Svetový dopyt po platine láme rekordy. Napriek tomu jej cena klesá

Globálny trh s platinou na dopytovej strane výrazne rastie. Napriek tomu, že dopyt nestíha pokryť ponuka, cena v tomto roku klesá a klesať zrejme bude naďalej.

Podľa všetkého je za tým celkové investičné prostredie. Mnoho centrálnych bánk sveta v rámci krotenia inflácie pristupuje k výraznému zvyšovaniu úrokových sadzieb. Pre investorov, ktorí platinu využívali ako protitlak inflácie vlastného kapitálu tak tento cenný kov stráca atraktivitu. A to medziročne (ku koncu novembra 2023) viedlo k takmer 14-percentnému prepadu cien platiny (futures) na svetových trhoch. Ceny sú na ceste k najväčšiemu medziročnému percentuálnemu poklesu od roku 2018.

Podľa mnohých odborníkov na investície bude tento paradoxný trend pokračovať aj v budúcom roku. A to napriek rekordnému dopytu zo strany priemyslu. Ten v roku 2023 zvýšil dopyt po platine medziročne o 26 percent. Rast je poháňaný hlavne zvýšeným dopytom automobilového sektoru, ale napríklad aj sklárstva, či chemického priemyslu. Tieto priemyselné oblasti po covidovej pandémii a s tým spojenými výpadkami dodávok, či prerušeniu dodávateľských reťazcov výrazne nakopili objednávky. Dopyt po platine rastie aj pre sprísnené emisné limity komunistickej vlády v Číne, ktorá svojim podnikom prikazuje viac sofistikovanejšie výrobné postupy než v minulosti.  

Očakáva sa, že globálna ponuka platiny v roku 2023 výrazne zaostane za dopytom, pričom World Platinum Investment Council predpovedá rekordný deficit spolu s nárastom priemyselného dopytu na historické maximum. Medzera medzi dopytom a ponukou bude hlboká aj v nasledujúcom roku. 

Čítajte aj: 

Slovensko nevyužíva tekuté bohatstvo. Je negatívnym lídrom vo využití pitnej vody

Uber ponúkne dlhopisy za 1,2 miliardy dolárov. Chce riešiť dlhové problémy

Napriek čínskemu rastu sú spotrebitelia znepokojení. Prečo?

Očakáva sa, že budúcoročný priemyselný dopyt bude nižší ako rekordná úroveň dopytu zaznamenaná v tomto roku, ale rok 2024 bude pravdepodobne stále tretím najsilnejším rokom pre priemyselný dopyt po platine v histórii. Očakávania hovoria aj o predzásobovaní priemyselných podnikov, ktoré po výpadkoch z minulosti nielenže rozširujú výrobné kapacity, ale z ostražitosti zo skúseností z covidového výpadku potrebné kovy predkupujú do skladov viac než v minulosti. 

Pohľad do o čosi vzdialenejšej budúcnosti je však pre platinu pozitívnejší. Po tom, čo vlády vo viacerých regiónoch úspešne krotia infláciu je možné očakávať, že štáty pristúpia k výraznejším stimulačným balíčkom pre priemysel. To by mohlo skokovosť trhu nielen s platinou, ale aj obnoviteľnými zdrojmi energie a vodíkom ustáliť a dostať na miernu ale dlhodobejšiu trajektóriu rastu. Zatiaľ čo priemyselný dopyt po platine čaká zrejme normalizácia, čo sa týka investičného sentimentu k vzácnym kovom sú očakávania zdržanlivejšie. Cene investičných kovov totiž prajú hlavne neočakávané nárazové krízy. 

 

Zdroje:

Marketwatch

World Platinum Investment Council

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP