Remišová pre biztweet: Keď môžu dostať do basy ministrov v Čechách alebo v Rumunsku, musí sa to dať aj u nás

Ľudia hádžu politikov do jedného vreca a zdá sa im, že je vlastne jedno, kto vládne. To korupčným politikom veľmi vyhovuje. Remišová pre biztweet

Budete voliť OĽANO - NOVA?

Všetkých politikov ľudia hádžu do jedného vreca a zdá sa im, že je vlastne jedno, kto vládne. To korupčným politikom veľmi vyhovuje. Musíme teraz ukázať, že voliči OĽaNO sa nemusia báť Lipšica a voliči NOVA zas Matoviča. Verím, že dokážeme aj u nás postaviť silný protikorupčný tím policajtov a prokurátorov a budeme mať výsledky. Keď môžu dostať do basy ministrov v Čechách alebo v Rumunsku, musí sa to dať aj u nás. Fico verejne nazval môj blog, prepáčte za výraz, „pľuvancom zo strany pošahancov“. Je veľmi pravdepodobné, že nominant strany Smer, ktorý riadi štátny podnik zodpovedný za kauzu kompa, na mňa podá trestné oznámenie. Už to robil na iného blogera, jeho právnici asi teraz dávajú návrh dokopy. Mám sa na čo tešiť. Veronika Remišová, jednotka kandidátky OĽANO, pre biztweet.

Biztweet: Ste jednou z postáv, ktoré upozornili na takzvanú kauzu "kompa". Ako ste sa o nej dozvedeli?

Veronika Remišová: Od komunálnych volieb som v miestnom zastupiteľstve Bratislava – Staré Mesto. Miestny úrad si ako poradcu na verejné obstarávanie vybral firmu, ktorá bola oveľa drahšia, ako sú zvyčajné ceny. V tendri na čistenie ulíc potom poradca hľadal dôvody, prečo sa nemôže použiť elektronická aukcia. Keď som sa snažila získať o tej firme viac informácií zistila som, že okrem iného radí aj pri súťaži na prevádzku kompy na Dunaji. Cena 25 miliónov eur samozrejme hneď udrela do oka. 

Biztweet: Konali ste vo veci aj právne kroky? Ako reagovala vláda?

Veronika Remišová: Vzhľadom na skúsenosti s podobnými a ešte oveľa vážnejšími kauzami z minulosti (napríklad elektronické mýto či koncesia na stavbu rýchlostnej cesty Nitra – Banská Bystrica) nepovažujem podávanie trestných oznámení v dnešnej situácii za účinný spôsob riešenia. Policajtom to zaberie mesiace práce, a kvôli tlaku zhora či šikovným právnikom k potrestaniu zodpovedných nedôjde. Verím ale, že dokážeme aj u nás postaviť silný protikorupčný tím policajtov a prokurátorov a budeme mať výsledky. Keď môžu dostať do basy ministrov v Čechách alebo v Rumunsku, musí sa to dať aj u nás.

Vláda reagovala tak, že pán Fico verejne nazval môj blog, prepáčte za výraz, „pľuvancom zo strany pošahancov“. Je veľmi pravdepodobné, že nominant strany Smer, ktorý riadi štátny podnik zodpovedný za kauzu kompa, na mňa podá trestné oznámenie. Už to robil na iného blogera, jeho právnici asi teraz dávajú návrh dokopy. Mám sa na čo tešiť.

Biztweet: Čím si vysvetľujete fakt, že zverejňovanie podobných káuz nijak nehýbe preferenciami dotknutých politikov?

Veronika Remišová: Dúfam, že aj vďaka mojim blogom budú občania na korupciu citlivejší a zároveň, že vyrastie nová generácia politikov, ktorá bude krajinu spravovať lepšie. Rôzne kauzy majú aj v Nemecku či Rakúsku, no politik po odhalení väčšinou odchádza sám. A nemá tú drzosť kandidovať o rok v ďalších voľbách, ako to robí napríklad bývalý minister hospodárstva na kandidátke strany Smer. Problémom je podľa mňa práve spravodlivosť. Ľudia nevidia žiadneho odsúdeného významného politika, ale nejaký kontrolór, ktorý vraj vzal vrecko ryže, dostal päť rokov za mrežami. To je karikatúra spravodlivosti. Všetkých politikov ľudia preto hádžu do jedného vreca a zdá sa im, že je vlastne jedno, kto vládne. To korupčným politikom veľmi vyhovuje.

Biztweet: Ako chcete prelomiť apatiu ľudí?

Veronika Remišová: Budem naďalej upozorňovať na zlé veci v našej politike. Ako matka malého syna chcem pre neho dobré vzdelanie, dobrú zdravotnú starostlivosť. A aby raz nemusel ísť za prácou do zahraničia. Ľuďom musíme pripomínať, že peniaze, ktoré si táto vláda požičiava, budú raz musieť zaplatiť. V roku 2006 bol štátny dlh na jedného obyvateľa okolo 2 800 eur. Dnes sa blíži k 8 000 eur. Nechcela, by som, aby Slovensko skončilo v úplnom rozklade, ako sa to stalo kvôli obrovskému štátnemu dlhu Grécku.

Biztweet: Časť odborníkov na politický marketing hovorí o chybe súčasných politických strán, ktoré sa v kampaniach zameriavajú na odhaľovanie káuz a negatívnu kampaň vo vzťahu k iným stranám. Podľa nich je omnoho užitočnejšie venovať sa skôr pozitívnemu odkazu voličom. Nerobí v tom OĽANO chybu?

Veronika Remišová: Hnutie obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO – NOVA) sa snažilo pozitívne prispievať k riešeniu problémov, ktoré na Slovensku máme. O pár dní predstavíme náš volebný program, ktorý nie je vôbec o kritizovaní, ale o hľadaní riešení, ako posunúť krajinu dopredu. Štát je komplikovaný mechanizmus, riešenia niektorých problémov nie sú vôbec jednoduché. Pri zostavovaní programu sme sa preto radili aj s  odborníkmi mimo hnutia. Na druhej strane je základnou funkciou opozície kritizovať to, čo nefunguje ako má. Bez kontroly by sme tu mali ešte viac korupcie a horšie riadený štát.

Biztweet: Čo OĽANO dosiahla v posledných štyroch rokoch v parlamentných laviciach?

Veronika Remišová: Poslanecký klub OĽaNO bol v parlamente veľmi aktívny. Predložil množstvo zákonov a pozmeňujúcich návrhov, ktoré vylepšovali navrhované zákony. V našom parlamente to však žiaľ vyzerá, akoby poslanci vládnej strany nemohli za žiadnu cenu podporiť návrh opozičného poslanca, nech by bol akokoľvek dobrý a v prospech obyvateľov Slovenska. To je veľká chyba. Je prirodzené, že strany presadzujú svoj pohľad na svet a svoje návrhy. No aspoň niekedy by si mali pri zložitých problémoch sadnúť a snažiť sa nájsť dlhodobé riešenie. Namiesto toho sa u nás menia zákony ako na bežiacom páse, niekedy ten istý zákon aj viackrát za rok.

Čítajte aj:

Martin Klus pre biztweet: SaS môže byť opäť tretím najsilnejším politickým subjektom

Béla Bugár pre biztweet: Vyjadrenia premiéra pripomínajú prvú polovicu dvadsiateho storočia

Daniel Krajcer pre biztweet: Pokrytectvo je v slovenskej politike bežné

--

Biztweet: Aké zákony OĽANO navrhlo, presadilo, prípadne pripravuje?

Veronika Remišová: Našou iniciatívou bolo napríklad obmedzenie poberania viacerých platov poslancami s viacerými verejnými funkciami – po novom budú mať poslanci, ktorí sú zároveň starostami či komunálnymi poslancami, za ďalšie funkcie odmenu iba minimálnu mzdu. Doteraz mohli primátori miest brať i niekoľkotisícové platy. Zákon začne platiť po najbližších voľbách. Dlhodobo sme sa zasadzovali aj za zrušenie poslaneckej imunity pri priestupkoch (pri šoférovaní a podobne), zrušená bola v roku 2013. Navrhli sme tiež zákon o ochrane oznamovateľov korupcie. Keďže vláda nepredložila na schôdze NR SR plánované v januári a februári žiadne návrhy zákonov, schôdze boli zrušené. Pripravované návrhy preto predstavíme vo volebnom programe hnutia.

Biztweet: Prečo ste sa rozhodli spojiť s Novou?

Veronika Remišová: Snažíme sa o spájanie politikov, ktorých cieľom je lepšie spravované Slovensko, lepšie služby pre jeho obyvateľov. Tak sme zostavovali aj našu volebnú kandidátku. Nešlo o spojenie strán, ale kandidáti jednej strany dostali možnosť kandidovať spolu s kandidátmi Obyčajných ľudí.

Biztweet: Spĺňa spolupráca očakávania? Na preferenciách sa spojenie výrazne neprejavilo.

Veronika Remišová: Obe hnutia možno podcenili komunikáciu so svojím voličmi, málo im situáciu vysvetľovali. Svojimi návrhmi a štýlom politiky oslovujú iný typ ľudí. Musíme teraz ukázať, že voliči OĽaNO sa nemusia báť Lipšica a voliči NOVA zas Matoviča.

Biztweet: Ako hodnotíte fakt, že ste sa stala jednotkou na kandidátke OĽaNO?

Veronika Remišová: Je to pre mňa veľká pocta, nečakala som to. Na druhej strane aj veľká zodpovednosť voči voličom, aby sme ich nesklamali. Na kandidátke máme mnoho dobrých odborníkov i odvážnych ľudí. Na druhom mieste je lekár Alan Suchánek, vďaka ktorému sa zabránilo nákupu predraženého CT v Piešťanoch a odstúpil predseda parlamentu Paška i ministerka Zvolenská. Na treťom mieste je Viera Dubačová, zakladateľka Divadla z Pasáže, v ktorom hrajú ľudia s mentálnym postihnutím, ocenená pred pár rokmi Krištáľovým krídlom. Tak by som mohla pokračovať až do 150. miesta.

Biztweet: Aké má vo voľbách ambície strana a aké vy osobne?

Veronika Remišová: Chceme, aby sa na Slovensku žilo ľuďom lepšie, aby sme mali lepšie školstvo, lepšie zdravotníctvo. Menej korupcie a viac spravodlivosti, odborníkov vo vedení štátu. Radi by sme preto boli súčasťou vládnej koalície, ktorá dá krajine víziu, a ktorá nebude ľudí rozdeľovať, ale spájať.

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..Získate Biztweet Standard konto na celých 12 mesiacov