Insider: Kaliňák smeruje na striedačku

Ministra vnútra údajne čakajú posledné týždne v jeho úrade. Medzi štátnými úradnikmi sa polemizuje o jeho konci a čoskorom vymenovaní nástupcu. Mala by to byť žena.

Ovplyvňovali podľa vás minister Kaliňák a exminister Počiatek vyšetrovanie prípadu podozrení z daňových podvodov firiem Ladislava Bašternáka?

Vládna strana Smer-SD, ktorá nielenže sama zažíva výrazné preferenčné prepady, ale strácajú aj jej potenciálni partneri, bude podľa všetkého reagovať na kauzu Bonaparte a vyvedie zodpovednosť voči ministrovi vnútra.

Podľa úradníkov z ministerstva vnútra, ale aj niektorých poslancov skončí Robert Kaliňák vo funkcii začiatkom budúceho roka. Funkciu má zložiť sám, krátko po tom, čo skončí slovenské predsedníctvo v Rade Eúropskej únie.

Na reakcii je vraj vnútrostranícka štruktúra dohodnutá aj s koaličnými partnermi. Kaliňák sa na stoličke drží údajne len pre predsedníctvo v rade Európy. Počas neho totiž Slovensko presadzuje vlastný pohľad na migračnú politiku a takzvanú predstavu pružnej solidarity. Jej autorom je Kaliňákov tím a jeho výmena tesne pred predsedníctvom, teda po vypuknutí kauzy okolo daňových podvodov Ladislava Bašternáka, by znamenalo poškodenie vyjednávacej pozície.

Biztweet zistil aj meno horúceho kandidáta na nového ministra vnútra. Dlho sme so zverejnením tejto kuloárnej informácie vyčkávali, vzhľadom k neochote ministerstva vnútra vysvetľovať možné dopady káuz rezortného šéfa sme sa však rozhodli zverejniť túto zatiaľ neoficiálnu a nepotvrdenú informáciu. Konfrontovali sme s ňou aj ministerstvo vnútra, no to ani po opakovaných otázkach niekoľko týždňov neodpovedá.

Robert Kalinak

Ministra vnútra údajne čakajú posledné týždne v jeho úrade. Medzi štátnými úradnikmi sa polemizuje o jeho konci a čoskorom vymenovaní nástupcu. 

 

Podľa informácií z kuloárov má byť novým ministrom vnútra Denisa Saková. Robert Kaliňák pritom o pozície v strane nepríde.

Súčasná námestníčka Roberta Kaliňáka je už niekoľko mesiacov detailne zoznamovaná s vnútroštátnou, ale aj zahraničnou agendou ministerstva vnútra. Ministra doprevádza takmer na všetkých významných pracovných cestách.

Čítajte aj:

Kiskove nejasné kľučky a chýbajúca odvaha

Pracovníci finančnej správy budú sledovaní. Aby neunikali informácie

Kaliňákovi ľudia: Za korupciu a zlyhanie teplé miestečko

--

Denisa Saková vyštudovala Finančnú sústavu a peňažníctvo na Ekonomickej univerzite v Bratislave, následne tam absolvovala doktorandské štúdium. Pôsobila aj v súkromnej sfére, stále na manažérskych funkciách. Na ministerstve vnútra pracuje od roku 2007. Od pozície generálnej riaditeľky sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti cez funkciu vedúcej úseku koordinácie poskytovaných služieb sa dostala až na pozíciu vedúcej služobného úradu. Pred voľbami ju SMER-SD umiestnila na kandidátku a dostala sa do funkcie štátnej tajomníčky.

Podľa toho čo o sebe prezradila, je jednou z autoriek projektu biometrických pasov, či nových technických preukazov k autám. V druhom volebnom období vlády Smeru mala na starosti hlavne reformu verejnej správy ESO, čo bol hlavný projekt Roberta Kaliňáka. Jej presadnutie na stoličku ministra by teda malo znamenať kontinuitu úradu.

Na Roberta Kaliňáka sa v posledných mesiacoch padala jedna kauza za druhou. Najzávažnejšou bola kauza Bašternák, nazývaná aj Bonaparte.

Denisa Saková

Podľa informácií z kuloárov má byť novým ministrom vnútra Denisa Saková.

 

Ukazuje priamo na možnú korupciu v špičkách politického hegemóna SMER – SD. Firma podnikateľa Ladislava Bašternáka BL – 202 si mesiac po jej vzniku v roku 2012 uplatnila voči štátu nadmerný odpočet DPH za takmer dva milióny eur.

Nárok na vratku mal vzniknúť tak, že za necelých 12 miliónov eur kúpila sedem bytov od eseročky Rent and Wash. Daňová kobra však zistila, že ceny bytov boli nadhodnotené a Bašternákova firma za ne zaplatila omnoho nižšie ceny. Vratka DPH teda bola fiktívna. V tom istom roku táto firma získala na vratkách ďalších takmer šesť miliónov eur. Mechanizmus zase nápadne pripomínal karuselový podvod.

Napriek upozorneniam zo strany Kriminálneho úradu Finančnej správy a Národnej kriminálnej agentúry firma fungovala pohodlne ďalej. Kontrola Finančnej správy pochybenia nenašla a samotný predkladateľ podnetu kontroly – „daňová kobra“ voči postupu správy nijak nenamietal. Podľa podozrení opozičných politikov a niektorých médií, mohli celý prípad pod koberec zametať Ján Počiatek a Robert Kaliňák.

 

 

 

Biztweet