnutia týkajúcu sa sankcií.

Rozhodnutie Rady PMÚ nadobudlo právoplatnosť dňa 26. 9. 2024.

Program zhovievavosti

Program zhovievavosti (leniency program) je dôležitým nástrojom pri odhaľovaní zakázaných dohôd. Týka sa len kartelových dohôd, teda dohôd medzi konkurentmi.

Jeho princíp je jednoduchý: podnikateľovi, ktorý ako prvý predloží z vlastného podnetu dôkazy o existencii kartelu, resp. predloží informácie a dôkazy významné pre vykonanie inšpekcie, PMÚ neuloží pokutu, ktorú by mu za normálnych podmienok za účasť na karteli uložil. Ak podnikateľ poskytne významný dôkaz o existencii kartelu, môže mu PMÚ pokutu znížiť až do výšky 5️0 %.  

Zároveň v prípadoch využitia programu zhovievavosti PMÚ podnikateľovi automaticky neuloží zákaz účasti vo VO. Odhalenie a preukázanie kartelovej dohody totiž predstavuje väčší prínos ako potrestanie každého jej účastníka.

Detaily o programe zhovievavosti (PDF, 5 MB) nájdete na webovej stránke PMÚ.

Urovnanie

Pri inštitúte urovnania ide o prípady, keď podnikateľ nemá žiadne nové dôkazy o dohode, ktorej bol účastníkom, ale aspoň prizná svoju účasť na porušení zákona a prevezme za ňu zodpovednosť. Podnikateľovi, ktorý sa urovná, uloží PMÚ zákaz účasti vo VO na jeden rok a zníži pokutu až o 50 % (vertikálne dohody), resp. o 30 % (kartely a zneužitie dominantného postavenia).