Čo je veterinárna diéta a pre ktoré psy je určená?

Mnohé zdravotné problémy našich domácich miláčikov, ako sú alergie, obezita, močové kamene či cukrovka, si vyžadujú odbornú veterinárnu starostlivosť. Okrem liekov zohráva kľúčovú úlohu v liečbe týchto ochorení aj špeciálna veterinárna diéta.

Hoci je život so psom plný radosti a zábavy, prináša so sebou aj starosti. Častokrát sa musíme vysporiadať s rôznymi zdravotnými problémami. Zatiaľ, čo niektoré si vyžadujú iba jednoduché riešenie, napríklad pipetu na vyberanie kliešťov a účinný antiparazitný obojok pre psov ako prevenciu, iné si vyžadujú odbornú veterinárnu starostlivosť. Tá môže zahŕňať aj špeciálnu diétu.

Čo je to veterinárna diéta?

Správna výživa je kľúčová pri liečbe mnohých ochorení u zvierat. Preto veterinári častokrát odporúčajú špeciálne diéty, ktoré sú prispôsobené potrebám chorého zvieraťa. Umožňujú regulovať množstvo a druh živín, ktoré napríklad pes prijíma, podporiť tak jeho regeneráciu či zmierniť príznaky zdravotných problémov. Ich dodržiavanie môže byť stanovené na niekoľko mesiacov, avšak niektoré môžu byť aj doživotné.

Varená strava vs. veterinárne granule

Niektorí majitelia psov sa rozhodnú pre domácu varenú stravu, kedy porciu zostavia z presného množstva surovín (mäso, zelenina, ovocie, atď.) pre vyvážený pomer bielkovín, minerálov a vitamínov. Naučiť sa takto pripravovať stravu nie je ľahké, je to časovo náročné. 

Druhou možnosťou, ktorú volí väčšina majiteľov, je prispôsobená veterinárna diéta pre psov v podobe špeciálnych granúl. Na rozdiel od štandardných krmív, veterinárne diéty sú navrhnuté s maximálnou presnosťou. Sú starostlivo namiešané tak, aby obsahovali presne stanovené množstvá bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov, a aby nedochádzalo k ich nadbytku alebo deficitu – to by mohlo viesť k zhoršeniu zdravotného stavu psa.

Pre koho je veterinárna diéta určená

Predtým, ako svojmu psovi „naordinujete” túto diétu, je potrebné prekonzultovať to s veterinárom. Ten vám poskytne personalizovaný plán výživy, ktorý zohľadňuje nielen ochorenie psa, ale aj jeho vek, plemeno a ďalšie faktory.

Veterinárne diéty sú najčastejšie určené pre psov, ktorí:

  • zápasia s alergiami (napr. na kuracie či hovädzie mäso),
  • cukrovkou,
  • trápia ich problémy s nadváhou,
  • obličkové ochorenia,
  • tráviace ťažkosti a majú extra citlivý žalúdok.

 

Okrem toho sú vhodné aj ako rotácia krmiva pre zdravé psy.