TMR v Demänovskej doline rozšíri zjazdovku

Finančníci z TMR chcú rozšíriť zjazdovku v Demänovskej doline o 20 percent.

Finančníci z TMR chcú rozšíriť zjazdovku v Demänovskej doline o 20 percent. 

„Existujúca zjazdová trať Turistická je vyhľadávaná ľahká zjazdovka určená pre menej zdatných lyžiarov a rodiny s deťmi. Od začatia prevádzkovania lanovej dráhy Lúčky – Priečno v roku 2013 záujem o zjazdovku Turistická ešte vzrástol a z dôvodu bezpečnosti a vyťaženosti úseku od vrcholovej stanice LD Priečno po odbočku na Lúčky je potrebné zvýšiť prejazdnosť uvedeného úseku jeho rozšírením,“ vysvetľuje TMR v dokumente predloženom k posúdeniu vplyvov na životné prostredie.

Finančníci z TMR chcú rozšíriť zjazdovku v Demänovskej doline o 20 percent. Plánujú aj predĺžiť lanovku

 

Rozšírenie Turistickej zjazdovky má opodstatnenie po dobudovaní lanovej dráhy z Lúčok pod Peknú vyhliadku, kde je umiestnená horná stanica. Kapacita lanovej dráhy je v súčasnosti 2440 osôb za hodinu.

Existujúca výmera zjazdovky Turistická je 88 387 metrov štovrcových. Rozšírenie počíta s ďalšími 25 555 štvorcovými metrami.

Čítajte aj: 

TMR investuje v Špindlerovom mlýne miliardu. Vybuduje nové lanovky

TMR naleje desiatky miliónov eur do Sliezska a Česka. Vyrúbe 36 hektárov lesa

O čom sa hovorí: Číňania chcú do TMR

--

„V časti územia pred odbočkou na Lúčky je na zváženie rozsah výrubu. Je možné ponechať časť porastu medzi pôvodnou zjazdovkou a novou plochou do š. 7-15 m, čím sa vytvorí ostrovček pre nasmerovanie lyžiarov na Záhradky. Pri realizácii je potrebné zásah prerokovať s lesným hospodárom. V území pri zjazdovke sa nachádza dostatok plôch na náhradnú výsadbu drevín. Lanová dráha a zjazdová trať sú v prevádzke len v zimnom období,“ sľubuje iba mierne zásahy do prírody TMR.

Nová zjazdovka vyžaduje taktiež novú technologickú infraštruktúru. Okrem rozšírenia zastavaných plôch možno očakávať taktiež nové rozvody pre umelé zasnežovanie.

 

 

 

Biztweet

 

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454