Prvý účet za morálny úpadok. V4 prehrala v Bruseli aj Štrasburgu

Osobné korupčné problémy a autokratické tendencie Viktora Orbána, Andreja Babiša a poľských konzervativcov pripravili región o akúkoľvek kľúčovú pozíciu.

Vo vedení Európskej komisie, Rady ani Parlamentu nebude sedieť nikto z Poľska, Česka, Maďarska ani Slovenska prvýkrát po 15 rokoch. Všetky krajiny V4 pritom výsledky rokovaní prezentujú ako úspech.

Dôvodom je, že sa Vyšehradskej štvorke podarilo s pomocou ďalších odpadlíkov vyblokovať nomináciu Holanďana Fransa Timmermansa na predsedu Európskej komisie. Podľa Babiša ide o neomarxistu s neznášanlivosťou voči nášmu regiónu. Orbán hovoril o mužovi, ktorý chce dostať do každej vašej domácnosti aspoň jedného migranta, Poliaci o eurofederalistovi a ..Pellegrini bol ticho, iba hlasoval s ostatnými.

Podarilo sa. Andrej Babiš akcentoval pomoc Talianska. Vraj Taliani pomohli odmietnúť presadzovateľa migračných kvót. Asi nevie o tom, že taliansky minister vnútra Salvini na každom samite presadzuje myšlienku rozdeľovania migrantov, alebo navyšovania finančných príspevkov pre hraničné krajiny, ako je tá jeho.

Nalejme si čistého vína. V celom boji šlo o strach pravých východoeurópskych slovanských euroreformistických..oligarchov. Viktor Orbán bol jedným z najvýznamnejších propagátorov Európskej únie a fanúšikom rýchlejšej integrácie. Zlom prišiel po tom, čo jeho rodinu začala na podnet európskych úradov vyšetrovať aj maďarská polícia. Pritiahol obratom šrúby a zariadil si v maďarskej justícii beztrestnosť. To sa, „prekvapivo“ Únii nepáčilo. Od tejto doby je podľa Budapešte najsilnejším príkladom židovského zahraničného protimaďarského spiknutia.

Podobnú špinavú hru rozohral Andrej Babiš. Menšie problémy sa kopili dávnejšie, teraz však Brusel prišiel s ráznejšími krokmi a chce Česko potrestať za to, že si ľudia z Agrofertu sami odklepávajú a podpisujú niekedy aj falšované žiadosti o dotácie.

Veľký europodporovateľ razom otočil. Únia je neschopná, bojuje proti nemu preto, že je odporcom dávno mŕtvych migračných kvót a za obvineniami voči nemu stoja Soros a záhadné pozadie skorumpovanej neziskovky Transparency International.

Poliaci pália európske vlajky odkedy im Únia dala najavo, že nie je vporiadku, keď sa na kľúčové sudcovské pozície nominujú vládni politici a ich známi, alebo odkedy im odkázala, že nefandí výrubu stáročia starého pralesa.

K partii sa pridal aj slovenský premiér Peter Pellegrini, hoci svoje názory nevysvetľoval. Držal basu a proklamovanú jednotnosť regiónu. Tá však končí iba pri hranici spoločného nepriateľa.

Celá snaha našich predstaviteľov končí fiaskom. Zase predaným v pozlátku, ako úspech. Timmermans ako žalobca východoeurópskych oligarchov ostal zablokovaný. Na frak však dostalo všetko, s čím do Bruselu predstavitelia V4 odlietali.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Eurokomisár Šefčovič: Súčasný energetický systém EÚ je neudržateľný

Noví kamaráti Kollárovi nepomohli. So Sulíkom si zostali sami

Nálady Igora Matoviča

Ursula von der Leyen ako dlhoročná spolupracovníčka Angely Merkelovej presadzuje silnejšie zomknutie únijných štátov na hranici federalizácie, ktorej sa v našom regióne všetci obávajú. Predseda Európskeho parlamentu David Maria Sassoli je Talian, čomu zatlieska každý čitateľ parlamentnychlistov. Už jeho prvý prejav však hovoril jasne. Solidarita, klíma.. Všetko čo V4 nerieši alebo odmieta.

Je to jednoducho holý fakt. Všetci okrem nás riešia skutočné problémy. Zvolili sme si oligarchov, ktorých zaujíma len osobný prospech a autokracia. Konštruktivita neexistuje ani na európskej pôde a vieme iba kritizovať, nie riešiť a navrhovať.

Zviezol sa na tom aj Maroš Šefčovič, ktorého ambície ostali niekde pri nedeľnom rezni a kostole.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope