Modernizácia Dusla ide podľa plánu. Dotáciu zatiaľ nečerpali

Modernizácia výroby v areáli Duslo Šaľa postupuje podľa plánu. Agrofert zatiaľ štátnu pomoc nevyužil. Je viazaná na budúce výsledky firmy.

Skupina Agrofert, ktorú vlastnia zverenecké fondy zriadené česko-slovenským veľkopodnikateľom Andrejom Babišom potvrdzuje, že modernizácia výroby čpavku v areáli Duslo Šaľa postupuje podľa plánu. Investičný projekt za zhruba 300 miliónov eur bude dokončený behom nasledujúcich mesiacov. A nová výroba nabehne do prevádzky v roku 2018.

S investičným projektom sa spája kontroverzne pridelená najvyššia štátna dotácia v histórii Slovenska. Agrofert upozorňuje, že z nej zatiaľ nič nevyčerpal. Je totiž viazaná na konkrétne výsledky budúceho hospodárenia.

„Nič nebolo vyčerpané, pretože právo na dotáciu bznikne až po uvedení do prevádzky a navyše iba s podmienkou dosiahnutia určitého zisku,“ hovorí Biztweetu mediálny zástupca skupiny Karel Hanzelka.

Za akých podmienok bude smieť Agrofert dotáciu čerpať však nie je jasné. Štát totiž dokumenty o podpore pre Duslo Šaľa odmieta zverejniť, detaily neprezrádza ani skupina.

Čtěte také:

Babišovo tiež na Slovensku. Šaľu ovládol český minister financií

Petrimex: Ako Babiš ovládol slovenský klenot

V Šali dostane prácu minimálne 1300 ľudí. Od Francúzov a Babiša

Biztweetu sa podarilo zistiť, že Agrofert bude smieť uplatniť iba pomerovú časť daňových úľav nad referenčnú hodnotu dosahovanej tvorby zisku v minulých rokoch. To smie, aj nemusí znamenať vyčerpanie schválenej investičnej pomoci.

Pripomeňme, že Agrofert získal pre Duslo Šaľa štátnu dotáciu vo výške 58 miliónov eur, čo je rekordom v celej histórii Slovenska. Dôvodom boli údajné problémy Dusla v podobe pridrahého plynu.

Samotný proces schvaľovania vzbudil pochybnosti. Prebehol potichu a nebyť upozornenia médií by o rekordnej štátnej dotácii nemusel nikto nič vedieť. Agrofert pridelenie dotácie obhajuje aj tým, že nebude zadarmo. Na Slovensku na oplátku nechá údajne 300 miliónov eur vo forme investícií do nových technológií.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb