Renovácia nábytku v interiéri. Aké prípravky použiť?

Vdýchnite život starým kusom nábytku a ušetríte tak peniaze. Renovácia pozostáva z niekoľkých fáz, od prípravy nábytku (čistenie, brúsenie) až po nanášanie ochranných náterov. Zistite, aké prípravky použiť.

Impregnácia ako základný náter

Impregnácia slúži ako hĺbková ochrana dreva pred drevokaznými škodcami, hubami, plesňami a vlhkosťou. Aplikuje sa v hrubých vrstvách na suché, čisté a hladké drevo (pomocou brúsneho papiera odstráňte starý náter a vyhlaďte povrch). Impregnácia síce preniká do dreva a chráni ho zvnútra, no neposkytuje dostatočnú ochranu pred vonkajšími vplyvmi, ako je napríklad UV žiarenie. Preto je potrebné naniesť aj druhý stupeň ochrany – laky, oleje alebo lazúry. Na nákup týchto náterov využite farby laky.

Olej na drevo

Vďaka olejom si drevo zachováva svoje vlastnosti a prirodzený vzhľad. Tento prírodný náter môže pri exotickom a tvrdom dreve dokonca nahradiť impregnáciu (prvý stupeň ochrany). Pri mäkkom dreve, ako smerové, bukové, brezové a iné, je potrebné pred nanesením oleja drevo impregnovať. Nepraská ani sa neolupuje. Preniká do štruktúry dreva, no podobne ako impregnácia nevytvára film odolný voči slnečnému žiareniu. V tomto prípade je teda tiež potrebné použiť ďalšiu ochranu. Pozor, na olej na drevo je možné aplikovať iba náter na báze oleja, napr. olejovú lazúru.

Lazúra na drevo

Lazúra predstavuje druhú úroveň ochrany – chráni drevo a drevený nábytok pred vonkajšími vplyvmi i mechanickým poškodením. Ide o priesvitnú alebo polopriesvitnú tenkú ochrannú vrstvu, pod ktorou je štruktúra a kresba dreva stále viditeľná. Vynikne tak prirodzená krása. Pri renovácii dreva však nemusí byť vždy vhodnou alternatívou.

Farba na drevo

Pokiaľ bolo drevo poškodené a vyžadovalo si opravu, napríklad aplikáciu tmelu na vyplnenie trhlín a následné prebrúsenie, lepšou voľbou je farba. Zjednotí povrch a prekryje prípadné opravy. Štruktúra dreva však v tomto prípade bude kompletne prekrytá.

Lak na drevo

Priesvitný lakový náter (matný, lesklý alebo pololesklý) chráni pred vonkajšími vplyvmi, ako je vlhkosť či UV žiarenie. Aj pod lak je vhodné najskôr naniesť impregnačný prípravok, pokiaľ chcete drevu dodať i farebný odtieň, naneste moridlo. Na výber sú rôzne druhy – medzi najobľúbenejšie patria mimoriadne odolné lodné laky, ďalej laky na báze vody alebo rozpúšťadiel, či pružné akrylové laky.