Zlato signalizuje zlatý kríž. Ako sa vyvíja obľúbený investičný kov?

Futures na zlato sa koncom roka 2023 vyšplhali na svoje najvyššie ceny od augusta 2020. Výhľady cien však nie sú v súlade s očakávaniami. Čo to znamená?

Investori tento jav nazývajú „zlatý kríž“. Dochádza k nemu, keď krátkodobý kĺzavý priemer prekročí dlhodobý kĺzavý priemer. Ide o neprirodzený jav, ktorý naznačuje vysokú mieru špekulácie na trhu. 

Futures na zlato boli ku koncu roka blízko zlatému krížu, keď napríklad futures GC00 zaznamenali 50-dňový kĺzavý priemer 1950,50 USD pričom 200-dňový kĺzavý priemer dosahoval 1953,29 USD. Zároveň vývoj ukázal, že ak investor nakúpil februárový futures kontrakt na uncu zlata, jeho výhľad na rast dosahuje až 2067,10 USD za uncu.

K tomuto javu sa približujú aj fondy kryté zlatom - napríklad fond SPDR Gold Shares obchodovaný na burze drahých kovov.

Podľa mnohých odborníkov nie je súčasný nečakaný rast zapríčinený jednoznačným prorastovým faktorom. Ide vraj o to, že v strednodobej minulosti boli ceny zlata naopak brzdené viacerými faktormi. Cenu zlata však ku koncu roka 2023 objektívne hnali nahor geopolitické súvislosti vojnového konfliktu na Blízkom východe. 

Zlatu a všeobecne cennými investičným kovom zvyčajne pomáha aj snaha viacerých národných bánk zvyšovať úrokové sadzby. Samotné banky tiež pristupujú k poisťovaniu kapitálu v zlate, čo pomáha prorastovému vývoju ceny. 

Čítajte aj: 

Svetový dopyt po platine láme rekordy. Napriek tomu jej cena klesá

Uber ponúkne dlhopisy za 1,2 miliardy dolárov. Chce riešiť dlhové problémy

Napriek tomu je pre malého a amatérskeho investora náročné predpokladať vývoj ceny zlata. Je totiž ovplyvňovaná komplikovanými, rýchlo sa meniacimi a neočakávanými faktormi silného rozsahu. Ide napríklad o infláciu, investičné aktíva, zberateľstvo, vývoj hodnoty meny, ale aj priemyselné využitie na súčiastky. 

Nárast cien zlata prichádza necelé dva mesiace po tom, čo futures na zlato 5. októbra 2023 oficiálne dosiahli kríženie smrti, čo je technický termín pre prípad, keď krátkodobý kĺzavý priemer investície klesne pod dlhodobý kĺzavý priemer. Je preto nezvyčajné, že sa ceny futures zlata dostali od krížu smrti k zlatému krížu za taký krátky čas. 

Väčšina odborníkov odhaduje ukľudnenie turbulentných zmien ceny zlata v krátkodobom horizonte, avšak ešte výraznejšiu volatilitu v roku 2024.

 

Zdroje:

Marketwatch

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP