Slovensko vyvezie na talianske veľkonočné stoly 87 tisíc jahniat. Stúpa domáca spotreba

Veľká noc je hlavnou sezónou chovateľov oviec. Slováci vyvezú behom pár dní 87 tisíc kusov jahňacieho do Talianska. Vďaka tamojšiemu zvyku jesť veľkonočné pečené jahňa

Veľká noc je hlavnou sezónou chovateľov oviec. Slováci vyvezú behom pár dní 87 tisíc kusov jahňacieho do Talianska. Vďaka tamojšiemu zvyku jesť veľkonočné pečené jahňa. 

"Chovatelia oviec počítajú s vývozom veľkonočných jahniat na úrovni približne 87 tisíc kusov. Zvieratá skončia v tomto roku len na talianskom trhu. V porovnaní s vlaňajškom je to pokles o 15 tisíc kusov zvierat,“ konštatuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Zaujímavá je však príčina poklesu. Je síce pravdou, že jedným z faktorov je negatívum, a to nízka výkupná cena exportu (okolo 2,4 eur za kilogram v živom), hlavným javom, ktorý zpríčinil mierny pokles vývozu je však snaha o zvýšenie domácej spotreby.

„Chovatelia by boli radi, keby sa benifity oviec prejavili aj vo zvýšenej spotrebe jahňaciny. Tá sa podľa štatistík pohybuje pod 20 dekagramov na osobu a rok, čo je veľmi málo. Pre zvýšenie spotrebiteľského záujmu organizujú chovatelia rôzne akcie pre verejnosť. Snahou chovateľov je aj takýmito populárnymi akciami zvyšovať záujem verejnosti o chov oviec a najmä o ovčie výrobky. Cieľ je dostať stavy oviec na úroveň spred revolúcie - teda cca 630tisíc kusov oviec,“ pokračuje Jana Holéciová.

Aktuálny stav hovorí o zhruba 8000 slovenských chovateľoch oviec. Tí chovajú aktuálne okolo 384 tisíc kusov oviec. „V tomto čísle nie sú započítané jahničky narodené v roku 2016. Keďže chovatelia majú povinnosť do 6 mesiacov od narodenia zvieraťa ho zaregistrovať, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorý je zároveň členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, odhaduje celkový stav oviec aj s jahničkami na úrovni cez 400tisíc kusov,“ spresňuje hovorkyňa potravinárskej komory.

Čítajte aj:

Za maďarskú ekologickú katastrofu nebol nikto potrestaný

GMO je v slovenských potravinách bežné. Značenie mätie

Slováci predali v tomto roku emisie za viac ako 61 miliónov

--

Slovenské ovce sú v Taliansku populárne hlavne vďaka kombinácii nízkej ceny a vysokej kvality. Slovensko má jedno z najkvalitnejších zložení trávneho porastu. V tomto smere je porovnávané so Švajčiarskom. „Existujú totiž štúdie, ktoré porovnávajú obsah CLA kyseliny (konjugovaná kyselina linolová, priaznivo pôsobí proti nadváhe) v trávnatom poraste vo Švajčiarsku a na Slovensku. Podľa ich výsledkov je obsah CLA kyseliny porovnateľný v jednej aj druhej krajine,“ vysvetľuje Jana Holéciová.   

Podľa údajov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva sa vo výsledkoch za minulý rok očakáva hrubá domáca produkcia 1350 ton jatočných oviec, produkcia 12685 tisíc kilogramov ovčieho mlieka a 640 ton ovčej vlny. Významný a pozitívny trend nárastu odborníci očakávajú u výrobkov z ovčieho mlieka.