Dlhy za takmer 20 miliard korún a zábudlivý Rezeš

Ak niekto študuje históriu hospodárkej kriminality na Slovensku, tunelovanie VSŽ je jednou z prvých kapitol

Ak niekto študuje históriu hospodárkej kriminality na Slovensku, tunelovanie VSŽ je jednou z prvých kapitol. Rodina Rezešovcov vyviedla v spolupráci s nastrčenými dodávateľmi miliardy slovenských korún z klenotu slovenského priemyslu. Napriek tomu neboli hlavné postavy podvodných štrutúr potrestané dodnes.

Privatizéri – Mečiarove HZDS – a absencia akejkoľvek kontroly, či mediálnej pozornosti. Tri smrtiace zložky sa na v 90-ych rokoch postarali o priam ukážkový príklad tunelárskej schémy. Nielen zamestnancov firmy a čestných partnerov, ale aj daňových poplatníkov tak skupina východoslovenských podvodníkov pripravila o miliardy slovenských korún.

„Na všetkých úrovniach boli zmluvy, ktoré boli pre firmu jasne nevýhodné. Pri nákupe surovín, pri transporte, pri predaji a pri exporte. Všade boli dlhodobé zmluvy so spoločnosťami, ktoré na tom silne zarábali. Bola tam napríklad aj 20-ročná zmluva na ochranu prezidenta firmy. Ja som pritom chodil po Košiciach bez nejakej ochranky. Celý transport bol pod dlhodobými zmluvami. Tí chlapci mi hovorili, že majú maržu takých 25 percent na každej tone, ktorú by tam nemuseli vlastne mať. Povedali mi to s úsmevom po tom, čo mi poslali koňak v nejakej reštaurácii,“ popisoval klíma v Košiciach pre denník SME bývalý prezident VSŽ Gabriel Eichler.

Ten firmu riadil v čase, keď padla na kolená. Do prezidentskej stoličky ho dotlačila Dzurindova vláda a nespokojní veritelia. Tí vedeli, že politický tlak a nezávislý manažment sú pre nich poslednou nádejou. Firma, ktorá je historicky desiatky rokov najsilnejšou oceliarňou v Československu totiž strácala akékoľvek znaky racionálneho podnikania podľa zákona.

Behom kupónovej privatizácie firmu ovládla rodina Rezešovcov. Noblesou prekypujúca rodina rozbehla v Košiciach tvrdý utajený biznis. Tisícky faktúr na nákup fiktívnych dodávok, zámerne nevýhodné zmluvy s dodávateľmi za provízie a dotačné biznisy bez racionálneho základu. Behom pár rokov sa šedá zložka hospodárenia firmy pohybovala v miliardových čiastkach.

„Kradlo sa tam na všetkých úrovniach. Od hlavy až po vrátnika mnohí kradli, taká bola podniková kultúra. Keď som to povedal v televízii, vysvetľovali mi, že to tak nemôžem hovoriť. Ale tak to tam bolo, každý mal z toho svoj kšeft. Košičania vtedy nerozumeli tomu, že na jednej strane ste povedali, že sa tam kradne a na druhej strane ste s tými istými ľuďmi potom fabriku manažovali ďalej. Mali sme štyri valné zhromaždenia v priebehu ôsmich mesiacov, čo je nenormálne. Na poslednom som už chcel, aby minimálne traja až štyria ľudia v predstavenstve boli takí, ktorým osobne dôverujem. Povedal som im, že ak to neprijmú, odídem. Valné zhromaždenie to zobralo. Aj Fond národného majetku sa v tom čase otočil a silno ma podporil,“ povedal Eichler v rozhovore so SME.

Čo tento manažér dosiahol nebolo ľahké. Musel prepúšťať, hovoriť otvorene o tunelovaní, ktoré predtým všetci zamlčovali, priznával aj napojenie podvodu na politikov a čelil vyhrážkam zabitím.

Nečudo, v tunelovaní mali prsty ľudia z Fondu národného majetku a Mečiarovych vlád. Len tak mohlo Rezešovcom prechádzať to, čo prechádzalo. Koniec koncov, v neskoršom vyšetrovaní boli obžalovaní aj odsúdení vrchní predstavitelia Mečiarovho HZDS.

Ďalšie diely seriálu Slovenské železo:

Kto obchoduje s akciami U.S.Steel? Aj košickí riaditelia

Investiční hriešnici a anonymy. U.S.Steel ovláda pestrá zmes subjektov

Košické železiarne čerpajú štátnu pomoc. Taja komu posielajú zisk

--

Napríklad v spoločnosti Ferrost, ktorej zaplatili Východoslovenské železiarne takmer 125 miliónov slovenských korún za fiktívnu rekonštrukciu svojej budovy v Bratislave, mal reálnu moc len jeden človek. Bol ním František Cibuľa, v tom čase predseda jej predstavenstva a šéf košickej organizácie politickej strany HZDS.

Spomínaná budova na Jégeho ulici v Bratislave je pritom známa ako sídlo HZDS. Neskorších auditorov VSŽ do budovy, napriek papierovému vlastníctvu nevpustila Mečiarova ochranka.

Proces okolo rekonštrukcie budovy HZDS, alebo VSŽ je stále živý. V kauze už v roku 2004 padol rozsudok, kde obžalovaní manažéri Ferrostu napojeného na VSŽ dostali po osem rokov väzenia. Rozsudok však zrušil krajský súd. Okres potom navrhol nový senát aj pojednávanie, v ktorom ide o hlavu jednak Mečiarovmu spolupracovníkovi Cibuľovi, jednak manažérovi Baranovi, ktorí Cibuľu kryl. 

Škoda, ktorú skupina tunelárov VSŽ úmyselne spôsobila sa len rádovo odhaduje na zhruba 20 miliard korún. Rodina Rezešovcov napriek tomu predvádza svoje bohatstvo v smotánkovských reláciách a členovia rodiny otázky novinárov na minulosť zosmiešňujú.  

 

 

Fotozdroj: CC/flickr.com