Kellner testuje lieky na viac ako tisíc pacientoch. Pracuje na desiatke štúdií

Spoločnosť Sotio, patriaca PPF, najbohatšieho Čecha Petra Kellnera opäť napreduje. Klinicky testuje lieky na viac ako tisíc pacientoch

Stále žiadny liek na trhu, ale veľké pokroky vo vývoji. Tak možno hodnotiť minulý rok spoločnosti Sotio, ovládanej skupinou PPF Petra Kellnera.

Hoci na trhu nekúpite žiadny liek najbohatšieho Čecha, testovaním prechádza hneď niekoľko Kellnerových liečiv. "V súčasnej dobe Sotio realizuje desať klinických štúdií, každá z nich trvá niekoľko rokov," vysvetľuje biztweetu hovorca Sotio Richard Kapsa.

Všetkých desať testovaní prebieha v Českej republike, niektoré z nich aj v iných krajinách ako je Nemecko, Slovensko či Poľsko. Najpokročilejšie je štúdia fázy III, ktorá prebieha v približne 20 európskych krajinách a v USA

"V roku 2014 sme začali tiež medzinárodnu štúdiu VIABLE - III. fázy klinického hodnotenia lieku DCVAC / PCA. Sotio plánuje do tejto štúdie zaradiť približne 1170 pacientov z viac ako dvadsiatich európskych krajín a USA, "pokračuje Richard Kapsa.

Tri prebiehajúce klinické hodnotenia fázy II sú zamerané na pacientky s nádorovým ochorením vaječníkov - prípravok je označený DCVAC/OvCa. Testovanie prebieha v Českej republike, Nemecku a Poľsku. Nábor do poslednej z týchto štúdií bude dokončený v najbližšej dobe.

"V Českej republike a na Slovensku potom prebieha klinické hodnotenie fázy I / II zameranej na pacientov s nádorovým ochorením pľúc, ktoré sa začalo na prelome rokov 2014 a 2015," menuje ďalší z projektov Kapsa.

Čítajte aj:

Váhostav predal lukratívny projekt. Jarabiny prevzal bývalý privatizér

V Bratislave vyrastie nový showroom Hyundai

Mercedes dosiahol v Maďarsku nový mílník

--

Spoločnosť tiež skúma možnosti využitia aktívnej bunkovej imunoterapie u ďalších typov onkologických aj autoimunitných ochorení. Sotio však nie je len o výskume. Slúži ako vlajková loď PPF vo farmaceutickom biznise. Dokazujú to aj akvizície, ktoré zvažuje.

"PPF s podporou Sotio napríklad získala na začiatku roku 2015 významný podiel v Cytune Pharma SAS, francúzskej biotechnologickej spoločnosti zaoberajúcej sa výskumom a vývojom nových liečebných postupov zameraných na posilnenie imunitnej odpovede u nádorových a infekčných chorôb. So sesterskými firmami Sotio úzko spolupracuje na organizácii predklinického aj klinického vývoja," dodáva Richard Kapsa. 

Ako už biztweet informoval, Sotio zamestnáva tiež 75 pracovníkov v Číne. Tam má firma v posledných mesiacoch niekoľko spoločných výskumných projektov s vybranými nemocnicami, ktoré sa zameriavajú na pacientov s nádorovým ochorením prostaty a pľúc.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb