Rekordné pokuty iba nepríjemnosťou. Trump na kandidatúre zatiaľ zarobil asi 4 miliardy

Ani trestné problémy Donalda Trumpa od politiky neodradia. Zatiaľ čo sa mu na pokuty a súdne poplatky skladajú fanúšikovia, počas kampane si jeho biznis prišiel vďaka politike na zhruba 4 miliardy amerických dolárov. Hlavne pre vynikajúci obchod s dezinformáciami.

Pokuty a poplatky vyplývajúce z Trumpových početných porušení zákonov zatiaľ kontroverzného kandidáta na amerického prezidenta stoja v prípade potvrdenia dohromady zhruba pol miliardy dolárov. Jeho výroky a kampaň po boku extrémistov či dezinformátorov však buduje atraktivitu jeho platformy sociálnych médií Truth Social. Aj preto plánuje počas kampane ohlásiť veľkolepú verejnú ponuku akcií IPO.

Desiatky miliónov akcií, ktoré Trump drží nielen v Truth Social, ale aj ďalších firmách poskytujúcich sociálne siete či dezinformačné médiá môžu mať podľa analytikov hodnotu profitu len od začiatku republikánskych primárok blížiacu sa 4 miliardám dolárov. A to pri jeho investícii rádovo stovky miliónov dolárov. Ukazuje sa tak, že kandidatúra a kontroverzie okrem iného poháňajú aj biznis Donalda Trumpa.

Pokiaľ by navyše Trump získal svoj druhý mandát, je pravdepodobné, že by platformu Truth Social používal ako oficiálny komunikačný kanál Bieleho domu. To by mohlo hodnotu akcií platformy astronomicky vystreliť. V čase, keď počas prvého mandátu komunikoval na Twitteri, hodnota tejto sociálnej siete stúpla zhruba trojnásobne.

Čítajte aj:

Nová kultúra iba sloganom. Ani Drucker nekomunikuje

Analýza neriadenej strely. Je Trump pre Európu hrozbou?

Vojna na Ukrajine je kľúčovou spoločenskou témou

Obchodovanie s dezinformačnými akciami je pritom v dnešnej dobe kontroverziou samo o sebe. Je totiž známe, že cez špekulatívne trhy dokážu peniaze posielať lobisti, napríklad propagandisti diktátorských režimov ako je ten v Kremli. Je pritom známe, čo by mohla taká Moskva za štedré financovanie chcieť. Ukrajinská obrana je teraz viac ako inokedy závislá od podpory Spojených štátov amerických.

Je teda zrejmé, že Donalda Trumpa veľmi nebolí ani aktuálne udelená rekordná pokuta vo výške 450 miliónov dolárov za ekonomické podvody jeho realitného impéria. Analytici sa však zhodujú na tom, že to môže poškodiť jeho budúce investície v danom sektore. Okrem pošramoteného renomé totiž príde o ušlý kapitál, od ktorého bol súdom odrezaný dočasným zákazom prístupu na trhy. A kapitál je pre plánovanie v realitnom biznise kľúčový.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope alebo darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Independence sleduje formy negatívnych vplyvov, kľúčové postavy a financie, ktoré za týmto dianím stoja.

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete sa stať patrónom platformy klikom na tento link, alebo tak urobiť darom na Číslo účtu:1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP