Mýty o migrantoch: nakazia nás exotickými chorobami

Jedným z najčastejších mýtov, ktoré neprajníci imigrantom prisudzujú je zdravotné riziko, ktoré údajne spôsobujú. Fakty stoja ako obvykle bokom. Médiá aj politici dávajú prednosť likeom na Facebooku.

Príkladom sú titulky niektorých českých a slovenských sledovaných webov. Tak len pár príkladov: Černí imigranti přiváží nemoci. V Itálii hrozí epidemie svrabu (parlamentnilisty.cz), Největší riziko nákazy od běženců: Nemoci přenosné vzduchem (novinky.cz), Uprchlíci údajně přináší exotické choroby do Evropy (svobodnenoviny.eu), VAROVÁNÍ: Uprchlíci přinášejí do Evropy i zdravotní rizika (tn.nova.cz), Čo nám môžu priniesť imigranti? Napríklad tuberkulózu! (hlavnespravy.sk), Odpadky, výkaly aj choroby. Parížanom vadia migranti (hnonline.sk).

Ľudia bohužiaľ zarobia týmto webom návštevnosťou ľahko dosiahnuté príjmy, no ešte horšie je, že sa medzi nimi šíri náchylnosť veriť mýtom.

Napomohli tomu aj správy "serióznych" zahraničných médií, ako napríklad jedna z listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa nej sa v Nemecku spolu s imigrantmi rozšírili choroby, ktoré boli v Európe už skôr vyliečené.

Nemeckí lekári sa vraj stretávajú s vysokým počtom prípadov posttraumatických stresových porúch, zároveň ale zisťujú, že je stále ťažšie diagnostikovať choroby, ktoré boli v Nemecku dávno odstránené, ale ktoré sú ešte stále bežné na Strednom východe a v Afrike.

Pre nemeckého lekára je vraj problém zistiť ochorenia ako tuberkulóza, ktorá je medzi migrantmi putujúcimi týždne v zlých podmienkach celkom častá.

Čítajte aj:

Mýty o migrantoch: Prichádzajúci Moslimovia sú teroristi

Mýty o migrantoch: prídu a zneužijú náš sociálny systém

Migranti nemajú šancu. Sociálny systém sme položili sami

Aj keď si odmyslíme, že článok poukazuje skôr na neschopnosť nemeckých lekárov, ktorí nevedia chorobu diagnostikovať, článok zabúda na fakt, že napríklad tuberkulóza, ktorá je v správe uvedená ako exemplárny príklad, je na území EÚ prakticky neprenosná.

V krajinách únie je totiž väčšina obyvateľstva proti chorobám ako TBC zaočkovaná a imúnna. Väčším rizikom z tohto hľadiska sú skôr propagátori alternatívnej medicíny odmietajúci očkovanie. Tí spôsobili napríklad aktuálnu epidémiu osýpok v Rumunsku.

U prichádzajúcich imigrantov navyše netreba zabúdať na fakty pri ich príchode. Všetci migranti totiž musia prejsť zdravotnými prehliadkami. Utečenci sú dokonca na území Česka, Slovenska a väčšiny európskych krajín držaní v karanténe.

 

Biz

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného