V Šenkviciach vznikne robotizovaná farma

Moderné automatizované postupy v poľnohospodárstve prichádzajú aj na Slovensko. Poľnohospodárske družstvo v Šenkviciach prerobia na robotickú farmu.

Nová moderná robotická stajňa s mliečnicou, nové reprodukčné stajne, sklady na tekutý hnoj a siláž. Poľnohospodárske družstvo Šenkvice prejde modernizáciou, ktorá na farme zavedie nové automatizované technológie. Nahradia ľudskú pracovnú silu a prinášajú aj nadštandardné možnosti poľnohospodárskej produkcie.

„V Česku odkiaľ projekt prichádza je to rozbehnuté už niekoľko rokov s veľmi kladnou odozvou a výsledkami. Výhody sú nielen ekonomické, ale aj z hľadiska ekológie, a v neposlednom rade aj šetrnejšie k samotným zvieratám ich chovu a života na farme s voľným pohybom po produkčných stajniach,“ hovorí o projekte pre Biztweet Ladislav Somorovský, spoločník projektantov investičnej výstavby Iges.

Čítajte aj:

Prehnaná regulácia? Nemecká verejnosť žiada rýchlejší koniec uhlia

Nakupujte zodpovedne. Ekologicky a ekonomicky

Firma spracovala projekt na základe podkladov projektantov, ktorí robotické farmy stavajú v Českej republike. Trend robotizovania fariem je horúcou témou v zahraničí. Drony obsluhujú sady, automatizované kombajny zbierajú žatvu, automatizovaná je závlaha, či kŕmnenie a starostlivosť o dobytok. Podobné farmy vznikajú ako huby po daždi aj v našom regióne, hlavne v Poľsku. Na Slovensku ide o ojedinelý zámer.

V Šenkviciach budú chytré systémy zachytávať dažďovú vodu a pracovať s ňou, roboticky budú kravy aj kŕmené, napájané či dojené. Automaticky riadené bude aj odstraňovanie nečistoty, či vetranie. Celkovo bude žiť v modernom prepychu 325 dojníc a 314 jalovíc a teliat. Za projektom stojí český investor Josef Kolář, ktorý patrí k najrýchlejšie rastúcim poľnohospodárom v Českej republike.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope