Čo je s kindermanažmentom VSŽ? Prenikli do zdravotníctva a podnikajú dodnes

Takzvaný kindermanažment Východoslovenských železiarní, ktorý priviedol košické železiarne ku krachu a podieľal sa na organizovanom zločine, funguje dodnes. A nestratil sa. Prenikol do zdravotníctva, riadi košický Hilton a jeho stopy vedú k prevádzkarovi mýtneho systému.

Takzvaný kindermanažment Východoslovenských železiarní, ktorý priviedol košické železiarne ku krachu a podieľal sa na organizovanom zločine, funguje dodnes. A nestratil sa. Prenikol do zdravotníctva, riadi košický Hilton a jeho stopy vedú k prevádzkarovi mýtneho systému.

V Košiciach, ale aj na Slovensku na nich pomaly zabúdajú. Rozhodne si to však nezaslúžia. Nie pre ich zásluhy, ale naopak. Takzvaný kindermanažment, ktorý riadil košické železiarne osem mesiacov od 27. februára do 27. októbra 1998, sa zapísal do histórie továrne nezmazateľne.

Vtedy mladíci, ktorí boli priateľmi rodiny Rezešovcov, ktorá VSŽ ovládala neboli žiadnymi manažérskymi talentmi ani podnikateľskými géniami. Splňovali však hlavný predpoklad – boli neznalí, ochotní rásť a oddaní Alexandrovi Rezešovi.

Ten potreboval ukľudňovať situáciu, kedy sa na verejnosti začínalo polemizovať o kondícii továrne a kedy bili do očí predražené kampane Rezeša pre Mečiarove HZDS, či rozhadzovačnosť prejavujúca sa v nakupovaní futbalových klubov.

Starý manažment už nedokázal uniesť dennodenné podvody a začal upozorňovať na reálnu hrozbou krachu. Alexander Rezeš sa ho zbavil povýšením na vymyslené a dobre platené funkcie. Na kľúčové miesta vo firme miesto starých manažérov nominoval svojho 28ročného syna Júlia Rezeša a jeho troch kamarátov Igora Gregu, Viktora Hábera a Ľubomíra Solára.

Trojica sa preslávila mediálnymi výstupmi, grotesknými rozhodnutiami a neustálym zatĺkaním finančných problémov. Rezešov syn ostal chránený, ale trojica jeho priateľov napokon poslúžila ako obetní baránkovia, ktorí zakryli tunelovanie aj obchody s mafiou.

U.S.Steel

Takzvaný kindermanažment Východoslovenských železiarní, ktorý priviedol košické železiarne ku krachu a podieľal sa na organizovanom zločine.

 

„Blbcov“ však nezahrali zadarmo. Každý z nich mal dostať odstupné presahujúce 13 miliónov korún (vyplatenie odstupného zastavil až krízový manažér Gabriel Eichler) a teplé miestečko. Ako ukazuje prieskum Biztweetu, pozície si trojica háji dodnes.

Prvý z kamarátov mladého Rezeša, ktorý sa na rolu bieleho koňa nechal nahovoriť, bol Ľubomír Solár. Absolvent vysokej školy bol najskôr poradcom staršieho Alexanda Rezeša, ktorý za Mečiara istú dobu riadil rezort dopravy a spojov. Ešte ako 26ročný sa stal Solár šéfom ministrovej kancelárie pre vonkajšie vzťahy. Po odchode podnikateľa do železiarní presadol rovno na stoličku viceprezidenta VSŽ pre vonkajšie vzťahy.

Ani nie 30 ročný oddaný Solár sa stal vďaka Rezešovej pozícii v HZDS na tri mesiace aj členom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie. Bolo to v dobe pred voľbami, kedy štátna televízia fungovala ako PR oddelenie Mečiarovho hnutia.

Hoci Gabriel Eichler po nástupe do vedenia podniku odhalil 6,5 miliardovú stratu podniku a preto zamietol vyplatenie odškodného pre Solára, Július Rezeš ešte pred jeho odvolaním stihol Ľubomíra Solára menovať konateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti VSŽ Servis.

A nech mladému obetavcovi v tých rokoch akokoľvek nezáležalo na jeho povesti, dotiahol to ďaleko. Jeho podnikateľská kariéra je impozantná a spája ho s výnosnými obchodmi. 

Čítajte aj:

Dlhy za takmer 20 miliard korún a zábudlivý Rezeš

Košické železo: VSŽ a vražda košického bossa

Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

--

Fungoval v štatutárnych funkciách Intex Slovakia, Rovis, do minulého roku aj výrobcu športového náčinia Športhala, firmy Resop, Power motors, ARG, Zemplínske strojárne a ďalších.

Mimoriadne zaujímavým je napríklad fakt, že tento človek fungoval ešte minulý rok ako predseda dozornej rady SBS, ktorá stráži priestory U.S.Steel Košice dodnes. Do minulého roka bol taktiež v predstavenstve Interhouse Košice – firmy, ktorá prevádzkuje hotel Doubletree Hilton. To, že na prestížnych stoličkách dokáže obsedieť roky preukázal taktiež v predstavenstve Slovenskej plavby a prístavov.

Verejne dostupné údaje naznačujú aj personálne prepojenie Solára s Bratislavskou realitnou spoločnosťou a firmou SkyToll, ktorá na slovenských diaľniciach vyberá mýto, podľa neziskových organizácií a médií za veľmi pre štát nevýhodných podmienok.

Ďalším podnikateľom, ktorého kariéru naštartovala rola bieleho koňa v železiarňach je Igor Grega. Ten sa stal členom predstavenstva a viceprezidentom VSŽ ako 30ročný.

železiarne

Trio z kindermanažmentu súdne napadlo aj nevyplatenie odstupného, ktoré si podľa seba napriek 6,5 miliardovej vyprodukovanej strate podniku, existenčným problémom firmy a organizovaniu podvodu zasluhovali.

 

Za služby pre Rezešovcov bol odmenený vymenovaním za konateľa a generálneho riaditeľa spoločnosti VSŽ Export-import. Do dnešných čias pritom vlastní spoločnosť FGI, spoluvlastní Kompletizáciu technologických dodávok, firmy Connexions, Grelek, či  GSB & partners. Ako predseda dozornej rady si iste prišiel na svoj balík taktiež v Nemocnici Košice-Šaca, kde figuroval do minuloročného predaja spoločnosti Agel. So železiarstvom ostal prepojený vo firme Obal-Servis a príjem mu naďalej plynie zo známej cestovky Ferrotour.

Tretím pomocníkom Rezešovcov bol Viktor Háber. Ten sa osvedčil ako pracovník ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Vo VSŽ bol krátko riaditeľom pre vzťahy s médiami a vzápätí sa stal členom vrcholového manažmentu. V tom čase mal 27 rokov.

Po nútenom odchode sa dostal taktiež do košického zdravotníctva – ešte minulý rok bol konateľom Polikliniky Terasa. Funguje aj vo výrobcoch stavebných materiálov Asuan, či Ferrocentrum.

Pripomeňme, že kindermanažment pomohol mladému Rezešovi, Mečiarovcom a mafii vytvoriť systém tunelovanie podniku. Firma nenakupovala materiál priamo, ale cez vymyslené sprostredkovateľské firmy, ktoré si za fiktívne sprostredkovanie obchodu účtovali výrazné bonusy. Manažment vedel aj o výpalnom a ďalších aktivitách spriazneného košického podsvetia.

Dodnes prebieha niekoľko súdnych procesov týkajúcich sa tunelovania VSŽ. Trio z kindermanažmentu súdne napadlo aj nevyplatenie odstupného, ktoré si podľa seba napriek 6,5 miliardovej vyprodukovanej strate podniku, existenčným problémom firmy a organizovaniu podvodu zasluhovali. Dodnes sú nielen podnikatelia, ale aj ich blízki podnikateľskou elitou a majú veľké slovo aj v obchode so štátom.

 

 

 

 

Tomáš Lemešani