Richter by mal skončiť. Čistý deň odhaľuje nefunkčnosť systému

Dievčatá mali styk s vychovávateľmi, boli nafetované pred kamerami a niekto ich chodieva nahovárať? Zarážajúca mediálna vojna Tománkovcov a politikov si za rukojemníkov vzala ľudské osudy. A dopustil to minister Ján Richter.

Neuplynie týždeň, behom ktorého by sa v médiach neobjavili opoziční poslanci kritizujúci postoj ministerstva práce pri vyšetrovaní podozrení okolo resocializačného centra Čistý deň, alebo, čo je omnoho horšie, zástupcovia vedenia samotného sociálneho zariadenia.

Inštitút, ktorý má byť morálnou autoritou bol opakovane obvinený z toho, že prehliadal neštandardné vzťahy chovankýň s vychovávateľmi, nespĺňal kvalitatívne normy potrebné pre prevádzku zariadenia, či z toho, že slúžil ako peňazovod na dotačné príspevky z rezortu práce, pričom mal byť pre tesné prepojenia s politikmi priamo chránený špičkami ministerstva.

Vedenie Čístého dňa má pravdu v tom, že podobne vážne obvinenia by mali vyšetrovať kompetentné zložky polície, alebo ministerstva práce, nie verejnosť a média. Na strane druhej opoziční poslanci, ale aj ombudsmanka sa takéto vyšetrovanie pokúsili iniciovať, no neúspešne, bez spustenia reálnej previerky, alebo so zarážajúco fádnymi závermi.

Keď sa zdalo, že situáciu k objektívnej spokojnosti vyrieši akreditačná komisia, minister Ján Richter jej doporučenie Čistému dňu odobrať bez relevantného vysvetlenia nerešpektoval. Politický risk na seba prevzal aj napriek tomu, že sa voči nezvyčajnej reakcii rezortného vedenia časť akreditačnej komisie, ktorá je pri podobných prípadoch jednoznačnou autoritou, ohradila dokonca zložením funkcie.

Ešte zvláštnejší je boj manželov Tománkovcov, ktorí zariadenie v Galante riadia. Ako prvé prišlo zarážajúco nezvládnuté mediálne vystúpenie riaditeľa Čistého dňa Petra Tománka, v ktorom s nemiestnou ľahkosťou pripustil, že zamestnanci resocializačného zariadenia mávajú pohlavný styk s klientkami, ale iba len keď tie chcú.

Galantská morálna autorita asi doteraz nechápe, že v podobnom zariadení nesmie prísť ani k situácii, kedy chovankyňa zvedie jeho zamestnanca.

Priznám sa, najprv mi bolo mediálnej smršte na manželov Tománkovcov ľúto. Veď krátko po nej aj sama Zuzana Tománková ako zakladateľka zariadenia vystúpila pred novinármi so, zrejme, predstieraným strachom a smútkom, či rečami o tom, že tak malé a neskúsené zariadenie nemá žiadnu šancu bojovať proti mediálne zdatným a mocným politikom.
Nuž ukázalo sa, že vedenie zariadenia až také bezmocné a až také neskúsené nie je. Okrem neústale všade prítomných právnych zástupcov má zjavne známosti a skúsenosti so špinavou informačnou vojnou.

Čítajte ďalšie komentáre:

Žiga: Obyvatelia pochopia, že sa vláda zachovala ako sa zachovať mohla

Tú ľudskú tvár už poznáme

Kto bol Kováč a prečo sa naň nezabudlo

Ako inak možno vysvetliť, že sa Tománková stretáva a konzultuje mediálne výstupy spoločne s presláveným polomafiánskym podnikateľom Mariánom Kočnerom. Ten Zuzane Tománkovej zjavne pripravil celú reč, ktorou pred kamerami vytiahla do politického boja. Kočnerovské boli hlavne zvukomalebné slovné spojenia a dramatické pauzy, ktoré podnikateľ pri svojich už notoricky známych vystúpeniach používa.

Hoci urobila zo svojej chovankyne chlípnu feťáčku, čo by samo o sebe malo vedenie vysvetľovať, zašla ešte ďalej a hovorila o stretnutí Borisa Kollára s týmto dievčaťom. Aj keby sme si odmysleli známy boj Kočnera s Kollárom a pripustili, že sa Boris naozaj nedokáže ovládať, Čistý deň by mal za neschopnosť ochrániť klientku pred podobnými situáciami platiť.

Ešte zarážajúcejšie boli tvrdenia chovancov, ktorí priznali, že ich vedenie resocializačného zariadenia núti a navádza vypovedať účelovo. Reakcia? Zuzana Tománková kritizujúca vstup do súkromia chovancov. Forma? Tománková vytiahla pred kamery matky chovancov a donútila ich odhaliť ešte viac z neľahkých životov drogovo závislých ľudí. Ďalší akt, ktorý by v štáte s fungujúcim sociálnym systémom znamenal minimálne zásah do vedenia resocializačného zariadenia.

Drogovo závislí klienti v podobnom zariadení musia ostať anonymní. Nesmie nastať situácia, kedy sa zverejňuje ich identita, nesmie nastať situácia, kedy dochádza k sexuálnemu harašeniu s pracovníkmi, nesmie dochádzať k tomu, že chovankyne navštevujú politici a prehovárajú ich k účelovým výpovediam.

Nech je manipulácia silnejšia z ktorejkoľvek strany, zodpovednosť za to, že situáciu pripustilo nesie zariadenie samotné. Preto by malo skončiť, hneď aj s vedením. Manželia Tománkovci by už v obore fungovať ďalej nemali a minister Richter by mal vysvetliť prečo zarážajúci hazard so životom mladých žien pripúšťa. Ak to vysvetliť nevie, nemá rezort pod kontrolou, nech odstúpi.

 

Tomáš Lemešani

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného