Nerozlučná "dvojka" z východu: Krajňák a Kamarás

Podnikatelia z východu ovládli desiatky firiem v Česku a na Slovensku. Prestalo sa im však dariť.

Východoslovenskí podnikatelia Ladislav Krajňák a Juraj Kamarás ovládli desiatky firiem v Česku a na Slovensku. Prestalo sa im však dariť.

O žiadnom z nerozlúčiteľnej dvojice podnikateľov sa v médiách nepíše samostatne. Je to rovnako nemožné ako získať ich aktuálnu fotografiu. 

Dohromady sa dali počas privatizácie v deväťdesiatych rokoch. Odvtedy robia všetko spolu. Keďže pochádzajú z východu, svoje prvé peniaze šli zarobiť do košických železiarní.

Najväčšieho výrobcu ocele v Československu ovládli ešte pred príchodom známej rodiny Rezešovcov.  

Cez svoju firmu obchodovali s komoditami, ale aj hotovými košickými výrobkami. Do oceliarní dodávali rudu z Ukrajiny a vyrobené plechy predávali do západnej Európy. Už v roku 1992 preto mali ich firmy hodnotu viac ako dve miliardy korún. 

Prepojenie s Hnutím za demokratické Slovensko bolo u tejto dvojice ešte výraznejšie ako u ďalších známych mien. Juraj Kamarás bol počas prvej Mečiarovej vlády členom prezídia Fondu národného majetku, Ladislav Krajňák bol na kandidátke HZDS a sedel v Dozornej rade Slovenského plynárenského priemyslu. 

Spolu s ďalším sponzorom mečiarovcov Milanom Fiľom spravili úspešný obchod, keď sprivatizovali papierne SCP Ružomberok. O pár rokov neskôr im za ich podiel v celulózke zaplatila spoločnosť Neusiedler 280 miliónov amerických dolárov. 

Krajňák s Kamarásom istý čas ovládali aj košické Hutné stavby, cez ktoré prenikali na realitný trh. Známa je aj ich majetková účasť v AG Banke.  

Hlavnou aktivitou podnikateľského tandemu na Slovensku je v súčasnosti oživovanie výroby liekov Imuno Pharm v Šarišských Michaľanoch. Vôbec po prvýkrát sa starí priatelia rozdelili pri akvizícii na Balkáne. Juraj Kamarás kúpil na vlastnú päsť aktíva srbských farmaceutických spoločností.

Ladislav Krajňák je zas aktívny hlavne v Českej republike. Zatiaľ čo mu kvôli sporom o ceny energie skrachovala slovenská drevospracujúca legenda Smrečina Hofatex v Banskej Bystrici, nalial peniaze do aktivít českej CTY Group. 

Podnik však čelí konkurzu takisto. Hlavným problémom je takmer miliardový dlh polygrafickej firmy Česká Unigrafie. Vlani prepustila stovky zamestnancov. Komerční banka má voči CTY Group 630 miliónovú (v českých korunách) pohľadávku. V konkurznom konaní sa rôznym druhom súdnych podaní dodnes snaží CTY Group úpadok spomaliť.

Od kedy Ladislav Krajňák ukončil podporu HZDS nie je spájaný s politikou. Na mečiarovské časy zabudol aj Kamarás. Krajňák je okrem iného mecenášom hokejového klubu v Spišskej novej Vsi.

 

 

 

 

Čítajte viac:

Muž bez tváre František Hodorovský: Nikto ho nevidel, ale pozná ho každý

Ivan Kmotrík: Podnikateľ, ktorý má pod palcom celé Slovensko

Ficov priateľ Miroslav Výboh – zbrojár, lobista, spojka

Alexej Beljajev: Mocný muž je strojárom obviňovaným z kontaktov s podsvetím