Premiérova krátka pamäť. Podozrenia vyvolalo aj Ficovo podnikanie

Obvinenia, ktoré vzniesol Robert Fico voči Igorovi Matovičovi sú závažné. Rovnako ako podozrenia okolo podnikania samotného premiéra

Premiér Robert Fico sa rozhodol mesiac pred voľbami zaútočiť na pozície hnutia Obyčajní ľudia. Predseda vlády obvinil predsedu OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu.

Podľa konštrukcie popísanej Ficom, Matovič 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu údajnému bielemu koňovi, Pavlovi Vandákovi, za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 milión korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti.

Či už je na Matovičovom konaní niečo nelegálne, alebo nie, kauza rozvírila predvolebné diskusie. Nikto sa doposiaľ nezaoberal tým, ako sa premiér k informáciám dostal. Možno len predpokladať,  že ako zdroj poslúžli informácie Finančnej správy. O tom, či je normálne v rámci predvolebnej kampane používať informácie získané z dokumentov úradu, ktorý do detailov pozná každého slovenského podnikateľa možno polemizovať. Podnikateľskému pocitu spravodlivého bezpečia to zrejme nepomáha.

Robert Fico však dokazuje aj rýchlu zábudlivosť. Podozrenia zo zvláštnych praktík totiž sprevádzali aj premiérov prechod z viditeľného podnikania do politiky. Okrem bieleho koňa vystupuje vo Ficovom príbehu viac zaujímavých charakterov – podnikateľ vyšetrovaný Interpolom, či ľudia spájaní so známymi slovenskými a českými kauzami.

Firmou, ku ktorej sa Fico v minulosti priznal a v ktorej bol viditeľný je developerská spoločnosť, ktorá stavala niekoľko projektov, napríklad v bratislavských Rusovciach R.F. Development.

Čítajte aj: 

Dlhy za takmer 20 miliard korún a zábudlivý Rezeš

Súd poslal lobistu Dalíka na päť rokov do väzenia. V prípade figuruje aj Výboh

Kde všade mala pyramída z USA účty? U Kočnera aj Banke Populare

--

Spoločnosť, ktorá dnes nesie meno Elwing, bola založená Robertom Ficom a spoločníkom, advokátom Tomášom Komadom v roku 2003. Svoj majoritný podiel vo firme predal Robert Fico v roku 2004, kedy strana prvýkrát presiahla v prieskumoch hranicu tridsiatich percent a začala mať víťazné ambície.  

Ficov podiel odkúpila osoba, ktorú dovtedy mladý ambiciózny politik Robert Fico prezentoval ako svojho zahraničného partnera.

Išlo o Fridricha Kardoša. Ako zistil týždenník Trend, Kardoš používal dva pasy - na mená Kardoš a Kedar. V minulosti bol pre jeho podnikateľské aktivity vyšetrovaný Interpolom. Kardoš sa za komunizmu vysťahoval do Izraela, kde prijal židovské meno Aaron Kedar. Po čase začal podnikať v Nemecku, kde si na meno Kedar nahlásil v meste Bad Homburg trvalý pobyt.

Kardoš alias Kedar údajne obchodoval s ľuďmi z HZDS. Po vzniku Smeru však presmeroval svoje aktivity k ľuďom z ambicióznej strany. Kardoš mal spoločné projekty aj s Jánom Slotom a jeho spoločníkom Georgeom Trabelssiem.

Ďalšia zaujímavá zmena nastala po smrti Aarona Kedara, alebo Fridricha Kardoša v roku 2007. V roku 2008 sa firma R.F.Development premenovala na Elwing.

Jej konateľom sa stal  Jozef Vařejčko, ktorý mal rovnakú pozíciu aj vo firme Elwing Slovakia I. Vařejčko bol bezdomovcom z Českej republiky. Elwing mala spoločníka Elwing Limited, ktorej riaditeľom bol Michael Bulliman, ktorý na papieri vlastnil napríklad aj tri firmy na americkej adrese, na ktorej v minulosti sídlila aj Interblue Group známa z emisnej kauzy.  

Za zmienku určite stojí aj to, že napriek Ficovmu tvrdeniu, že od roku 2004 s firmou nemal nič spoločné, jeho manželka Svetlana Ficová sedela v dozornej rade až do roku 2007.

 

 

Fotozdroj: CC/wikimedia