GMO je v slovenských potravinách bežné. Značenie mätie

Geneticky modifikované potraviny jete aj nevedomky. Značenie nepokrýva všetky prípady

Ak si kupujete len potraviny, ktoré nie sú GMO, nemusíte mať v skutoňosti do činenia s výrobkami, v ktorých sa geneticky modifikované suroviny nenachádzajú.

Problémom je nejasné značenie. Zatiaľ čo kukurica, alebo sója vyrobená genetickou úpravou musí mať na obale príslušné označenie, potravina, pri ktorej bola použitá GMO surovina už takéto značenie niesť nemusí.

„GM plodiny, najmä sója a kukurica sa vo veľkom dovážajú z amerického kontinentu a sú používané ako ingredienty kŕmnych zmesí. To znamená, že hospodárske zvieratá sú vo veľkom krmené GMO, pričom ich mäso, vajcia alebo mlieko a výrobky z nich sa označovať nemusia. Takéto označovanie ale v niektorých krajinách existuje na dobrovolnej báze,“ hovorí Igor Šarmír, ktorý sa problematikou GMO zaoberá v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore.

Prísnejšie značenie na Slovensku nie je v pláne. Rovnako ani značenie GMO free potravín.

--

Čítajte aj: 

Slováci predali v tomto roku emisie za viac ako 61 miliónov

Česi plánujú predĺžiť a rozšíriť ťažbu štrkopiesku na Považí

Košičania chcú stopnúť plány ťažiarov

Združenia bojujú za zelenú energiu. Komunikujú len dve

--

„V potravinárskom priemysle sa napríklad využívajú geneticky modifikované kvasinky alebo enzýmy a tak, ak sa hovorí o geneticky modifikovaných potravinách, skôr by to naznačovalo, že obsahujú takéto kvasinky a enzýmy alebo ich produkty. Tohto sa ale celý spor netýka, pretože používanie geneticky modifikovanej technológie v prípade jednoduchých organizmov sa z rôznych dôvodov považuje za omnoho menej rizikové ako v prípade vyšších organizmov akými sú i poľnohospodárske plodiny,“ vysvetľuje Igor Šarmír.

Zatiaľ čo dovážané GMO suroviny sa medzi farmármi na Slovensku používajú bežne, ich výroba v EU je unikátom. Práve povinnosť značenia Slovákov od genetickej modifikácie potravín odrádza. „Slabá perspektíva odbytu je i dôvodom, prečo pestovanie poľnohospodárskych GMO v Európe stagnuje, respektíve klesá. Na Slovensku kulminovala pestovateľská plocha s kukuricou MON 810 v roku 2008 na úrovni asi 2000 ha, dnes je to iba niekoľko stoviek ha a podobne je to v Českej republike, kde došlo k poklesu z 10 tisíc ha v roku 2008 na 2000 ha. Drvivá väčšina členských krajín EÚ ale GM plodiny vôbec nepestujú,“ dodal Igor Šarmír.